Sjampo:

Slik finner du riktig sjampo for deg

Sjampo for volum, glans eller farget hår? Denne burde du velge.

SJAMPO: Ekspertens beste tips til å gjøre en hjemmevask like bra som frisøren? Gjør som frisøren, skyll leeenge. FOTO: NTB Scanpix
SJAMPO: Ekspertens beste tips til å gjøre en hjemmevask like bra som frisøren? Gjør som frisøren, skyll leeenge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Volum, glans, styrke, farget hår, blondt hår, rødt hår, brunt hår - ja, det finnes en sjampo for alt! Mens menn klarer seg med balsam, kroppssåpe, bodylotion, hårgele og tannkrem - all in 1, har vi kvinner tusen forskjellige valgmuligheter, og det er jaggu ikke lett å vite hvilken man skal velge, og hvilken som passer best for akkurat ditt hår.

Hva er egentlig forskjellen på alle disse sjampoene, og hvorfor finnes det ikke en dusjsåpe for kvinner som kan oppfylle alle våre hårdrømmer? Er det så mye å be om å få sunt, volumiøst og skinnende hår? Vi har stilt ekspertene syv spørsmål om alt vi lurer på om hårvask og sjampo!

LES OGSÅ: Jessica oppdaget de første grå hårene som 15-åring

Ekspertene svarer

– Er det egentlig noen forskjell på alle de forskjellige sjampoene?

– Ja, det er forskjell. Men tenk så fint det ville vært hvis én sjampo kunne gjort alt, sier leder for Defines frisørteam, Lise Holm-Glad.

– Men hvorfor kan vi ikke ha én sjampo som gir oss glans, volum OG styrke, og som samtidig opprettholder fargen?

EKSPERTEN: Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam. FOTO: Privat Vis mer

– Det er slik at noen egenskaper motvirker andre. For eksempel gir ofte glansgivende og fuktighetsgivende sjampoer litt tyngde i håret, mens volumsjampoer er strippet for mykgjørende og tyngende ingredienser for å gi håret maksimalt volum, forklarer Holm-Glad.

– Hvordan velger man riktig sjampo?

– Har du tykt, tørt eller litt stivt hår, anbefaler jeg sjampo og balsam med masse fuktighet, for eksempel med Argan olje. Her får du både fuktighet og glans, men husk at disse kan tynge håret. Har du fett og flatt hår innerst ved hodebunnen løser du dette ved å velge en volumsjampo, og deretter påføre en fuktighetsbalsam i lengdene. Har du bleket, slitt, tynt og fint hår bør du velge sjampo og balsam med styrkende proteiner. Disse kan faktisk styrke og gjenoppbygge slitt og skadet hår. Samme regel gjelder her, hvis hodebunnen er fet, bruk volumsjampo og velg proteinbalsam til lengdene, sier Holm-Glad.

LES OGSÅ: – Veldig mange bruker feil produkter i håret sitt

– Hva er de største forskjellene på ingrediensene i de dyre frisørsjampoene og de billige butikksjampoene?

– I prinsippet er det ikke så store forskjeller, da mange butikksjampoer kjøper råvarer fra samme leverandører som frisørmerkene. Det er forskjell på pris på ulike ingredienser som kan ha noe av de samme egenskapene, for eksempel gi fukt, og det er ofte slik at de dyreste fungerer best. Så noe av prisforskjellen kan ligge der, og eventuelt på nivået av aktive ingredienser, sier Holm-Glad.

Ifølge frisør, makeupartist og hårstylist Linn Jøssang ved Gevir, bør man kunne stole på at produktene fra de veletablerte og økologiske merkene med en rekke sertifiseringer bak seg er av god kvalitet, da de har mye å tape dersom de ikke leverer gode produkter.

EKSPERT: Linn Jøssang, frisør, makeup-artist, hårstylist og partner i Gevir. FOTO: Privat
EKSPERT: Linn Jøssang, frisør, makeup-artist, hårstylist og partner i Gevir. FOTO: Privat Vis mer

– Hva med sjampoene for farget hår?

– Det som er viktig med sjampo for farget hår er at den er skånsom og at den beskytter håret slik at fargen bevares lengst mulig. Derfor er sjampo for farget hår et godt valg, sier Holm-Glad.

– Trenger man egentlig spesialsjampoer for forskjellige hårfarger?

– Spesialsjampoene inneholder ofte pigmenter som støtter undertonen i håret. Håret er som en kongle med mange skjell. Pigmentene ligger mellom disse skjellene, og når man vasker håret, bruker varmeverktøy, er utsatt for forurensning, sol og andre ytre påvirkninger, bleker og skader dette håret ved å vaske ut pigmentene. Tilfører du pigmenter vil fargen vedvare lenger. Disse produktene har også en lavere pH-verdi som ikke åpner skjellaget like mye, og pigmenter og fettsyrer vaskes ikke like enkelt ut, sier Jøssang.

Ifølge Holm-Glad kan sjampoer tilsatt fargepigmenter booste fargen din, noe som gjør at den ser freshere ut lenger. Til blondt hår anbefaler hun lillasjampo, da blondert hår har en tendens til å gulne litt over tid, og lillasjampo kan gi en fin oppfriskning.

LES OGSÅ: Tips til deg med plagsom hårvirvel!

– Hva er den største feilen kvinner gjør når det kommer til hårvask?

– Jeg tror at mange bruker litt for tung sjampo, så det kan være lurt å vurdere en lettere sjampo og heller en litt tyngre balsam. Jeg tenker også at mange bruker for kort tid på å skylle ut sjampo og balsam. Legg merke til hvor godt frisøren skyller håret ditt. En annen ting jeg har lagt merke til er at det er mange som bare «klasker» sjampoen rett i hodet. Fordel og skum den opp i håndflatene først! Da trenger du mindre sjampo for å få den jevnt fordelt, sier Holm-Glad.

Ifølge henne er det beste å vaske håret to ganger. Bruk lite sjampo som du fordeler i håndflatene først. Da får du jevnt med sjampo og det er mindre som skal til. Du merker helt sikkert at det skummer mye bedre på andre gangs sjamponering, og det er fordi håret er rent!

SJAMPONERING: I følge Holm-Glad er et godt tips å sjamponere håret to ganger, med mindre sjampo per sjamponering. FOTO: NTB Scanpix
SJAMPONERING: I følge Holm-Glad er et godt tips å sjamponere håret to ganger, med mindre sjampo per sjamponering. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Jøssang velger mange kvinner ofte rens som ikke passer til deres hårtype, eller som ikke er riktig behandling av håret. Mange bruker for eksempel volumsjampo feil. Brukes den av kvinner som har tilføyd pigmenter i håret som røde, brune eller sorte, kan disse pigmentene vaskes ut, da volumsjampo åpner skjellaget i håret.

– Det er også en tendens at mange ikke kjenner til viktigheten av en sunn hodebunn. Det finnes ikke et sunt hår med «syk hodebunn», så du bør alltid velge produkt som er bra for hodebunnen. Selve vasken utføres også ofte feil. Håret skal IKKE løftes opp som et fuglerede og gnis rundt!

Det skaper nemlig friksjon og slitasje. Hodebunnen skal masseres forsiktig, og lengdene skal lett sjamponeres i fallretning. Vi anbefaler våre kunder å sjamponere så fort de kommer i dusjen. Har de veldig ødelagt hår ber vi dem dynke med oljer og fettsyrer før sjamponering, sier Jøssang.

Hun forklarer også at temperatur kan være avgjørende for hårvasken, da for varmt vann fjerner hårets naturlige fettsyrer og åpner skjellaget mer enn ønsket, mens kaldt vann lukker skjellaget.

LES OGSÅ: Her er ALT du trenger å vite om solbeskyttelse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer