Farget eyeliner:

Slik nailer du farget eyeliner

Ekspertenes beste tips for poppende øyne.

FARGET EYELINER: Ønsker du å fremheve øynene dine? Da bør du prøve en farget eyeliner. FOTO: NTB Scanpix
FARGET EYELINER: Ønsker du å fremheve øynene dine? Da bør du prøve en farget eyeliner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Jeg synes de kuleste jentene er de som tør å dra på litt stilmessig. Sminke er selvfølgelig intet unntak, og eyelinere i farger som blå, grønn, turkis og gull er blant trendene som virkelig får meg til å stirre. Få ting fremhever øyne som rett farge på vippekanten.

Men å gå for en fargerik eyeliner kan være som å sjanse på platåsko: Fallhøyden blir betraktelig høyere. I håp om å lande den iøynefallende lineren, har vi spurt sminkeekspertene om å dele sine beste tips.

For hvordan velger man riktig farge - og har det egentlig noe å si? Ifølge makeupartist Karoline B. Dale bør du tenke gjennom hva du ønsker å oppnå med eyelineren.

- Det finnes ingen regler. Du kan være kreativ og velge etter hva som matcher klærne dine for eksempel, men vil du fremheve øynene dine må du tenke på hvilke farger som gjør dette, sier hun.

Psssst! Her er 8 eyelinerne som holder det de lover

Slik velger du farge

Det finnes altså noen retningslinjer når det gjelder å fremheve øyenfargen din. Du må nemlig velge komplementærfargen. Det vil si den motsatte fargen av øynene dine.

- Har du brune øyne, fungerer de fleste farger, men lillatoner, mørk blå, metalliske farger, turkis, gull og grønt kan være ekstra fint, forklarer Dale.

Har du grønne øyne kan lillatoner få frem dette. Årsaken er at rødt er komplementær fargen og farger med mye rødt fungerer godt. Dale trekker også frem burgundertoner, kobber og mosegrønt som fint til grønne øyne.

EKSPERT: Karoline B. Dale mener det ikke finnes noen regler når det kommer til fargevalg, men at noen farger fremhever øyenfarge bedre enn andre. Foto: privat
EKSPERT: Karoline B. Dale mener det ikke finnes noen regler når det kommer til fargevalg, men at noen farger fremhever øyenfarge bedre enn andre. Foto: privat Vis mer

Har man blå øyne kan man velge farger med orangetoner i seg. Fersken, gull, champagne, kobber, bronse, og gylden nyanser av brunt kan gi samme effekt.

LES OGSÅ: Slik får du øynene til å stråle!

På grå øyne forklarer makeupartisten at man kan tenke på det samme som til blå. Dog påpeker hun at noen trenger litt kaldere farger, eksempelvis rosa- og plommetoner.

- Lek deg med fargene og ikke vær redd for å prøve deg frem med forskjellige nyanser av samme farge, oppfordrer hun.

Har du tenkt på dette?

Makeupartisten forklarer at hudtone, hår -og leppefarge også kan spille inn.

- Tanken er ofte at en lys hudtone tåler mindre farge, mens en mørkere hudtone trenger sterkere farger. Jeg ville prøvd meg frem for å finne ut hvor sterke farger man tåler. Tilstrekkelig styrke på eyelineren kan nemlig gi økt effekt, sier hun.

Dale trekker også frem at hårfarge kan spille inn. Farger man for eksempel håret kan man oppleve at farger man kledde før, ikke fungerer så godt lenger og man kan kle helt andre toner.

LES OGSÅ: 5 hårfarger vi elsker

Slik legger du eyelineren

Når det gjelder fremgangsmåte, forteller Dale at hun gjerne bruker ulike nyanser av fargen når hun legger eyeliner. Ofte begynner hun med litt mørkere toner når hun strekker streken utover øyet, mens hun holder seg til en noe lysere nyanse på våtkanten.

-I tillegg velger jeg en mørkere nyanse mot ytre del av våtlinjen. Da opplever jeg å få rammet inn øynene bedre, samt skapt et litt mer intenst blikk, sier makeupartisten.

Hun legger til at mye dog er smak og behag og at man må tilpasse egne øyne.

- Kan være skummelt

Makeupartist Karianne Wølner mener farger kan være noe risikabelt, men det kan også være verdt litt innsats.

- Farger kan være både skummelt og morsomt. Hvis du først forstår hvordan du skal kombinere farger og bruker det riktig kan det gi en fantastisk look, sier hun.

Hun anbefaler også å ta i bruk komplementær fargenene for å få frem øyefargen og legger til at mascara gir ekstra effekt.

Øyeskygge eller ikke øyeskygge?

I følge Wølner er bruke av en øyeskygge essensiell for den perfekte looken. Hennes råd er å gjerne bruke samme farge som eyelineren. Da helst i en annen nyanse. Det kan også holde med litt bronze i globalen.

- Ellers er gullnyanser veldig fint til de aller fleste farger, sier hun og understreker at dusing av overgangene er svært viktig for å unngå harde kanter.

Ekspert: Makeupartist Karianne Wølner mener øyeskygge og eyeliner kan gi en perfekt look. Foto: privat
Ekspert: Makeupartist Karianne Wølner mener øyeskygge og eyeliner kan gi en perfekt look. Foto: privat Vis mer

Så var det den fallhøyden. Makeupartisten forklarer at en må jobbe spesielt forsiktig og nøye når man har med farger å gjøre, da de kan være litt «farlige». Legg den gjerne før hudsminken for å unngå pigmentsøl.

- Påfør litt og litt om gangen. God tid og blending er det viktigste når man sminker seg, tipser hun.

Nøkkelen til et perfekt resultat

Nøkkelen til å «pull off» øyesminken ligger ifølge makeupartisten i å stadig gå tilbake å se, måle og rette så det blir likt på begge sider. Dessuten må du sminke deg etter egne øynes fasong.

- De aller fleste av oss har to forskjellige øyne. Derfor må du studere de nøye. Målet er at øynene skal bli tvillinger, forklarer hun.

Hun mener en vanlig feil er at folk rett og slett ikke kjenner sitt eget ansikt godt nok. Med andre ord, de har ikke tatt seg tid til å finne ut hva de kler og hva de ikke kler.

De største fellene!

Makeupartisten foretrekker å legge eyelineren rett under våtlinjen. Ved bruke av kajal til øyesminke råder hun generelt til å jobbe med å unngå harde og skarpe linjer.

- Men bruker du en dip-liner eller flytende eyeliner på øyelokket, må du selvfølgelig ha en skarp, rett liner, tipser hun.

-Hvor ligger så de største tabbene?

- Valg av feil farge til øyene. Eller at man påfører for mye, ujevnt eller ikke parallelt, sier hun.

For å få sminken til å vare anbefaler hun en øyeskygge primer. Deretter påfører du pudder som er i din hudtone, for å få det perfekte grunnlaget.

- Så er du klar til å kjøre på med farger, som du da legger pent på!

LES OGSÅ: Har du prøvd eyeliner-tusjen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer