ELSKER Å SY: Jenny Skavlan elsker å sy og deler mer enn gjerne sine beste tips, nå også i bokform.  Foto: Solveig Selj / Aschehoug
ELSKER Å SY: Jenny Skavlan elsker å sy og deler mer enn gjerne sine beste tips, nå også i bokform. Foto: Solveig Selj / Aschehoug
Jenny Skavlan

Slik lager du drømmeplaggene

Jenny Skavlan er blitt ekspert på å lage sine egne drømmeklær – på billigste vis. Nå vil hun lære deg det.

– Jeg vil at folk skal se potensialet i klærne sine. Du har ofte utgangspunktet i skapet ditt, på loftet eller i kjelleren til moren din. Jeg klør i fingrene av å tenke på alt som ligger i kjellere rundt omkring, sier Jenny Skavlan.

Torsdag kveld lanserte hun boken sin, «Sy om», som kommer ut på Aschehoug Forlag, på Fretex på Grünerløkka i Oslo.

På 181 sider deler skuespilleren, designeren, programlederen og modellen sine beste tips, eller «31 enkle grep for en ny garderobe», som det står på omslaget.

Her får du oppskriften på hvordan du kan gjøre helt enkle ting, som sy på frynser eller perler på alt fra skjortekrager til denimshorts – til de mer kompliserte, som å sy helt nye plagg med utgangspunkt i gamle.

LES OGSÅ: Nå gjør Ikea som Jenny Skavlan

SELVSYDD: Også kjolen hun hadde på seg i kveld, er det Jenny Skavlan selv som har sydd – fra en blazer og et langt, vidt skjørt. Foto: Aina Kristiansen
SELVSYDD: Også kjolen hun hadde på seg i kveld, er det Jenny Skavlan selv som har sydd – fra en blazer og et langt, vidt skjørt. Foto: Aina Kristiansen Vis mer
SYDD SELV: Denne kjolen er en av kjolene du får se i boka, og Jenny har sydd den om fra en annen kjole. «Fra formløs til formfull» kaller hun kapittelet om denne prosessen. Foto: Per Ervland
SYDD SELV: Denne kjolen er en av kjolene du får se i boka, og Jenny har sydd den om fra en annen kjole. «Fra formløs til formfull» kaller hun kapittelet om denne prosessen. Foto: Per Ervland Vis mer

Syr alt selv

Og det er det siste Jenny Skavlan selv har gjort i anledning lanseringen. Det blomstrete pastellstoffet hadde egentlig formen blazer og langt skjørt da hun fant det i enbruktbutikk. Blazeren var et perfekt og strukturert plagg å lage en overdel av, mens den nederste, vide delen av skjørtet ble klippet av, lagt i folder og sydd om til et kortere skjørt og festet til overdelen. Vips, en kort struttekjole i et flatterende snitt. Du finner en lignende oppskrift i boken, selv om akkurat dette antrekket ikke er blant prosjektene der.

Men Jenny Skavlan har sydd alt i boken selv. Og alt de siste åtte månedene, samtidig som hun har filmet inn ekstremsportprogrammet «Fritt fall», som går på tv i disse dager.

– Det har vært litt meditasjon mellom slagene. Litt sånn «sy på noen perler her, hopp ut av et fly, sy på noen nagler der …», sier hun.

– Det er gøy å lage noe fysisk man kan ta og føle på!

(Saken fortsetter under bildet.)


– Også lager du jo noe originalt og bærekraftig.

Og det er unektelig lettere å få til en unik stil om du syr eller modifiserer klærne dine selv.

– Jeg trengte for eksempel ikke å bekymre meg for at noen ville ha på seg den samme kjolen som meg i kveld, sier hun.

Sydde om kjole for Mette-Marit

I forbindelse med prosjektet har hun også fått et ærefullt oppdrag hun gjerne forteller om.

– Jeg har fått lov til å redesigne en kjole til vår kjære kronprinsesse, sier hun og viser fram før- og etter-bilder av Chloé-kjolen i et offwhite ullstoff.

– Den hang bakerst i skapet, og da kom jeg med min lille klinikk, som jeg kaller det, spøker hun.

– De kongelige kritiseres jo stadig om de bruker de samme klærne igjen, men nå kan hun bruke denne kjolen igjen uten at noen merker det.

Se flere bilder her:


 FØR: Slik så Mette-Marits Chloé-kjole ut før Jenny Skavlan fikk boltre seg med den. Veldig enkel, men et godt utgangspunkt for litt forandring. Foto: Aina Kristiansen FØR: Slik så Mette-Marits Chloé-kjole ut før Jenny Skavlan fikk boltre seg med den. Veldig enkel, men et godt utgangspunkt for litt forandring. Foto: Aina Kristiansen  FORKLARER: Jenny Skavlan forklarer hva hun har gjort med Mette-Marits kjole for å gi kronprinsessen en helt ny kjole fra den gamle. Foto: Aina Kristiansen FORKLARER: Jenny Skavlan forklarer hva hun har gjort med Mette-Marits kjole for å gi kronprinsessen en helt ny kjole fra den gamle. Foto: Aina Kristiansen  ETTER: Slik ble resultatet. – Nå kan Mette-Marit bruke den samme kjolen om igjen uten at noen merker det, sier redesigner Jenny Skavlan. Foto: Aina Kristiansen ETTER: Slik ble resultatet. – Nå kan Mette-Marit bruke den samme kjolen om igjen uten at noen merker det, sier redesigner Jenny Skavlan. Foto: Aina Kristiansen

LES OGSÅ: Har du sett denne kjolen før?

Jenny Skavlans topp 5 «sy om»-tips


1. Sy ting

For deg som ikke har sydd så mye i ditt liv, foreslår hun å starte i det enkle.

– Start med å sy ting , ikke ta ting av, sier hun.

Men hun presiserer at det ikke er så skummelt eller vanskelig å sy som du kanskje tror.

– Jeg har en teori om at alle som har gripeevne kan sy. Det er ikke vanskelig, sier hun.

2. Velg enkle stoffer

– Begynn med stoffer som er lette å jobbe med, stoffer som tåler at du klipper i dem, sier hun.

– Velg ting som ikke frynser og faller fra hverandre.

Hun foreslår skinn, skai og denim som et sted å starte. Du kan jobbe deg gradvis oppover mot tynnere stoffer som er vanskeligere å både klippe og sy og få til å ligge pent.

3. – Prøv, prøv, prøv!

– Ta på deg klærne, tegn på stoffet der du vil klippe og sy inn.

Og dette er ikke noe du gjør bare én gang. Jenny Skavlan forteller at hun ofte ender opp med å glemme tiden helt når hun sitter med syprosjektene sine, og da merker hun plutselig at hun er tørr i munnen og ganske avkledd.

– Så plutselig sitter man der i undertøyet og syr?

– Ja, litt sånn, sier hun.

LES OGSÅ: – Helt greit å vise bh-en

Det viktigste er i alle fall at du stadig prøver klærne gjennom hele prosessen. Da kan du justere underveis og ende opp med et plagg som passer deg perfekt.

Selv lager hun alltid en plan, og gjerne en skisse – en del av disse er også avbildet i boken, og gir et godt bilde av hvordan Jenny Skavlan selv jobber når hun syr om og fikser på ting.

– Jeg lager alltid en plan, men den kan jo forandres underveis, sier hun.

– Prøv, prøv, prøv!

4. Start stort

– Jo større, jo bedre, så har du mer å boltre deg med, sier Skavlan om hva hun ser etter når hun handler bruktklær hun skal sy om.

Hvis du er usikker på hva du vil gjøre med plagget du har som utgangspunkt, anbefaler hun å lage noen ulike planer.

Start så med den største muligheten, altså den som gjør at du trenger det meste av stoffet. Funker ikke for eksempel et midiskjørt, kan du lage et litt kortere struttesjørt. Funker ikke det, kan du prøve et miniskjørt.

5. Kjøp stoffer du liker

– Ser du et mønster eller et stoff du liker, kjøp det! sier hun.

– Hvis jeg faller for et stoff, kjøper jeg det uansett. Finner jeg et mønster jeg liker, kjøper jeg det. Det er jo stoff og et utgangspunkt selv om snittet er grusomt.

– Jeg er veldig glad i ting med masse mønster og gjerne med struktur. Det er enklere å sy også.

Hun viser igjen fram kjolen hun har sydd av det hun kaller møbelstoff, men som faktisk er et kraftig silkestoff.

– Dette er en måte å lage drømmeplaggene på, uten å måtte bruke for mye penger.

I BUTIKK: Jenny Skavlans bok, «Sy om» er i salg nå. Her får du enkle tips som kan gi garderoben din en skikkelig makeover. Aschehoug forlag, kr 299. Foto: Aschehoug forlag
I BUTIKK: Jenny Skavlans bok, «Sy om» er i salg nå. Her får du enkle tips som kan gi garderoben din en skikkelig makeover. Aschehoug forlag, kr 299. Foto: Aschehoug forlag Vis mer
undefined
Til forsiden