Vintage

Slik gjør du de beste loppiskuppene

Sjekk merkelappen, ta stinktesten og møt opp i god tid når du jakter på vintageskattene.

HVA SLAGS PLAGG ER DET EGENTLIG: Har det lurt seg inn designergull blant haugene av gamle loppisklær? Napp det rett ut og løp og kjøp. Foto: Per Ervland
HVA SLAGS PLAGG ER DET EGENTLIG: Har det lurt seg inn designergull blant haugene av gamle loppisklær? Napp det rett ut og løp og kjøp. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har sikkert hørt om dem, du også. De som er i fyr og flamme over å ha gjort århundrets kupp på den lokale barne-og ungdomsskolen.

I en eller annen nedslitt gymsal, der det lukter sure joggesko og godt brukte medisinballer fra 50-tallet, har de rasket med seg florlette Hermès-silkeskjerf, vintage Chanel-vesker og udødelige trenchcoats fra Burberry. Til en slikk og ingenting, selvsagt.

Så hva er trikset, og hvorfor finner du selv bare morkne polyesterkjoler som stinker og kjipe olabukser med skitne knær?

I denne saken skal vi prøve å gi deg noen tips til hvordan også DU kan finne gullet når et korps nær deg arrangerer loppis.

FINN NOE INGEN ANDRE HAR: Å mikse nytt og gammelt er genialt hvis du vil ha en personlig og individuell stil. Foto: Aina Kristiansen
FINN NOE INGEN ANDRE HAR: Å mikse nytt og gammelt er genialt hvis du vil ha en personlig og individuell stil. Foto: Aina Kristiansen Vis mer

Møt opp i god tid

Nå som vintagemoten har tatt helt av, og alle vil ha en unik stil, er det ofte stinn brakke på vårens mange loppemarkeder.

Allerede før skolene åpner sine dører klokken elleve er køen av eventyrlystne lang, så her må du stå opp tidlig.

For det er ingenting som tyder på at loppisfeberen vil gi seg med det første.

– Ønsket om en individuell og personlig stil, i kombinasjon med stadig mer miljøbevisste kvinner, gjør loppemarkedstrenden sterkere enn noensinne, har Ellen Arnstad, forlagsdirektør i Aller Media og sjefredaktør i Se og Hør, tidligere sagt til KK.

Trendene du skal se opp for

På loppemarkeder er det gjerne litt kaos. Klærne ligger hulter til bulter, og sko og tilbehør i god stand må du omtrent finne med lupe.

Men husk at de fineste plaggene ofte er hengt opp på stativ eller langs ribbeveggene, så sjekk dette først.

Å vite hva du leter etter er også en fordel. Hva er det som gjelder nå? Det kan være lurt å ha med seg en liten jukselapp over hva som er i tiden. Ifølge KKs store trendrapport for våren og sommeren, er blant annet dette hot:

1. Farger: Vinterens kommunegrå garderobe er satt på vent - nå er det lavendel, sitrongult, sukkertøyrosa, blått og korall som gjelder. Dette er farger som er nydelige til litt solbrun hud, og perfekte å bruke til slitt dongeri. Bruk èn farge fra topp til tå på mono-vis, eller miks og match om hverandre, som vi ser hos designere som Diane von Furstenberg, Louis Vuitton og Marc by Marc Jacobs.

2. Orientalsk tvist: La deg inspirere av Asia, og se etter kimonoer, origamilignende skjørt og vide voluminøse kjoler. Her er lotusblomster, fuglebroderier og fargerike mønstre noe å se opp for. Sjekk ut kolleksjonene til Etro, Prada og Emilio Pucci for enda mer fasjonabelt påfyll.

3. Dyrisk, blomstrete og fruktig: Styr unna grått, svart og brunt og napp heller ut klær med slangeprint, ananasmønster og flora. Nå skal vi være lekne, friske og vågale. Helst skal du krysse mønster i alle farger og former. Og som alltid er det maritime plagg som gjelder. Dukker det opp stripete bukser, blazere og årgangsbusseruller er det altså bare å la seg rive med.

4. Blonder og chiffon: Våren og sommeren er lys og romantisk. Vær på jakt etter lange kniplingskjoler, gjennomsiktige plagg og broderte detaljer. Og se, der er mormors gamle gardin! Den kan kjapt sys om til et eller annet lekkert.

5. Lys denim: Som alltid er 70-tallsinspirert dongeri helt riktig. Ha radaren på for denimjakker, jeans og skjorter. Dersom olabuksen har helt håpløse ben, klipper du dem bare av og vips har du en tøff shorts.

6. 90-tallet: Du skal slettes ikke være redd for en god dose grunge denne sesongen, med påfølgende ruter lag på lag, Dr. Martens-boots og blonder. Stikkord? Hals, magetopper, bomberjakker, langermede kjoler og metalltupper på skoene.

LA DEG INSPIRERE AV SESONGENS HOTTESTE TRENDER - MED KJØPETIPS:


Finn vintageplaggene

Et loppemarked er et perfekt sted å se etter designergull. Les alltid merkelappen på klærne. Er det plutselig en Céline, Christian Dior eller Bottega Veneta? Dersom det har lurt seg inn et silkeskjerf, en bouclèjakke eller en Burberry-jakke av god gammel årgang er det all grunn til å juble.

For sesongens trender handler om så mye mer enn nåtiden. Enkelte plagg vil bestandig være på moten. I likhet med den lille sorte, et par klassiske pumps og en trenchcoat, er for eksempel en kort Chanel-inspirert jakke nærmest ikonisk og går ALDRI av moten. Sørg bare for at den du finner er i god stand og ser pen ut. Sjuskete varianter er ikke noe fint, men mer et hån mot stilen enn noe annet.

Er du i derimot i tvil om det er ekte vare er det flere triks som avslører om noe er «fake».

Ellers så er stram 40-talls, mod-stil à la 60-tallet og glamorøse 70-tallsttakter moderne som aldri før.

Tips: Retroinspirerte anorakker er i vinden igjen, bokstavelig talt. Til høsten er det fordums friluftsglamour hos mange av de store klesmerkene. Se for deg James Bond stå slalom på 70-tallet, eller gjenopplev skiklærne til Kjersti Holmen og Sven Nordin i den norske thrilleren «Rød Snø» fra 1985.

Lukter klærne vondt?

Men du har kanskje opplevd det. Plutselig begynner second-hand-kjolen å lukte 70-tallsfest. Urtidssvette og gammel moro siver ut fra armhulene.

Og det til tross for at du har vasket kjolen, og fulgt alle kunstens regler for hvordan du tar vare på gamle klær.

Er du ute etter en fin vintagekjole bør du faktisk velge naturlige stoffer som ull, bomull og silke. Disse kan vaskes helt rene. Men se an kvaliteten på stoffet. Har sømmen gått opp, kan du fikse det. Verre er det hvis stoffet har revnet. Sjekk også ut om glidelåsen er skikkelig.

Og så er det en gang slik at i syntetiske materialer som polyester, som har vært ute en vinternatt før, kan det faktisk være vanskelig å få bort svettelukten.

Ifølge skuespiller Pia Tjelta er det derimot et enkelt lite spraytriks som kan være redningen:

– Gammellukten lufter jeg bort, eller jeg sprayer klærne med Exit tekstilspray. Men det er noen plagg der jeg har måttet se at slaget er tapt. Jeg vil ikke gå rundt og lukte loppemarked, heller, har hun tidligere uttalt til KK.

Tjen rått på egne skatter

Dersom du ikke er så glad i å gå på loppemarked, kan du jo lage ditt eget. Finn fram alt du ikke lenger vil ha, eller som du er lei av. Ens eget søppel kan være noen andres skatter.

Selv Mette Marit og prinsesse Ingrid Alexandra selger sine brukte klær, på Aller medias eget Bloppis.no, noe som har vakt oppsikt verden over.

I denne artikkelen får du dessuten artisten Mira Craigs beste tips om hvordan du kan tjene penger på egne klær:

• Pass på å ha mange forskjellige ting i salgsboden, helst til både gutter og jenter.
• Sett de fineste tingene på utstilling og plasser dem godt synlig på bord og stativer.
• Resten av tingene kan du gjerne legge i kofferter som folk kan rote rundt i.
• Selg alt billig!
La folk prute litt fram og tilbake, men la varen gå til slutt. Du vil jo selge den!

Bli en loppisekspert - trinn for trinn

Er du slettes ikke interessert i å kvitte deg med noe i garderoben, men vil heller øse på med mer, har du derimot all grunn til å dra på loppis.

I denne artikkelen gir KK deg disse ekstra tipsene til hvordan du kan gjøre gode kjøp:

 • Tenk gjennom hvordan stilen din er. Det er ingen vits i å sikre seg tre 60-tallskjoler hvis 80-tallet er «ditt» tiår. Det har ikke klesskapet ditt godt av...

 • Er pris det viktigste for deg, husk at det gjerne er billigst mot slutten av dagen, og da gjerne på søndagenes posesalg. Er du derimot ute etter de aller beste kuppene er det nok ingen vei utenom å stå opp grytidlig lørdag morgen og stille deg i kø.

 • Er du ute etter tilbehør som skjerf, vesker og belter, så ta en titt kassene som ofte er plassert under bordene hvor klærne ligger. Her gjemmer det seg ofte fine accessoirer, eller enda bedre; ting som ikke er satt frem ennå (hysj, hysj!).

 • Ta deg litt tid til å se over det du tenker på å kjøpe. En fin bluse som viser seg å ha store svetteflekker er kanskje ikke tidenes kupp likevel? For det er slett ikke sikkert at disse forsvinner, selv ved rensing. Det samme med plagg som er råtne eller har revner og hull; sannsynligheten for at du setter deg ned med symaskinen for å fikse det bør være overhengende hvis du kjøper plagget.

 • Er du så heldig å få kloa i en designerveske, så sjekk at den er ekte. Det er ikke noe moro å komme hjem med det du var en ekte Gucci, når det viser seg at den knapt er verdt stoffet den er laget av. Da var plutselig ikke 100 kroner et kupp lenger... Les mer om hvordan du skiller ekte fra fake.

 • Prøv! Jakker, kåper og sko er det ikke noe problem å prøve i andres påsyn! Det er kjipt å komme hjem med en blazer som er to nummer for liten og bare tar opp plass i skapet. Med mindre den har Chanel skrevet i jakkeslaget og du kan tjene penger på å selge den, er det bedre å la den ligge til noen den passer perfekt til.

 • Husk nok kontanter. Foreløpig er det bare få loppemarkeder som har kortterminal.

 • Loppemarkedsturer kan lett bli slitsomme. Det er mange folk, og trengsel og høyt lydnivå er noe du må regne med. Synes du det blir litt for mye, så husk at loppemarkedene på bygda gjerne går litt roligere for seg enn i storbyene, rett og slett fordi det er færre mennesker.

 • Ikke stress og dytt. Det er veldig irriterende for de andre loppisgjengerne. Det er ikke verdens undergang om noen snapper en fin kjole rett foran øynene dine. For plutselig finner du en som er enda finere!


 • DET ULTIMATE KUPPET: Sjansen er vel heller liten for at du finner en veske som denne på ditt lokale loppemarked, men dersom den ikoniske Chanel-vesken dukker opp er det bare å kaste seg over den. Foto: All Over Press Norway
  DET ULTIMATE KUPPET: Sjansen er vel heller liten for at du finner en veske som denne på ditt lokale loppemarked, men dersom den ikoniske Chanel-vesken dukker opp er det bare å kaste seg over den. Foto: All Over Press Norway Vis mer
  SE ETTER KJOLER I NATURLIGE STOFFER: Syntetiske godt brukte 70-tallskjoler kan være en utfordring. Selv om den virker helt ren når du tar den på deg, kan den begynne å lukte i løpet av kvelden, men dette er ikke noe problem hvis den er i ull, bomull eller silke. Foto: Aina Kristiansen
  SE ETTER KJOLER I NATURLIGE STOFFER: Syntetiske godt brukte 70-tallskjoler kan være en utfordring. Selv om den virker helt ren når du tar den på deg, kan den begynne å lukte i løpet av kvelden, men dette er ikke noe problem hvis den er i ull, bomull eller silke. Foto: Aina Kristiansen Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer