Miljøvennlig klær:

Slik gjør du garderoben din grønnere

Lyst til å gjøre en forskjell for miljøet? Du kan starte i ditt eget klesskap!

MILJØVENNLIG KLÆR: Global oppvarming er et faktum. La oss ta ansvar! Foto: NTB Scanpix
MILJØVENNLIG KLÆR: Global oppvarming er et faktum. La oss ta ansvar! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I disse tider er det mye snakk om global oppvarming og hvordan ulike industrier er svært belastende på planeten vår. Tekstilindustrien er intet unntak.

Du er kanskje flink til å kildesortere, har investert i el-bil eller dropper plastposen på butikken? Det er helt supert - men noen grep hjemme i garderobeskapet vil også ha stor påvirkningskraft på miljøet.

Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender, vet akkurat hvordan du skal gå frem:

- Det aller beste man kan gjøre er egentlig å ta vare på det man har, og prøve å i minst mulig grad fylle på klesskapet med nye plagg, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Nå kan du tjene tusenvis av kroner på kjolen som bare henger i klesskapet

Unngå å kjøpe helt nye klær

- Mange av oss kjenner til følelsen av å «ikke ha noe å ha på seg», men jeg vil oppfordre den miljøbevisste forbruker til å ta dette som en kreativ utfordring. Hvordan kan jeg kle meg og føle meg fin uten å kjøpe noe nytt?, spør Riise.

Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender - i en vintage silkeskjorte. Foto: Framtiden i Våre Hender
Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender - i en vintage silkeskjorte. Foto: Framtiden i Våre Hender Vis mer

Hun anbefaler heller at du skaper noe nytt med plaggene du allerede har. Er du ikke noen kløpper med syskrinet, så ta med klærne til skredderen. En fotsid kjole du er lei av kan for eksempel få nytt liv som kortere variant! Mulighetene for fornying uten å måtte gå til nye innkjøp er mange. Dersom du først skal ut å handle, start med bruktbutikkene. I tillegg synes hun du skal ta vennene dine i bruk.

- Lån og bytt klær med venner og bekjente! Jeg var selv i bryllup i sommer hvor jeg fikk låne en kjempeflott kjole av ei venninne. Da følte jeg meg fin uten å måtte kjøpe noe nytt, forteller hun.

Hun trekker også frem at det stadig kommer flere gode alternativer til de som ønsker variasjon i garderoben uten å måtte handle nye klær. Utleietjenester som for eksempel FJONG i Oslo tillater leie av plagg - til spesielle anledninger eller bare antrekksvariasjon i hverdagen.

LES OGSÅ: Stine (22) har kun 13 hverdagsplagg i garderoben sin

Gjør bevisste valg

Likevel har hun forståelse for at det i noen tilfeller er nærmest nødvendig å kjøpe nytt. Det er kanskje både vanskelig å få tak i og lite fristende å kjøpe undertøy brukt, for eksempel! Om du likevel skal ut å handle, kan du gjøre miljøet en tjeneste ved å foreta deg bevisste valg.

- Vi i Framtiden i våre hender jobber med klima- og miljøaspektet ved klær, men også med det etiske, altså arbeidsforholdene i bransjen. Jeg prøver å se etter om merket har en både bærekraftig og etisk profil. Her kommer det stadig nye alternativ, men foreløpig er det dessverre ikke særlig vanlig å få både bærekraftige og etiske klær, sier Riise.

Når det kommer til hvordan kjemikalier og andre miljøbelastende stoffer som finnes i en del klær, innrømmer Riise at det er vanskelig for den enkelte forbruker å finne ut hva plaggene inneholder på egenhånd. Det står nemlig ikke på lappen! Derfor er hennes beste råd å gå for de klærne og merkene hvor du faktisk kan være sikker på at er miljøvennlige.

- Den merkeordningen vi har i Norge som jeg er mest trygg på og også gledelig anbefaler, er Svanemerket. Det finnes en rekke merkeordninger, men det varierer hvor omfattende de er. Som organisasjon er det derfor vanskelig for oss å i hvor stor grad de faktisk er bærekraftige, sier hun.

LES OGSÅ: H&M lover å bli hundre prosent bærekraftig innen 2030

Da Riise deltok på en motekonferanse i København i vår, var det tydelig hvordan mange merker og selskaper forsøker å ta ansvar ved å innføre egne initiativ og tiltak for miljøet.

- Vi skulle ønske at klesmerkene gikk sammen og hadde en felles standard for merkeordninger i større grad, som alle selskapene benyttet seg av. Da hadde det vært mye enklere å orientere seg som forbruker! Når noe er Svanemerket, så VET du at det er bra, men når et klesmerke selv erklærer noe for bærekraftig, så er det vanskelig å vite om det er så bra som det gir seg ut for å være, sier hun.

Riise sier at både hun og Framtiden i Våre Hender synes det er bra at flere kleskjeder og selskaper blir mer miljøbevisste, men at den store miljøutfordringen ved klesforbruket vårt likevel koker ned til bruk-og-kast-mentaliteten vår.

- Uansett om klesbransjen skulle blitt mye mer bærekraftig, ville det fremdeles gått med altfor mye vann og altfor mange kjemikalier i produksjonsprosessen, med et så høyt forbruk som vi har i dag.

LES OGSÅ: Denne posen skåner miljøet for mikroplast

LES MER: - Når du kjøper noe gir du en stemme til hvilken verden du vil leve i

Handle hos brukt- og vintagebutikker

Du er kanskje allerede glad i å finne skatter på brukt- og vintagebutikker, men hvis du er miljøbevisst ønsker Riise at du gjør all shoppingen din der.

- Jeg prøver selv å ikke handle klær for ofte. Likevel har jeg jo, som så mange andre, hatt perioder hvor det føles veldig riktig og viktig å kjøpe noe nytt! Men jeg prøver å fortelle meg selv at jeg ser bra ut med det jeg har. Om jeg skal ha noe nytt prøver jeg å fylle på klesskapet med brukt, forteller hun.

Særlig er hun glad i silketopper og skjorter, fordi de både er feminine og egner seg godt i arbeidshverdagen. Hun leter også ofte etter gode basisplagg eller klassiske plagg, som for eksempel blyantskjørt. Dette mener hun er lett å finne i bruktbutikker. Riise forteller at hun nesten alltid finner noe når hun stikker innom UFF i Oslo, og liker også flere av bruktbutikkene på Grünerløkka.

- Det som kan være krevende med å handle brukt er at du må ha litt mer tid og du må prøve litt mer - det er ikke like enkelt som å for eksempel ta turen innom H&M. Men det kan være gøy, og jeg blir litt mer åpen for andre kombinasjoner enn i en ordinær klesbutikk!

LES OGSÅ: Gjenbruksekspert deler sine beste loppis-tips

Vær miljøbevisst når du vasker klær

Riise innrømmer at hun selv ble overrasket da hun først satt seg inn i miljøproblematikken i klesbransjen. Det er nemlig lett å tenke at å kjøpe klær laget av bomull er bedre alternativer enn klær laget av syntetiske stoffer, men selv om bomull er et naturlig stoff krever det enorme mengder vann i produksjonsprosessen.

Visste du at dyrking av bomull står for rundt 16 prosent av verdens sprøytemiddelbruk? Og at kun én prosent av verdens bomullsproduksjon er økologisk?

- Jeg vil likevel anbefale å gå for klær av de naturlige materialene, for de syntetiske stoffene er laget med plastfibre som er dels produsert med olje. Så når vi vasker klærne våre i maskinen skylles disse plastfibrene ut i vannet og havner i dyr og økosystem. Det vil ikke jeg bidra til.

Ikke bare slites klærne våre ut raskere av å vaskes mye, det er heller ikke bra for miljøet. Å vaske mindre er altså positivt både fordi man bruker mindre vann og strøm, og på grunn av plastfibrene som løsner fra klærne under vask. Derimot finnes det faktisk en løsning som gjør det enda mer miljøvennlig når du først skal vaske! Den såkalte Guppy-bagen er en selvrensende vaskepose som filtrerer ut og fanger opp selv de minste mikrofibrene fra klærne. Etter vask kan du ta ut dette avfallet som samler seg i posen, og heller kaste det i søpla. Tenk at det faktisk er miljøbelastende avfall i klærne vi bruker!

Tidligere har også selveste Levi's-sjefen gått ut og bedt folk slutte å vaske jeansene sine så ofte, for å redde miljøet. Ett par jeans krever 12 kvadratmeter med dyrkbar jord i et helt år, og hvert par vil forbruke mellom 3000 og 7000 liter vann i løpet av sin levetid. Det er store tall - særlig når det selges rundt en milliard jeans i året globalt.

Psst, trenger du tips til hvordan overleve uten å vaske jeansen? We got you!

Ikke kast klær og tekstil

Rosa Fried, informasjonsansvarlig i UFF, vil løfte frem viktigheten av å bidra til resirkulering av tekstiler. Sørg for at du ikke kaster tøy, men leverer disse i tekstildunkene, slik at de kan komme noen andre til gode eller gjenvinnes.

- Det brukes helt enorme ressurser på å produsere tøy. Det går med mengder med vann, når det fraktes rundt i verden spys det ut CO2 - og de som sitter og lager dette tøyet får ikke akkurat verdens største lønninger, sier hun til Kk.no.

Visste du at det produseres nye klær for mindre enn UFF kan reprodusere brukt tøy for? Prosessen av å samle inn, sortere og selge i butikk hos UFF koster mer enn det gjør for mange av kjedebutikkene å produsere helt nye plagg.

- Da er det noe som ikke henger på greip. Da er det ikke særlig mye igjen til de som sitter på andre enden. Hva tror folk? Folk må begynne å tenke. Vi må stille krav til produsentene - om ordentlige arbeidsforhold og mangel på farlige materialer, sier hun.

Fried ønsker at vi bruker klærne våre lenger på generelt grunnlag, men dersom du har behov for mye utskifting i garderoben, sørg i hvert fall for at noen andre kan nytte godt av klærne. Hos UFF ombrukes 78 prosent av klærne som samles inn.

- Klær skal brukes til de ikke lenger kan brukes som klær, og da skal de materialgjenvinnes, slår hun fast.

Heldigvis kan Fried meddele at vi i Norge har blitt mye flinkere til å levere plagg til gjenvinning. I fjor samlet de inn hele 24 millioner plagg, og totalen stiger hvert år. Når det er sagt, skyldes dette både at folk kjøper mer og at folk leverer inn mer brukt tøy. Inntektene fra klærne som samles inn går til UFFs humanitære prosjekter i Afrika og India.

- Jeg tror mange synes det er bra at de støtter en god sak. Man kan lett få dårlig samvittighet av å ikke lenger ville ha et plagg, men da er det fint å vite at det kan komme noe godt ut av det.

MILJØ-HUSKELISTE:

1. Forsøk å bruke klærne dine lengre! Innvester i tidløse basisplagg av god kvalitet, og reparer plagg dersom de skulle bli ødelagte.

2. Ikke kast klær og tekstiler. Lever til gjenvinning i teksilbokser - og bytt med venner!

3. La bruktbutikker være førstevalget når du først skal ut på shopping! Velg klær med stoffer laget av naturlige materialer fremfor syntetiske.

4. Vær bevisst når du handler! Se etter Svane-, Eco- eller FairTrade-merking.

5. Vær sparsommelig når du vasker klær. Mange plagg, som for eksempel jeans, trenger ikke vaskes like ofte som du tror. En rekke materialer inneholder plast som følger med vannet i vaskemaskinen din ut og inn i naturens økosystemer.

LES OGSÅ: Å kutte ned på storfekjøtt er ikke bare godt for miljøet, men også helsen din!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer