BLI KVITT FLEKKEN FORT: Et genialt triks for å bli kvitt flekken du har sølt på deg på festen, er å skylle den ut gjennom springen. Sjekk hvordan og hvorfor lenger nede i saken! Foto: Per Ervland
BLI KVITT FLEKKEN FORT: Et genialt triks for å bli kvitt flekken du har sølt på deg på festen, er å skylle den ut gjennom springen. Sjekk hvordan og hvorfor lenger nede i saken! Foto: Per Ervland Vis mer

Flekker

Slik løser du flekk-kriser på fest

Fått rødvin på blusen, eller ribbe på kjolen? Skyll flekken gjennom springen så fort som mulig, er ekspertens råd.

Publisert
Få ting kan skape så stor krisestemning på julebordet (eller festen), som det å søle mat eller drikke på det lekre antrekket du har på deg.

Det er nemlig de færreste av oss som har med seg ekstra skift i den bittelille clutchvesken, og derfor kan et glass rødvin eller en ribbebit som deiser i fanget, medføre ganske mye panikk.

Har du sølt på den nye kjolen, buksen eller blusen, bør du imidlertid ikke kaste deg over nærmeste serviett og gyve løs på den irriterende flekken.

Ja, det fungerer fint å dyppe en klut eller serviett i litt vann, for så å dabbe forsiktig på flekken, men det å skrubbe hardt kan faktisk bare gjøre problemet verre.

Enten ved at du sprer flekken over et enda større område, eller ved at du skrubber så hardt at du «ødelegger» eller sliter stoffet.

LES OGSÅ: Bruk eddik i vasken for å bli kvitt svettelukt

Skyll flekken gjennom springen

Så hva bør du da gjøre i stedet? Ingrun Grimstad Klepp, som er tekstilekspert og forskningsleder hos SIFO (Statens Institutt for Forbruksforskning), har et genialt, og ikke minst effektivt, tips.

– Det absolutt viktigste, er å prøve å få vekk flekken så fort som mulig. Og det mest effektive for å løse opp en flekk raskt - uansett type (om det er fett, fargestoffer og lignende) er å vaske med vann, sier hun til KK.no:

– Det funker helt fint å tørke av flekken med en våt klut, eller serviett, men det finnes en enda mer effektiv måte. Og det er faktisk å skylle flekken gjennom springen.

Slik gjør du det:
 • Gå på et toalett/bad så fort som mulig etter at du har sølt
 • Ta av deg plagget og tre det over springen.
 • Flekken skal være inntil munnen på kranen.
 • La deretter vannet renne forsiktig gjennom plagget akkurat der flekken er, slik at du ikke søler vann på hele plagget. Pass også på at vannet renner gjennom flekken bakvendt. Altså - la vannet renne gjennom flekken motsatt vei i forhold til hvordan flekken kom inn. Da vil vannet nemlig presse flekken tilbake, ut av stoffet på en mer effektiv måte.
 • Tørk deretter av med papir eller et håndkle.

  Se hvordan du gjør det i bildespesialen nedenfor:


  LES OGSÅ: Flekkene du bør fjerne FØR vask

  Raskt og skånsomt

  Dette er en rask og skånsom måte å fjerne flekken på. I tillegg til at det er svært effektivt og vil forhindre at flekken setter seg ekstra hardt i plagget.

  En annen fordel er at du unngår å søle til hele plagget med vann, eller spre flekken unødig utover plagget.

  – Dette med å skylle vann gjennom flekken er genialt også i forhold til andre type flekker. Har du små barn, som ofte kan få litt urin i undertøy eller strømpebuksen, så kan du gjøre det samme med denne flekken. Da trenger du faktisk ikke vaske strømpebuksen med én gang heller, sier Grimstad Klepp.

  LES OGSÅ: Mishandler du hvitvasken?

  Vask når du kommer hjem

  Skylling gjennom kranen er selvsagt bare en nødløsning, og du bør vaske plagget når du kommer hjem, slik at flekken ikke setter seg.

  Husk imidlertid at ulike plagg i ulike materialer bør behandles med forskjellig type vaskemiddel for at flekken faktisk skal kunne bli borte.

  – Det er flere måter å fjerne ulike flekker best mulig på. Det aller enkleste er hvis du skaffer deg en flekkfjerningstabell (finnes ofte i rengjøringsbøker, som selges på nett og i bokhandel), og følger den, forklarer Grimstad Klepp.

  Har du ikke en flekkfjerningstabell tilgjengelig, har tekstileksperten følgende anbefalinger:

  Fettflekker (smør, olje etc.):

  – Det absolutt beste for å få fjernet fettflekker, er faktisk flytende oppvaskmiddel (som for eksempel zalo). Smør det på flekken, la det virke litt inn, og skyll deretter ut gjennom springen, slik jeg nevnte i tipset lenger oppe i saken. Dette vil gjøre at du ikke får masse ekstra oppvaskmiddel/såpe i vaskemaskinen (fører til skum) om plagget skal vaskes. Skal du ikke vaskes plagget, må såpen uansett skylles ut.

  Proteinflekker (blod, egg, urin etc.):

  – Proteinflekker lar seg enklest fjerne ved bruk av vaskemiddel med enzymer. Enzymene bryter nemlig ned proteinene i flekken. Slike midler er ofte til bløtgjøring og småvask, som for eksempel Biotex, men det finnes mange flere produkter og.

  Flekker på proteinfiber (ull, silke etc.).

  – Ull og silke inneholder jo proteiner, og da bør du IKKE bruke vaskepulver med enzymer, da dette vil bryte ned og ødelegge materialet. IKKE bruk noe annet enn vaskemiddel som er laget spesielt for ull og silke. I tillegg til enzymer vil også blekemidler og feil PH i vaskemiddelet kunne ødelegge.

  – Et godt råd, dersom du er usikker på om du bruker riktig flekkfjerningsmiddel, er å prøve det ut på et sted der det ikke syns for godt først, avslutter Grimstad Klepp.

  Flere supre tips til hvordan du blir kvitt vriene flekker får du i denne saken!

  LES OGSÅ: Slik fjerner du flekker på semsket skinn

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer