70 år med bikini:

Slik har badetøyet forandret seg gjennom årene

Vi har tatt en titt på ulike bikinier de siste sju tiårene.

BIKINIEN: I løpet av sine 70 år har bikinien forandret seg stort. Likevel bruker vi i dag trender fra alle tiårene! Her er Marilyn Monroe i en variant fra 50-tallet. Foto: Zuma press
BIKINIEN: I løpet av sine 70 år har bikinien forandret seg stort. Likevel bruker vi i dag trender fra alle tiårene! Her er Marilyn Monroe i en variant fra 50-tallet. Foto: Zuma press Vis mer
Publisert

Bikinien er både elsket og hatet blant oss alle. For mange er det et konstant slit å finne en bikini som sitter perfekt. Og når den først gjør det, skal den helst ha den rette fargen, mønsteret, detaljene, eller hva det måtte være.

Men på den andre siden er bikinien et tegn på ferie, sol og bad. Og i 2016 fylte bikinien hele 70 år faktisk!

5. juli 1946 presenterte den franske designeren Louis Réard en ny type badedrakt på Riscine Molitor i Paris, ifølge Stylight.no. Denne badedrakten døpte han bikini. Selv om todelte badedrakter hadde vært på markedet en stund, var nok ikke damene helt klare for å vise så mye hud enda, og gikk derfor for mer dekkende varianter. På 40-tallet så vi derfor bikinier som gjerne hadde et høyt liv.

40-tallet. Foto: Scanpix
40-tallet. Foto: Scanpix Vis mer
40-tallet. Foto: Scanpix
40-tallet. Foto: Scanpix Vis mer

På 50-tallet blir Cote D' Azur så å si hovedstaden til bikinien. Ifølge Stylight var dette mye på grunn av den kontroversielle skuespilleren Birgitte Bardot.

Hun skapte internasjonale overskrifter da hun i 1953 blir sett på stranden Croisette i Cannes kun iført en liten bikini.

I CANNES: Brigitte Bardot i 1953. Foto: Scanpix
I CANNES: Brigitte Bardot i 1953. Foto: Scanpix Vis mer

20 år etter - på 60-tallet - begynte flere og flere å falle for bikinitruser som var langt lavere i livet. En dame som fikk mye oppmerksomhet på denne tiden var skuespiller Ursula Andress (83). Hennes opptreden i Bond-filmen «Dr. No» i 1962 regnes som et ikonisk bikini-øyeblikk (se bilde under).

1962: Ursula Andress. Foto: Scanpix
1962: Ursula Andress. Foto: Scanpix Vis mer
60-tallet. Foto: Scanpix
60-tallet. Foto: Scanpix Vis mer

Underdelen av bikinien forblir ganske lav i høyden også på 70-tallet. Men dette tiåret kom bikinien i et annet materiale! Selvfølgelig sverget flere til det tradisjonelle materialet på bikinien, men det ble svært populært med en heklet variant og overdelen skulle gjerne være i en trekant-form.

Heklede bikinier er ikke noe vi ser fryktelig mye av den dag i dag, men trekant-formen er absolutt populær!

70-tallet. Foto: Scanpix
70-tallet. Foto: Scanpix Vis mer

På 80-tallet gikk vi tilbake til å dekke til kroppen litt mer, men denne gangen med leggvarmere og hodebånd. Kanskje ikke på stranden, men takket være Jane Fondas mange treningsvideoer, fikk bikinien en helt ny stil over seg. Bikiniunderdelen skulle ha ekstremt høy skjæring og den ble ofte kombinert med en bandeau-topp.

Den høye skjæringen på trusen er noe som har kommet tilbake for fullt de siste årene. Dette har vi blant annet sett på superstjerner som Kardashian-familien. Samtlige av søstrene i reality-gjengen sverger nemlig til denne typen bikiniunderdel.

80-TALLET: Jane Fonda. Foto: Scanpix
80-TALLET: Jane Fonda. Foto: Scanpix Vis mer
KOURTNEY KARDASHIAN: Den høye skjæringen på bikinitrusen er like relevant i 2019 som den var på 80-tallet. Foto: Scanpix
KOURTNEY KARDASHIAN: Den høye skjæringen på bikinitrusen er like relevant i 2019 som den var på 80-tallet. Foto: Scanpix Vis mer
FRA 80 TIL 90: Den høye skjæringen på trusen ble med oss inn i 90-tallet før den plutselig ble lav i midjen. Foto: Scanpix
FRA 80 TIL 90: Den høye skjæringen på trusen ble med oss inn i 90-tallet før den plutselig ble lav i midjen. Foto: Scanpix Vis mer

90-tallet bød på bikinitruser som var svært lav i midjen og overdeler som ikke dekket til fryktelig mye. Dette kunne vi se på selveste Sports Illustrated, som årlig slipper en utgave med badetøy, hvor Tyra Banks var på coveret iført en bikini som sto i stil til 90-tallets trender.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

I dag ser vi at bikiniene inspireres av de ulike tiårene, og en bikini med høyt eller lavt liv er like så populært. 2000-tallet har vist oss en rekke trender innen badetøy hvor detaljer har vært et stort fokus.

Noen år tilbake skulle bikinien gjerne være utsmykket med fargerike steiner, men i senere tid har man heller sett på detaljer i form av knyting og snitt.

TIDLIG 2000-TALLET: Legg merke til utsmykningene på bikinien. Foto: Scanpix
TIDLIG 2000-TALLET: Legg merke til utsmykningene på bikinien. Foto: Scanpix Vis mer
TREND: Sterke farger og tynne stropper er stikkord når vi snakker om trender i nyere tid. Foto: Scanpix
TREND: Sterke farger og tynne stropper er stikkord når vi snakker om trender i nyere tid. Foto: Scanpix Vis mer

På et tidspunkt fant man inspirasjon både i bikinien og badedrakten og lagde badetøy som minnet om begge. Etter det har badedrakten vært i fokus i flere år og er et elsket plagg blant mange.

BIKINI + BADEDRAKT: Det åpne partiet på badedrakten gjør at den minner om en bikini. Foto: Scanpix
BIKINI + BADEDRAKT: Det åpne partiet på badedrakten gjør at den minner om en bikini. Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer