Impregnering:

Slik impregnerer du skoene dine riktig

Det er viktig å ikke glemme at ulike materialer krever ulik behandling.

IMPREGNERING: Skomaker Stian Henrik Larsen mener at nordmenn generelt er altfor dårlig til å ta vare på skoene sine. FOTO: NTB Scanpix
IMPREGNERING: Skomaker Stian Henrik Larsen mener at nordmenn generelt er altfor dårlig til å ta vare på skoene sine. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren er i gang for fullt, og vintersko i alle slags former og fasonger blir dratt ned fra boden. Men for at de varme skoene våre skal holde seg fine og varme hele vinteren gjennom, er det spesielt en ting det er viktig å huske - nemlig å ta godt vare på dem.

Snø, slaps og regn går hardt utover de stakkars skinnskoene våre, og i likhet med mye annet så trenger også fottøyet både omsorg og pleie.

Det har i alle fall skomaker Stian Henrik Larsen ved Garderobe service i Oslo erfart. Han jobber med å reparere sko og vesker hver eneste dag - og har vært vitne til mange «latskapsskader» på nesten helt splitter nye sko.

Lite flink

- Nordmenn er på generell basis veldig lite flink til å ta vare på skoene sine. Vi impregnerer ikke godt nok, så skoene tørker enten ut, eller de blir skadet med salt og fukt, sier Larsen.

- Hvor ofte bør man impregnere?

- Det varierer etter hvor mye skoene brukes, men man bør i alle fall gjøre det minst en gang i måneden.

Larsen anbefaler forøvrig å vaske skoene godt etter at man har vært ute, og sørge for at alt av «salt og møkk» er borte før det rekker å tørke inn i stoffet.

Finne riktig type

Med et hav av ulike varianter med impregnering og andre hjelpemidler på markedet - hvordan vet man egentlig hva som er det beste? Og hva passer til de ulike skotypene?

- Jeg anbefaler alltid å bruke krem på alle sko utenom de med semsket skinn, da er det kun spray som gjelder, sier Larsen.

Nettstedet til skobutikken Lille Vinkel Sko har laget et enkel og lett forståelig oversikt over hvordan de ulike materialene skal behandles:

Glatt skinn stelles ved å først fjerne flekker med en ren, fuktet klut eller børste. For å beholde skinnets originale farge bruker du nøytral skokrem. Skokremen/impregneringen påføres med en klut eller børste.

Semsket skinn og nubuck fjerner du flekker fra med en litt hardere spesialbørste. Du bruker gummibørste eller metallbørste avhengig av hvor fint/grovt skinnet er. Etter rengjøring sprayer du med impregningsspray for å beskytte mot fukt og skitt.

Lakkskinn bør ikke impregneres da lakken i seg selv allerede er ferdigbehandlet og en ytterligere impregnering bare skulle ødelegge denne yte. Rengjør istedenfor skoene med en klut og lunket vann, puss de deretter blanke med en klut av bomull.

Stoffsko kan rengjøres forsiktig med en egnet flekkfjerner.

LES OGSÅ: 4 krav du må stille til vinterskoene dine

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer