Ullundertøy:

Slik kler du deg varmest mulig

Vet du hva forskjellen på super- og ullundertøy er?

ULLUNDERTØY: Å fryse er ikke gøy, men hvordan kler man seg egentlig varmest mulig på vinteren? Vi har svaret! FOTO: NTB Scanpix
ULLUNDERTØY: Å fryse er ikke gøy, men hvordan kler man seg egentlig varmest mulig på vinteren? Vi har svaret! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Påsken nærmer seg med stormskritt, men det er nok flere som lader opp til ferien med en tur på fjellet eller ut i marka. Det skal faktisk ikke så mye mer til enn å bare gå ut døra før man virkelig får kjent på kulda.

Årets vinter har for mange vært både lang og kald, og det merker man spesielt på dager hvor bekledningen ikke har vært på sitt sterkeste. Så, hvordan kler man seg egentlig varmest mulig?

Ifølge Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Høyskolen i Oslo og Akershus og forfatter av «Ren Ull», er det én feil de fleste av oss gjør.

Vi har ikke ull innerst. Da snakker vi til og med om undertøyet vårt og! Det har seg nemlig slik at dersom undertøyet ditt for eksempel er av bomull, kan det være årsaken til at du fryser. Selv om du har en ullstillongs over!

- Dette gjelder både truse og bh. Ull skal være innerst - det er det viktigste. Du blir varmere av at undertøyet ditt også er av ull, forteller Klepp.

LES OGSÅ: Så høy temperatur bør du egentlig vaske trusene dine på

Hva er egentlig superundertøy?

Det er nok mange som tenker at superundertøy fungerer like godt som ullundertøy. Men det er nok også flere som ikke helt egentlig vet hva forskjellen er, og hva de to skal brukes til.

Ifølge Johanna Hills-Johnes, sjefsdesigner i Kari Traa, er super-betegnelsen for syntetiske materialer som egner seg for høy aktivitet og varmere klima, og ull er betegnelse på naturmaterialer som egner seg for lavere aktivitet med kaldere klima.

VELG ETTER AKTIVITET: Skal du holde et høyt tempo i bakkene, er superundertøy en god idé. Ull passer bedre om bakkene er korte og det blir mye tid i heisen. Foto: Scanpix
VELG ETTER AKTIVITET: Skal du holde et høyt tempo i bakkene, er superundertøy en god idé. Ull passer bedre om bakkene er korte og det blir mye tid i heisen. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er derfor vanskelig å si hva som er best, da det avhenger av mange faktorer. Er du en som fryser lett eller er du ofte varm? Foretrekker du naturlige materialer som ull og dens superisolerende egenskaper? Eller foretrekker du hurtigtørkende syntet og kvaliteten og følelsen den gir?

Hills-Johnes legger ved et eksempel som illustrerer bruken av ull- og superundertøy:

- Si du skal i slalåmbakken. Det er 20 blå, bakkene er korte og det blir mye tid i heisen. Da ville jeg valgt et varmt og godt ullsett som gir deg den behagelige varmen du ønsker, sier designeren og fortsetter:

- Skal du derimot kjøre utenfor løypene og holde et høyt tempo, ville jeg anbefalt et syntetisk sett som tørker veldig raskt og transporterer fukt vekt fra huden.

LES OGSÅ: Langrenn kan forebygge sykdom og legge til rette for god helse når vi blir eldre

- Luft er viktig

Så dersom årets påskeferie kommer til å bestå av late dager i solveggen på hytta, er det ull som gjelder. Men akkurat hvordan ulltøyet sitter på deg spiller også inn når det kommer til hvor varm du blir.

EKSPERTEN: Ingun Grimstad Klepp.
EKSPERTEN: Ingun Grimstad Klepp. Vis mer

- Luft er viktig for at vi skal være varme. Det må være litt dersom ulla skal ha maksimal funksjon. På en annen side, har du veldig vide klær, så kan det trekke inn. Det handler om å finne balansen mellom dette slik at du får den luften som skal til for å gjøre det varmt, sier Klepp.

- Ikke kjøp for store størrelser

Nå er det ikke slik at ullundertøyet skal sitte helt løst på deg. Det handler jo også om hva som føles komfortabelt på deg. Men får å få den litt løsere passformen på ullundertøyet, anbefaler ikke Klepp deg å kjøpe ullundertøy i størrelser som egentlig er for store.

- Ull har god evne til å vokse. Bruk derfor egenskapene til ullen ved å utvide den i stedet for å kjøpe for stort. Strekk derfor litt i tøyet etter at du har vasket det. Da får du den passformen du selv ønsker.

Klepp legger også til at du må se potensialet i ullundertøyet ditt som kanskje er blitt for stort eller for lite. Kan det brukes til noe annet?

- Det er mye fokus på gjenbruk, men da spesielt at man skal skifte eiere på ting. Jeg tror heller på det at vi kan bruke klærne våre lenger, bare vi skifter det det skal brukes til. Her kan saksen være din venn! En langermet trøye kan bli en singlett. En ullstrømpebukse som har hull i føttene kan klippes og brukes buksen din.

LES OGSÅ: 3 ting du må vite om ullundertøyet ditt

PSST: Husk alltid ull innerst! FOTO: NTB Scanpix
PSST: Husk alltid ull innerst! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer