Sminke:

Slik legger du eyeliner

En god eyeliner kan virkelig gjøre under­verker. Legger du den riktig, kan du gi ansiktet et realt løft.

Slik legger du eyeliner
Publisert

Det finnes mange forskjellige typer eyelinere, som blyant, khol, gelé og flytende. Det er rett og slett en jungel av forskjellige konsistenser, påføringsmetoder og farger der ute.

En flytende eyeliner er perfekt dersom du ønsker et definert uttrykk. Denne varianten krever noe mer presisjon, fordi streken blir veldig markert.

Blyant eller kholliner er lettere å duse ut og blir ikke så harde i uttrykket. Dette er eyelineren for deg som vil ha innrammingen, men som ikke er 100 prosent stødig på hånden. En blyantliner er nemlig lettere å få pen.

Eyelinere kommer i utallige farger. Om du føler svart er hardt, kan brunt eller grått være et godt valg. Og liker du farger – er det også gøy å leke seg med blått eller kobber!

Øvelse gjør mester. Det kreves litt trening før eyelineren sitter akkurat slik du ønsker – og blir lik på begge øynene. Her kommer mine beste tips for å lykkes med eyeliner.

Slik får du en perfekt strek:

1. Når du skal tegne en jevn strek langs vippekanten, er det enklest å tippe hodet bakover, og se ned i et speil. Med begge øynene åpne har du bedre kontroll. Ikke dra i øyelokket når du tegner streken, da kan sminken fort havne på plasser du absolutt ikke ønsker den.
1. Når du skal tegne en jevn strek langs vippekanten, er det enklest å tippe hodet bakover, og se ned i et speil. Med begge øynene åpne har du bedre kontroll. Ikke dra i øyelokket når du tegner streken, da kan sminken fort havne på plasser du absolutt ikke ønsker den. Vis mer
2. Bruker du en våtliner, bør du ikke ha for mye farge på kosten. Da blir streken fort tykk og ujevn. Bruker du en blyantliner, kan du bruke en liten skråkost for å duse den ut. Da har du også muligheten til å rette opp ujevnheter. Tips! Uansett hvilken blyant du velger, bør du passe på at den er nyspisset, da blir påføringen presis.
2. Bruker du en våtliner, bør du ikke ha for mye farge på kosten. Da blir streken fort tykk og ujevn. Bruker du en blyantliner, kan du bruke en liten skråkost for å duse den ut. Da har du også muligheten til å rette opp ujevnheter. Tips! Uansett hvilken blyant du velger, bør du passe på at den er nyspisset, da blir påføringen presis. Vis mer
3. Linjen skal helst være tynnest inn mot øyekroken og tykkere mot ytterkanten. For at den skal være symmetrisk, er det et godt tips å gå litt unna speilet og se seg selv på avstand. Har du vært litt uheldig, bruk en q-tips med litt foundation på for å rette opp eventuelle feil.
3. Linjen skal helst være tynnest inn mot øyekroken og tykkere mot ytterkanten. For at den skal være symmetrisk, er det et godt tips å gå litt unna speilet og se seg selv på avstand. Har du vært litt uheldig, bruk en q-tips med litt foundation på for å rette opp eventuelle feil. Vis mer
4. Avslutt med et lag maskara – og om det er til fest, kan du også feste på et par punktvipper helt ytterst.
4. Avslutt med et lag maskara – og om det er til fest, kan du også feste på et par punktvipper helt ytterst. Vis mer

Ulike måter å bruke eyeliner på

Farget eyeliner

Her kan du være litt vill og gæren, det finnes ikke noen fasit! Vær kreativ, og velg en farge som for eksempel blå eller gull. Ikke vær redd for å prøve deg fram med forskjellige nyanser.

1. Start med en tynn linje langs ytterste del av vippekanten, og dus den godt ut. Du trenger ikke å ha eyeliner langs hele vippekanten om du føler det blir mye, du kan avslutte halvveis inn på øyet.

2. Påfør et tynt lag maskara, og du er klar for en humørfylt dag

FOTO: Cecilie Krogh
FOTO: Cecilie Krogh Vis mer

Eyeliner under øyet

Mange velger å markere vippekanten under øyet. Da anbefaler jeg en blyantliner, slik at ikke streken blir for hard. Gå gjerne over med en liten skråkost for å duse ut fargen.

1. Legg først eyelineren på den øvre vippekanten. Pass på at den er tørket helt før du skal lage en ny strek under øyet.

2. Bruk en blyantliner til å markere vippekanten under øyet. Her kan du også gå over den med en skråkost.

3. Ønsker du et mer dramatisk blikk, kan du også legge litt farge på selve våtkanten under øyet.

Tips! Om du synes at eyeliner blir for markert under øyet, kan du bruke en mørk øyeskygge langs vippekanten isteden. FOTO: Cecilie Krogh
Tips! Om du synes at eyeliner blir for markert under øyet, kan du bruke en mørk øyeskygge langs vippekanten isteden. FOTO: Cecilie Krogh Vis mer

Eyeliner med vinger

Dette er looken vi gjerne forbinder med Marilyn Monroe. Den klassiske, lekre eyelineren som dras godt ut til hver side. Denne varianten gir deg et mer dramatisk, men klassisk blikk.

1. Bøy hodet bakover, og hold blikket nedover.

2. Start innerst mot kroken av øyet, og lag en tynn strek. La streken bli tykkere når du kommer lenger ut mot enden av øyet.

3. For å få en lik avslutning på eyelineren på begge øyne kan du se rett inn i speilet. Tegn en liten prikk i ytterkant av hvert øye der du ønsker at eyelineren skal ende. Når du da skal dra den siste streken, vet du nøyaktig hvor den skal slutte, og det blir lettere å få den lik på begge sider.

Tips! Det er svært få som står så nær deg som du gjør i speilet. Blir ikke streken perfekt, er det ikke så nøye. Da har du en ny dag og en ny eyeliner i morgen! FOTO: Cecilie Krogh
Tips! Det er svært få som står så nær deg som du gjør i speilet. Blir ikke streken perfekt, er det ikke så nøye. Da har du en ny dag og en ny eyeliner i morgen! FOTO: Cecilie Krogh Vis mer

Grafisk eyeliner

Denne eyelineren gir virkelig sminken noe ekstra! Her kan du slippe fantasien og kreativiteten løs. Øynene kan være like eller asymmetriske – det er helt opp til deg.

1. Finn fram en tørr eller våt eyeliner, og påfør den langs vippekanten over øyet.

2. Velg hvor vågal du vil være, og lag nye streker som fortsetter den opprinnelige streken. Her har jeg markert globallinjen i en 60-tallsinspirert look.

3. Du kan også legge en svart eyeliner i kombinasjon med en farget en.

FOTO: Cecilie Krogh
FOTO: Cecilie Krogh Vis mer

Tynn og diskré

En tynn strek langs hele vippekanten gjør at vippene dine virker fyldigere. Denne varianten passer utmerket til hverdags, eller til deg som ikke har prøvd eyeliner før. Selv er jeg veldig glad i å bruke en dusere variant når jeg har sterke farger på øyenskyggen.

1. Start innerst i øyekroken, legg eyelineren sidelengs, og dra den forsiktig bortover vippekanten, så du tegner en tynn strek.

2. Finn fram en ren skråkost, og dra den forsiktig over eyelineren. I tillegg til å duse den litt ut har du muligheten til å jevne ut fargen.

FOTO: Cecilie Krogh
FOTO: Cecilie Krogh Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer