Hårbånd bunad

Slik lager du hårbånd til bunaden på 1-2-3

- Vi hadde lyst til å få til noe lavterskel, som alle kan lage, sier butikksjef Hege Andresen i Heimen Husfliden.

HÅRBÅND BUNAD: Bunadsekspertene på Heimen Husfliden i Arbeidergaten i Oslo har utviklet en helt ny vippeteknikk, som hvem som helst kan få til! VIDEO: Heimen Husfliden

Vis mer
Publisert

På Heimen Husfliden i Arbeidergata i Oslo, som har eksistert i over hundre år, tilbyr de ikke bare bunader, men også bunadstilbehør - som vipper, sølv, silkeskjerf og kyser.

Mange har lyst til å pynte håret, men føler at det er for kostbart å investere i et tradisjonelt hodeplagg. Og mange føler at det blir feil å bruke hårbøyler eller annen hårpynt som ikke har noe med bunaden å gjøre.

HÅRBÅND: Julie Kirkeng har vært med å utvikle hårbånd-teknikken. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
HÅRBÅND: Julie Kirkeng har vært med å utvikle hårbånd-teknikken. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Dette har de ansatte på Heimen Husfliden i Arbeidergata gjort noe med, og medarbeider Julie Kirkeng (28) har utviklet en helt ny vippeteknikk, som hun sier til KK at hvem som helst kan få til.

- Det er veldig enkelt, og går fort å lage, forteller Julie til KK. Heimen Husfliden i Arbeidergata har også delt videoen på sin offisielle Instagram-profil.

I kramkarens sortiment

Hårbånd-teknikken oppsto ut fra etterspørselen, som de merket i butikken.

- Stadig flere folk kom innom og ville «stæsje» opp bunaden litt ekstra, men også fullføre drakten med å ha noe på hodet. Mange spør etter hårbøyle, men dette er ikke noe vi fører som bunadstilbehør, forteller Julie Kirkeng til KK.

Tradisjonen om å ta i bruk rester og overskuddsmateriale ser man helt fra gammelt av.

- Mye gammelt materiale, som silkebånd og bånd, er på bunader og i hår. Hadde man noe som man kunne pynte seg med før i tiden, brukte man det. Silkebånd var noe av det som kramkaren, som gikk rundt fra gård til gård, hadde med seg, forteller butikksjef Hege Andresen til KK, og legger til:

- Vi hadde lyst til å få til noe lavterskel, som alle kan lage, og som ikke koster mange hundre kroner, sier Hege.

BUTIKKSJEFEN: Hege Andresen er butikksjef i Heimen Husfliden, avdeling Arbeidergata og Glasmagasinet. FOTO: Astrid Waller
BUTIKKSJEFEN: Hege Andresen er butikksjef i Heimen Husfliden, avdeling Arbeidergata og Glasmagasinet. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Tradisjonsbærere, men ikke moralens pekefinger

Medarbeider Julie, som ved siden av jobben i Heimen Husfliden er doktorgradstipendiat ved Universitetet i Agder, sier til KK at hun setter pris på at man kan ha mulighet til kreativ frihet i Heimen.

Og butikksjef Hege Andresen ler litt når vi spør om hun er redd for at de oppfattes som «bunadpolitiet» av lekmannen.

- Vi i Heimen er opptatt av å være tradisjonbærerere av bunaden, men det er samtidig viktig for oss at folk skal ha glede av bunaden sin.

KREATIV FRIHET: Julie Kirkeng er glad for at Heimen Husfliden tillater kreativ frihet på jobb. Her er hun i gang med å lage hårbånd til KK-journalist Malini (ikke spons!) som skal matche hennes stakk fra Øst-Telemark. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
KREATIV FRIHET: Julie Kirkeng er glad for at Heimen Husfliden tillater kreativ frihet på jobb. Her er hun i gang med å lage hårbånd til KK-journalist Malini (ikke spons!) som skal matche hennes stakk fra Øst-Telemark. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

- Vi vil ikke være moralens pekefinger, men heller hjelpe folk til å finne riktig bunad og tilbehør for dem. Damene som starta Heimen, de var strenge og myndige damer. Men vi har myknet opp med årene, og det har vært et generasjonsskifte et par ganger siden da! sier hun og ler.

Se «gjør det på 1-2-3»-video øverst i saken!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer