Foundation

Slik finner du riktig foundation

Den rette fargen kan få deg til å se flere år yngre ut.

RIKTIG ER VIKTIG: Feil foundation kan for eksempel få deg til å se sliten og grå ut. Foto: All Over Press
RIKTIG ER VIKTIG: Feil foundation kan for eksempel få deg til å se sliten og grå ut. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: En plettfri hud handler ikke bare om hudpleie, men også om hva du dekker ansiktet ditt med.

Ifølge Stephan Ulvund Øien, internasjonal makeupartist for Isadora, skal en foundation fungere som en forlengelse av hudpleien din.

Hans råd er å finne en foundation med de samme egenskapene som du legger vekt på i dagkremen din. Ingrediensene i produktet er avgjørende for hvordan huden din reagerer og hvilke resultater du får.

Derfor skal du se etter flere ting enn bare om fargen passer til hudtonen din, noe som kan være utfordrende i seg selv. Det aller første du skal vurdere er hvilken hudtype du har.

Da er det nemlig mye enklere å finne både riktig konsistens og etter hver riktig farge, siden utvalget skrumper inn.

Når du har funnet hudtypen din kan du videre velge om foundationen skal hjelpe på pigmentering, dekke ekstra godt, ha løftende effekt eller bare skal gi litt ekstra glød.

LES OGSÅ: Få julebordets lekreste negler

Hvilken hudtype er du?

Til tørr hud passer oljebaserte produkter som inneholder glyserin og hyaluronsyre som holder på fukt fordi huden mangler fuktighet og/eller olje.

Fet hud har bruk for ingredienser som koalin og secrecit, som minsker produksjonen av olje. En utfordring kan være at foundationen skifter farge ved påføring fordi den oksiderer på huden.

For å unngå dette, bør du velge en variant som inneholder thiotaurin eller dimethicon som sørger for at fargen ikke forandrer seg i kontakt med huden.

LES OGSÅ: Slik lager du den perfekte festfletten

Sensitiv hud har bruk for milde produkter, helst merker som er klinisk testet og parfymefrie.  Mineralsminke er ofte et godt valg siden de inneholder sinkoksid og titaniumdioksid som er betennelsesdempende og motvirker allergiske reaksjoner i huden.

Pigmentert hud krever mer enn middels dekkevne. Sørg for at den har minimum solfaktor 20 for å forebygge nye pigmentflekker. Den bør også inneholde antioksidanten E-vitamin som virker reparerende på solskadet hud.

Moden hud med aldringstegn skal ha en lett foundation med masse fukt og nærende ingredienser som A-vitamin, E-vitamin, soyaekstrakt, hyaluronsyre og UV-beskyttelse. Soyaekstrakt stimulerer produksjonen av kollagen, og hyaluronsyre binder fukten i huden.

FOUNDATIONKOST: Du kan påføre foundationen med egen kost slik at du kommer til i alle kriker og kroker. Foto: Astrid Waller
FOUNDATIONKOST: Du kan påføre foundationen med egen kost slik at du kommer til i alle kriker og kroker. Foto: Astrid Waller Vis mer

LES OGSÅ: Hold huden fresh i høst

Slik finner du fargen

Den første feilen vi ofte gjør er å teste en foundation på håndbaken. Den er stort sett mye lysere enn ansiktet ditt og den har heller ikke den samme gyllenheten.

Test heller på kjevepartiet (med mindre du har mulighet til å teste i hele ansiktet). Når fargen går i ett med din egen hudfarge er den perfekt.

Du kan eventuelt gå en nyanse lysere eller mørkere, men aldri mer. Det er også stor sjanse for at du kler en foundation med gult/varmt stikk i seg.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer