Rødvinsflekk:

Slik fjerner du julas problemflekker

Strør du salt på rødvinsflekken? Det burde du faktisk ikke ...

SØLTE DU RØDVIN? Det kan fort skje, men ikke fortvil - det kan fjernes! Foto: Scanpix
SØLTE DU RØDVIN? Det kan fort skje, men ikke fortvil - det kan fjernes! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

I en tid fylt med fest og moro, er det ikke rart at det skjer et uhell i ny og ne. Midt i julemiddagen oppdager man en fettflekk på skjorta og plutselig velter bestemor rødvinsglasset utover den hvite duken. Dette er flekker man kommer over rett som det er i jula, men ikke fortvil! Det er en måte å få dem bort på!

La oss gå rett på denne fettflekken. Vi tok en prat med Malin Skaar, leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram Plusstid.no. Hun forteller at disse fettflekkene like gjerne kan komme fra matlagingen som at det sitter igjen etter stearin.

- Hell litt zalo direkte på flekken og la det virke i 20 minutter. Vask deretter på så høy temperatur som tekstilen tåler. Det er viktig at zaloen skylles godt ut av tøyet før vask på grunn av fare for overskumming i maskinen.

Skaar nevner at den samme fremgangen også gjelder om du har fått en leppestiftflekk på klærne dine.

LES OGSÅ: Dette er grunnen til at du får lo på klærne dine

LEPPESTIFTFLEKK: Også denne er ganske vanlig, men bare følg instruksene ovenfor, så kommer klærne dine til å bli helt rene igjen. Foto: Scanpix
LEPPESTIFTFLEKK: Også denne er ganske vanlig, men bare følg instruksene ovenfor, så kommer klærne dine til å bli helt rene igjen. Foto: Scanpix Vis mer

- IKKE fall for fristelsen

Så kommer rengjøringseksperten med et råd som går imot alt vi har lært. Rødvinsflekker har de fleste av oss vært borti, og det første vi gjør er å strø salt på flekken. Dette råder Skaar deg til å unngå for enhver pris.

- IKKE fall for fristelsen å bruke et kjerringråd som for eksempel hvitvin på rødvin eller å strø salt på rødvin. Dette trekker kun ut fargestoffene og kan etterlate en grålig flekk som nesten er umulig å fjerne.

Ifølge henne er det nemlig sånn at rødvin stort sett er enkelt å fjerne dersom man gjør det riktig.

- Fjern flekken så fort som mulig etter at uhellet har skjedd. Hell litt flytende vaskemiddel på flekken og trykk forsiktig inn i stoffet - for eksempel med baksiden av en skje. La virke i 30 minutter og vask etter anbefaling på plagget, sier Skaar og legger til:

- Jo høyere temperatur man tør å bruke, jo større sjanse er det for at flekken går vekk. Er plagget hvitt eller lyst, så anbefaler jeg at man bruker et vaskemiddel med blekemiddel i.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta deg et glass rødvin i kveld

IKKE GJØR DETTE: Ifølge rengjøringseksperten vil dette bare suge ut fargestoffene og etterlate seg en grå flekk. Foto: Scanpix
IKKE GJØR DETTE: Ifølge rengjøringseksperten vil dette bare suge ut fargestoffene og etterlate seg en grå flekk. Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer