BUNADSSKJORTEN: Vi viser deg hvordan du skal stryke, vaske og fjerne flekker av den! Foto: Scanpix
BUNADSSKJORTEN: Vi viser deg hvordan du skal stryke, vaske og fjerne flekker av den! Foto: Scanpix Vis mer

Stryke bunadskjorte

Slik gjør du bunadsskjorten din klar for fest

Alle spørsmålene dine angående stryking, vasking og flekkfjerning vil bli besvart nå!

Publisert

Ja, vi elsker dette landet! 17. mai er like rundt hjørnet, og mye skal være på plass til da. Dersom du ikke har bunad må kanskje en kjole kjøpes inn. Hva med en av disse? Huset skal gjennom den årlige vårrengjøringen, maten skal handles, sølvet skal pusses og bunadskjorten skal vaskes og strykes.

For hva er det vi egentlig skal gjøre med bunadskjorten? Og hvordan skal vi behandle den? Det er spørsmål som dette som får en liten del av oss til å grue oss litt til den festlige dagen. Heldigvis finnes det folk der ute som har svar på hva enn du måtte lure på!

Malin Skaar, leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram Plusstid.no, forteller til KK.no at det er viktig å vaske skjorten etter hva produsenten anbefaler. Men, hun legger til at lin og bomull skal kunne tåle 60 grader, men at det for eksempel kan være sømmer eller broderier i en tekstil som ikke tåler så høy temperatur.

Noen skjorter har også kullørt broderi, og dette må du behandle enda mer varsomt. Kathrine Bringsdal, konsulent i Husfliden i Vest-Agder har tidligere sagt til DinSide.no at det i disse tilfellene er lurt å gå til innkjøp av såpespon som er spesialegnet vask av bunadsskjorter.

LES OGSÅ: Disse matvarene bør du kjøpe nå før 17. mai!

KULLØRT BRODERI: Noen skjorter har broderier som dette. Det gjør at du må være ekstra oppmerksom under vaskeprosessen! Foto: Samfoto
KULLØRT BRODERI: Noen skjorter har broderier som dette. Det gjør at du må være ekstra oppmerksom under vaskeprosessen! Foto: Samfoto Vis mer

Trenger vi stryke bunadsskjorten?

Når skjorten er vasket, er det på tide å finne frem strykejernet. Eller? Ifølge Bringsdal er nemlig det å stryke skjorten et valg. For det er absolutt ikke nødvendig mener hun.

- Når skjorten er vasket, henger du den opp på en kleshenger, en som ikke farger av, og så går du og strekker den i fasong litt til og fra, forteller hun.

Dersom du ønsker å bruke strykebrett- og jern, er det selvfølgelig fullt mulig. Malin Skaar har derfor satt opp noen punkter du kan følge under prosessen:

PASS PÅ! Du har sikkert hørt at du kan legge bunadsskjorten i fryseren etter at den er vasket, tørr og klar for stryking. Det er nemlig fordi det er lettere å stryke lin når skjorten er kjølig. Men ifølge Bringsdal i Husfliden, er ikke dette en god idé, skjorten kan nemlig brekke.

LES OGSÅ: Bunadtabbene du bør unngå!

Behandling av skjorten etter bruk

Etter en lang dag med feiring skal bunaden av, hva gjør man med den da? Kathrine Bringsdal anbefaler å legge skjorten i en bøtte med kaldt vann over natten.

- Da vil svetten trekkes ut, og hvis skjorten er gul vil det også forsvinne. Man trenger ikke bruke en så hard vaskemetode, sier Bringsdal, og påpeker at bøtten ikke bør står på et varmt gulv.

Flere av oss er også uheldige i løpet av dagen og får flekker på skjorten. Da er det flaks at Skaar har løsningen her:

STRYKE BUNADSKJORTEN: Du kan faktisk velge å ikke gjøre dette, men dersom det er noe du foretrekker, bør du sjekke ut tipsene ovenfor. Foto: Shutterstock / Africa Studio
STRYKE BUNADSKJORTEN: Du kan faktisk velge å ikke gjøre dette, men dersom det er noe du foretrekker, bør du sjekke ut tipsene ovenfor. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Her får du svaret. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer