VAKKERT I SKINN: Skinnveska de vil holde seg pen i årevis så lenge du pleier den godt. Lær triksene du trenger for å holde skinnet vakkert år etter år i denne saken.  Foto: Per Ervland
VAKKERT I SKINN: Skinnveska de vil holde seg pen i årevis så lenge du pleier den godt. Lær triksene du trenger for å holde skinnet vakkert år etter år i denne saken. Foto: Per Ervland Vis mer

Skinn

Slik holder du liv i skinnveska

Regelmessig rengjøring og pleie er helt essensielt.

Publisert
Det er ikke uten grunn at skinn er et materiale vi velger igjen og igjen. Enten det er favorittjakke, favorittveska eller favorittskoene vi snakker om, er sjansene store for at de er av skinn, i alle fall om de har forblitt en favoritt over mange år.

Skinn er nemlig et slitesterkt materiale som tåler en støyt, og mange liker det bare bedre og bedre etterhvert som årene går. Litt slitasje og bruk gjør skinnet ekstra mykt og fargene enda finere enn når skinnplagget, eller tilbehøret, er helt nytt.

For at skinnet skal holde seg pent og vare lengst mulig, er det fire ting du må huske på:

Du må beskytte skinnet. Du må gi det næring. Du må holde det rent. Og du må oppbevare det riktig.

LES OGSÅ: Slik fjerner du flekker på semsket skinn

Beskyttelse

Allerede før du bruker den nye skinnveska, bør du ta visse grep for å forsikre deg om den skal holde seg pen lengst mulig.

En impregneringsspray eller lærfett beskytter skinnet ved å forhindre eventuelle flekker fra å trenge inn i selve materialet. Det gjør det også enklere å fjerne flekkene, skriver blant annet WhoWhatWear.com

Vær obs på at noen produkter kan misfarge skinnet, så test det på et lite område som ikke synes så godt først.

LES OGSÅ: Symbolet du bør se etter når du kjøper sko

LUKSUS: Kjendisenes favorittvesker er alt fra lyse og søte, til svarte og klassiske til freshe og fargerike. Felles for de fleste av dem, er at de er av skinn. Da bør de pleies godt.  Foto: All Over Press
LUKSUS: Kjendisenes favorittvesker er alt fra lyse og søte, til svarte og klassiske til freshe og fargerike. Felles for de fleste av dem, er at de er av skinn. Da bør de pleies godt. Foto: All Over Press Vis mer

Rens

Selv om skinn og lær tåler bruk veldig godt, betyr det ikke at det ikke får flekker. Derfor bør du sørge for å fjerne eventuelt søl og smuss umiddelbart. Og nei, du bør selvsagt ikke hive skinnveska i vaskemaskinen eller dynke den i vann!

Det finnes egne renseprodukter, men i de fleste tilfeller holder det faktisk med en lett fuktet klut og litt varmt vann.

Sørg for at kluten ikke er klissvåt før du tørker av flekkene. Er de av den litt mer hardføre sorten, kan du bruke litt vaskemiddel eller en rensesjampo.

– Det absolutt beste du kan gjøre for å bevare skinnskoene dine i sommervarmen, er å rense skinnet innvendig og utvendig, fortalte Sherryl Ignacio Agustin, field manager hos skomerket Ecco, til KK.no da vi snakket med henne om hvordan du tar vare på skinnskoene dine og unngår tåfislukt.

De samme rådene gjelder også for skinnvesker.

– Først bruker du en rensesjampo, som du tar på en klut og tørker over innsiden og utsiden av skoen. Dette rengjør skinnet.

(Saken fortsetter under bildet.)


LES OGSÅ: Skinnveskene stjernene elsker

MANGE BRUKSOMRÅDER: Spenol ble opprinnelig laget for å pleie og beskytte kyras spener, men kan brukes som mer enn bare fuktighetskrem.  Foto: Tone Ra Pedersen
MANGE BRUKSOMRÅDER: Spenol ble opprinnelig laget for å pleie og beskytte kyras spener, men kan brukes som mer enn bare fuktighetskrem. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer

Næring

Akkurat som huden din, må lær (og skinn) få fuktighet for å holde seg fin. Får den ikke det, vil den faktisk tørke helt inn over tid.

– Deretter kan det være lurt å smøre skoen med en skokrem (på innside og utside), som gir skinnet næring og gjør at det holder seg mykt, før du avslutter med impregnering, fortalte Agustin.

– Den aller vanligste feilen er å ikke gi skinnjakken nok fuktighet, har Lene R. Hansen, salg- og markedskoordinator for Aleksander Signature fortalt KK.no i en sak om hvordan du tar best vare på skinnjakka.

Skinnmerket har eksistert siden 1933 og er det eldste varemerket innenfor skinn på det norske markedet.

Igjen kan du bruke lærfett, bare ikke bruk for mye av det. Ellers har Hansen følgende tips:

– Et aldri så lite hverdagstips er å påføre Spenol, anbefaler hun.

Du får kjøpt fuktighetskremen for en billig penge i de fleste matbutikker, og Spenol er faktisk litt av et universalmiddel.

(Saken fortsetter under bildet.)


– Siden den verken inneholder parfyme eller sterke ingredienser, er den svært passende til skinn . I tillegg er den jo billig og lett tilgjengelig.

HUSK Å TESTE: – Men påfør kremen på et skjult sted først, gjerne på innsiden i linningen for å teste hvordan skinnfargen reagerer på dette, understreker Hansen.

– Dersom jakken er tørr, vil den naturligvis bli mørkere etter påført fuktighet, legger hun til.

I de fleste tilfeller vil fargen dog lysne litt igjen når fuktigheten får trekke ordentlig inn. Det er uansett vel verdt det, om du ønsker at skinnplagget eller -skoene skal vare lenge.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha skinn på innsiden

LEKKER LAKK: Lakkvesker er veldig enkle å rengjøre, da du bare kan tørke av dem med en lett fuktet klut. Har du fått mer hardføre flekker, kan du prøve et viskelær for å få dem bort.  Foto: Cecilie Leganger
LEKKER LAKK: Lakkvesker er veldig enkle å rengjøre, da du bare kan tørke av dem med en lett fuktet klut. Har du fått mer hardføre flekker, kan du prøve et viskelær for å få dem bort. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Oppbevaring og hvile

Ikke bare må du gi skinnveska fuktighet. Den trenger faktisk også å få være i fred. Det er akkurat som med skinnjakka, som Hansen sa følgende om:

– Ja, det innebærer å gi skinnet fuktighet innimellom og å gi jakken hvile. Både regn og sol tørker ut skinnet. Dette er noe mange glemmer – eller kanskje ikke er klar over.

Du skal aldri oppbevare skinn i plast. Bruk alltid en tøypose til skinnveskene, -jakkene eller -skoene du lar hvile.

Semsket skinn bør oppbevares separat. Ja, faktisk bør et par semskede sko oppbevares separat – én sko per tøypose.

(Saken fortsetter under bildet.)


Her er pleiereglene for de ulike skinntypene

Vanlige skinnvesker: Skal sprayimpregneres, lyse vesker må sprayes oftere enn mørke vesker. Ikke bruk skokrem på vesker, bruk nøytrale skinnkremer for å gi fuktighet i skinnet. Dette får man kjøpt i veskebutikker eller lærmakere.

Semskede skinnvesker: Skal som regel sprayimpregneres, men om det er behandlet fra fabrikk, trenger man ikke. Semsket skinn er veldig ømfintelig. Får man flekker, kan børster eller viskelær mot semsket skinn brukes. Ofte kan det også hjelpe med en litt fuktig klut, om da skinnet er behandlet. Potetmel er faktisk også noe man kan bruke om man får fettflekker på, det vil trekke fettet ut, men vær forsiktig. Går ikke dette, kan man prøve å farge skinnet.

Skinnvesker med pelsoverflate: Srayimpregneres. Eldres naturlig. Kan eventuelt tørkes av med en litt fuktig klut om man får flekker.

Lakkerte skinnvesker: Skal ikke sprayes. Her kan man bare tørke av om man får flekker. Det setter seg lett fingermerker på lakkerte vesker, men det kan vaskes vekk eller man kan bruke en polish som man får i veskebutikken.

LES OGSÅ: Triksene som holder skinnveska fin

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer