BESKYTTELSE: Håret tar også skade av sola, så det gjelder å beskytte det når du er utsetter det for UV-stråler i lang tid. Prøv for eksempel å ha en beskyttende hårkur i håret mens du ligger på stranda. Likevel råder frisøren deg til å slappe av, nyte sommeren og heller friske opp fargen når høsten kommer.  Foto: Mila Supynska - Fotolia
BESKYTTELSE: Håret tar også skade av sola, så det gjelder å beskytte det når du er utsetter det for UV-stråler i lang tid. Prøv for eksempel å ha en beskyttende hårkur i håret mens du ligger på stranda. Likevel råder frisøren deg til å slappe av, nyte sommeren og heller friske opp fargen når høsten kommer. Foto: Mila Supynska - Fotolia Vis mer

Mote

Slik kan solen skade håret ditt

Beskytt deg mot slitt, blast og misfarget sommerhår.

Få ting varmer både kropp og sjel mer enn når sola og sommeren endelig kommer. 

Likevel vet vi jo godt at vi alltid bør bruke solfaktor og beskytte huden mot de skadelig UV-strålene. 

En ting mange av oss imidlertid glemmer, er faktisk håret vårt. 

LES OGSÅ: Ville du sett forskjell på disse føflekkene?

– Stjeler farge

I likhet med huden, trenger nemlig håret ditt beskyttelse mot de sterke solstrålene. 

– Sola er dessverre skadelig uansett, både for hud og hår, og det er også den som stjeler farge og lysner håret uavhengig av kjemisk eller naturlig farge, sier Adam Schjølberg, frisør hos Wicked House.

Når håret blekes av sola, blir mørke og røde farger mer blasse, mens blondiner kan merke at håret får en varmere tone av å eksponeres for sola. 

– Alle kjemiske farger som er tilsatt i håret vil lysne, og dermed bli rødere/varmere. Til og med de lyse blonde vil bli gulere.

SLITER PÅ HÅRET: Solen kan ta sitt toll på både tupper og farge.  Foto: triocean - Fotolia
SLITER PÅ HÅRET: Solen kan ta sitt toll på både tupper og farge. Foto: triocean - Fotolia Vis mer

Han anbefaler deg å ikke velge en ny sprek eller mørk farge når rett før sommeren setter i gang for fullt. Den vil rett og slett slippe taket veldig fort, og det kan føles litt som bortkastede penger. Vent heller til etter sommeren med slike endringer, så vil fargen holde lenger.

LES OGSÅ: Slik tar du vare på farget hår

Tørt og flokete

– Selv om sola har mye av skylden, er det fuktigheten i luften kombinert med selve varmen fra sola som setter i gang en oksidasjonsprosess i håret, og ikke nødvendigvis direkte sollys. Så et klamt hår under en solhatt vil lysne like mye som om du satt i solen, forklarer Schjølberg. 

Det at du mister noe av fargen og håret lysner, er også med på å gjøre håret mer slitt, men Schjølberg forklarer at sola også skader håret på andre måter enn å stjele og falme fargen din. 

Håret blir tørt, skjellaget åpner seg, og håret blir flokete. 

LES OGSÅ: Derfor blir håret fett OG tørt

RØD OG BLOND: Emma Stone er naturlig blond, men trives aller best med rødt hår, sier hun. Blondiner og rødtopper er mer utsatt for hårskader fra sola enn andre, og om du farger håret rødt, slik Emma Stone gjør, vil du oppleve at fargen falmer fort i sommersola. Foto: All Over Press
RØD OG BLOND: Emma Stone er naturlig blond, men trives aller best med rødt hår, sier hun. Blondiner og rødtopper er mer utsatt for hårskader fra sola enn andre, og om du farger håret rødt, slik Emma Stone gjør, vil du oppleve at fargen falmer fort i sommersola. Foto: All Over Press Vis mer

– Ikke stress!

Frisøren sier at dette med fargen er enkelt å korrigere med for eksempel en såkalt minicolorasjon eller skyll, så han råder deg til å ikke stresse for mye med akkurat det. 

– Til mine kunder sier jeg alltid: For det første så skal du kose deg. Det er sommer, Og husk på at jeg som frisør rydder gjerne opp etter deg når sommeren er ferdig. Ikke løp rundt å vær bekymret for håret ditt, sier han. 

– Og det åpner jo for å kanskje leke med nye blonde nyanser. Ikke bare den skandinaviske kalde, men kanskje en litt gull tone, en lys blond koppertone, en champagnefarge, roséfarge eller jordbærblond. Eller fylle godt på med litt kalde pigmenter, foreslår han.

LES OGSÅ: Slik redder du hårfargen

Noen er ekstra utsatt

Schjølberg forklarer at blondiner og rødhårede ofte har tynnere hårstrå og dermed også vil være ekstra utsatt for solskader på håret. 

– Det er klart at de blonde og rødhårede, som har de tynneste hårstråene, vil merke det mer enn dem med mørkere, grovere hår, men i prinsippet skal vi alle være litt forsiktige under solen, sier han.

– De rødhårede som ofte har færre hårstrå på hodet skal også tenke på at de kan bli solbrente i hodebunnen.  

SOLBESKYTTELSE: Sun UV Spray (kr 266), After Sun Shampoo (kr 245), Sun Concentrate (kr 265), After Sun Fluid (kr 265) og After Sun Conditioner (kr 265) fra Wella SP. Foto: Produsenten
SOLBESKYTTELSE: Sun UV Spray (kr 266), After Sun Shampoo (kr 245), Sun Concentrate (kr 265), After Sun Fluid (kr 265) og After Sun Conditioner (kr 265) fra Wella SP. Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: Her er hårets verste fiende

BESKYTT HÅRET: En stor solhatt bidrar til å beskytte håret mot sola, men det er ikke det eneste du bør gjøre i sommer. Hvordan du styler håret, hvilke produkter du bruker og når du bruker dem har også mye å si. Foto: Thinkstock
BESKYTT HÅRET: En stor solhatt bidrar til å beskytte håret mot sola, men det er ikke det eneste du bør gjøre i sommer. Hvordan du styler håret, hvilke produkter du bruker og når du bruker dem har også mye å si. Foto: Thinkstock Vis mer

Slik beskytter du håret

Schjølberg mener altså at du ikke skal stresse og bekymre deg over håret ditt i sommer. 

Men det er klart at vi kan ta noen forholdsregler. 

Det finnes drøssevis av produkter – sjampo, balsam, hårkur, solfaktorspray og serum, for å nevne noe – som beskytter håret ditt mot skadelige UV-stråler. 

– En solhatt eller parasoll vil jo beskytte mot direkte sollys, og det er jo vel og bra, spesielt om du skal ligge i timevis, sier frisøren.

– Et tips kan også være å ligge på stranden med hårkur i håret

– Igjen, kos deg i sommer og la frisøren rydde opp etter deg. Håret er det siste du skal tenke på, og er som regel på sitt vakreste hele sommeren uansett. 

LES OGSÅ: Hårproduktet du ikke bør droppe

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: