«Diamonds are a girl's best friend», er det ikke det man sier? Diamanter fanger blikket med sin skimrende glans, og det samme gjør glitter - så mange mener nok at glitter også er en kvinnes beste venn!
Glitter i håret, glitter i øyenskygge, glitter på leppene, glitterbånd, glitterdekorasjoner, kroppsglitter og glitterkjoler - vi kan rett og slett ikke få nok.
Men vi har en litt dårlige nyheter. Du husker kanskje de store overskriftene fra i fjor om plastforurensning - og da spesielt mikroplast? Vel, det er dessverre en hel del mikroplast i glitter. Men frykt ikke! Vi har snakket med ekspertene og de har gitt oss tips til hva vi kan bytte ut glitteret med.

Brune, blå eller grønne øyne? Her er fargene du bør bruke!
Minner om skimrende elver og bekker
Det amerikanske populærvitenskap magasinet «Mental Floss», skriver på sin nettside følgende:
Ifølge forskere fra University of Houston og Ghent University i Belgia kommer vår fascinasjon for skinnende ting fra et instinkt til å søke vannkilder. Teorien er at vårt behov for å bli hydrert har holdt menneskeheten på jakt etter skimrende elver og bekker.
Glitter som dreper
Infinitum Movement skriver at det finnes mye mikroplast i glitter, og at kosmetikk er blant annet den mest unødvendige kilden til dette.
- Bodyscrubs, hudkremer, deodoranter, tannkrem og leppestift er noen av produktene som kan inneholde mikroplast, og som ender i avløpsvannet og går videre ut i elver, innsjøer og i havet når vi dusjer eller vasker det av oss. Der inntar naturens minste skapninger denne plasten istedenfor annen næring, og starter en dødelig spiral som beveger seg oppover i næringskjeden, skriver de på nettsiden.


5 kjendiskvinner avslører skjønnhetsproduktene de sverger til
Det finnes også «naturlig» glitter
Fagsjef for Skintific AS og dermalogica i Norge, Ann-Kristin Stokke forteller til KK at det finner naturlige mineraler som «mica» og «boron nitrit» som brukes i glittersminke.
- Det er mineraler som er bra for huden, gir glød og er ikke belastende for miljøet, forklarer Stokke.
Glitter som er laget av unaturlige mineraler som plastikkstoffer (mikroplast) trigger kviser, og er som nevnt ovenfor ikke bra for miljøet.
- Heldigvis ser vi at de naturlige mineralene som «mica» blir mye brukt, men det finnes endel andre stoffer som benytter fordi de gir enda mer synlig og «fysisk glitter» på huden og de er billigere å formulere med. For eksempel så ser jeg bruken av enkelte klor-forbindelser i denne typen sminke, den kan virke irriterende på huden, særlig på det sarte området rundt øyene, sier Stokke.
Makeupartist Tone Skipa forteller til KK at hun selv aldri har opplevd ubehag ved bruk av glitter, men kjenner flere som har fått reaksjoner.
- Glitterprodukter brukes ikke så ofte, mest for å pynte seg ekstra. Derfor er det ingen spesielle typer man bør unngå vanligvis. Men om man generelt har sensitiv hud skal man unngå glitter fordi det lett irriterer huden, sier hun.

Hun mener at det ikke nødvendigvis trenger å være forskjell på om det er dyr eller billig sminke med glitter man reagerer på.
- Men ofte er det slik, sier hun og legger til:
- Formen på glitteret er kanskje det mest essensielle. Dyrere merker bruker ofte mer finkornede glitter, mens billigere merker bruker glitter som ikke er bearbeidet like mye, og derfor er kantene «skarpere». Flate glitter (selv om de er ørsmå) er også mindre irriterende - og ikke minst mer flatterende - enn de som er mer runde i formen.
Skipa forteller videre at materialet glitter er laget av før kun var plast. Som nevnt over kunne dette være irriterende for huden, og ikke minst skadelig for miljøet.
- Nå lages glitter også av naturlige materialer, noe som ikke er så irriterende på huden - ei heller å svelge, kontra plast. Dyrere merker vil jo helst unngå klager, så de lager glitteret så bra som mulig, mens rimelige merker kanskje har litt større slingringsmonn, sier hun.
Et tips hun har er å bruke gode hudpleieprodukter som virker beroligende under sminken. I tillegg sier hun at du bør tenkte over at mange glosser og andre produkter til leppene har glitter i seg, og det glitteret har lett for å havne i magen.
- Selv digger jeg glitter, selv om jeg da nok heller velger en mer finkornet variant. Jeg er nok mer på å bruke det som en detalj på kinnbeinet eller rundt brynene, avslutter Skipa.
