Hudpleie

Slik påvirker klimaendringene huden din

Er det bare jeg som merker at disse svingningene i været har hatt en innvirkning?

HUDPLEIE: Funker ikke hudpleieproduktene dine helt som dem skal om dagen? Det kan ha noe med det skiftende været vi har hatt den siste tiden. Foto: Scanpix
HUDPLEIE: Funker ikke hudpleieproduktene dine helt som dem skal om dagen? Det kan ha noe med det skiftende været vi har hatt den siste tiden. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi endelig trodde vi for fullt hadde kommet oss inn i vår- og sommersesongen, begynner det jammen meg å snø midt i mai. Man skulle tro vi nordmenn begynte å bli vant til dette, men gang på gang blir jeg like sjokkert og en smule skuffet. Okei, litt mer enn en smule. For det er ikke bare det at jeg er så klar for sommer og sol, men selv føler jeg disse svingningene i både vær og temperatur gjør noe med huden min.

Men ifølge Bjørn E. Bondevik, dermatolog ved Estetisk Hudklinikk på Nordstrand, kommer det an på hva slags hudtype du har i utgangspunktet. 

- Har du tørr hud fra før, kanskje til og med eksem, vil du merke klimaforandringene mer enn noen med normal hudtype. Det beste klimaet for en med tørr hud er i solen, men med en gang man da opplever at det er tørt og iskaldt, vil disse variasjonene merkes på huden, sier han til KK.no.

Men han kan også bekrefte at det er en måte å løse dette problemet på.

- Du som har eksem har et «oppgira» immunsystem. Derfor virker sola dempende på utslett og tørr hud, og derfor gir vi lysbehandling til pasientene våre – noe de står i kø for å få når høsten kommer.

LES OGSÅ: - Ansiktsoljer har flere positive effekter på huden

Flere faktorer som har innvirkning

Vera Lin Fostås, Training Manager i La Roche-Posay, sier det er spesielt ansiktet vårt som er utsatt når det kommer til værendringer. 

Vera Lin Fostås, Training Manager i La Roche-Posay Foto: La Roche-Posay
Vera Lin Fostås, Training Manager i La Roche-Posay Foto: La Roche-Posay Vis mer

- Værskiftet gjør at luftfuktighet og temperatur endres, og av dette påvirkes hudbarrieren vår og huden kan bli svekket. Vi bruker også både aircondition og fyrer i peisen og dette kan ha en uttørrende innvirkning. Men fuktighetsnivået i omgivelser, lave temperaturer om vinteren, vind, høye temperaturer, sol, UV-stråler og overoppheting er alle faktorer som fører til at huden blir dehydrert. 

LES OGSÅ: Derfor blir huden fortere tørr nå

Ifølge Fostås er det derfor viktig at man tilpasser hudpleien sin til seg selv - ikke bare etter hudtype, men også etter årstid og hva vi skal foreta oss. For når man går fra varm, tørr luft innendørs og går ut i kald luft og vind, kan dette gjøre huden vår mer sensitiv, tørr, nuppete, sprukken, kløende og man kan få utvidede blodkarr.

- En krem med nærende karitésmør og glyserin er med på å opprettholde en intakt hudbarriere og beskytte huden mot kulde og vind samt tilføre og binde fuktighet. Sliter man med irritasjon og kløe kan kremer med niacinamid (Vitamin B3) i tillegg være gunstig, sier Fostås.

Men det er ikke bare den kalde luften og været som kan sette sine spor. Solen har også en sterk påvirkning på huden vår. Solens UV-stråler påvirker hudens øverste lag som blir tykkere og huden får vanskeligheter med den naturlige eksfolieringen og porene kan tettes. Forhøyet luftfuktighet kan øke utskillelsen av talg som igjen kan føre til fetere hud.

For en fet eller blandet hudtype er det viktig å tilføre fuktighet. Glyserin og hyaluronsyre er kjente og gode ingredienser som tilfører og binder fuktighet i huden. I dag finnes det også gode solkremer som er tilpasset enhver hudtype. Har man fet eller blandet hud ønsker man ofte en lett, mattende og talgregulerende solbeskyttelse til ansiktet. Derimot hvis man har en tørrere hudtype er en rikere kremvariant ofte å foretrekke.  

LES OGSÅ: Undervurderer du skaden av solarium?

PÅVIRKER HUDEN: Ekspertene er enige i at svingningene vi har hatt i været den siste tiden kan ha en innvirkning på huden vår. Foto: Scanpix
PÅVIRKER HUDEN: Ekspertene er enige i at svingningene vi har hatt i været den siste tiden kan ha en innvirkning på huden vår. Foto: Scanpix Vis mer

Bente Winge og Beate Christensen Moe, hudterapeuter og avdelingsledere hos Beth's Beauty, har også noen gode tips når det kommer til å pleie huden sin nå:

- Serum som er tilpasset din hudtype er viktig for å stabilisere talg, men også for å bygge opp hudbarrieren din. Kremer med gode ingredienser som er tilpasset nettopp din hudtype og årstiden du befinner deg i, vil gjøre huden din godt. For på denne tiden av året, hvor snøen har smeltet og det er ekstra mye asfaltstøv, må vi være enda mer obs på det at vi trenger mer beskyttelse i form av gode vitaminer, mineraler og antioksidanter i huden vår, da lagrene er ganske så tomme. 

LES OGSÅ: Sliter du med kvisete, fet hud?

Dette må du huske på

Så dersom du er som meg, og har merket at huden din ikke har vært helt seg selv i det siste, er det altså viktig å bruke gode og riktige produkter nettopp for din hudtype. Men hvis Fostås i La Roche-Posay skal trekke fram én ting som er særdeles viktig å tenke på nå, er svaret klar:

- Det er solbeskyttelse. I Norge er solskadet hud dessverre noe hudleger og apotekansatte ser mye av. Det er viktig å ikke bare smøre seg med faktor når man er på ferie eller er på stranden, men at vi også bør være like flinke til å smøre oss når vi for eksempel skal luke i hagen, ta en gå-, løpe-, sykkel- eller skitur, sitte på en kafé eller rett og slett bare oppholde oss utendørs. Solen er sterk og UV-stråler er til stede hele tiden enten du er på standen eller er ute og klipper gresset, sier hun og forsetter:

- Bruk av høy bredspektret solfaktor som beskytter mot UVA og UVB og inneholder antioksidanter er viktig spesielt fra påske og frem mot høsten. Bruk gjerne en dagkrem med solfaktor resten av året. 

Bortsett fra mangelfull bruk av solbeskyttelse, vil Fostås si at rens absolutt bør inkluderes som en naturlig del av den daglige hudpleierutinen både morgen og kveld. Ifølge henne er det altfor mange som hopper over renserutinen og det er nok den vanligste feilen norske kvinner gjør. Flere tenker at det holder fint å vaske ansiktet med vann, men vann fjerner for eksempel ikke fettstoffer og forurensning slik renseprodukter gjør.

- Bruk rens på morgenen for å fjerne overflødig talg og avfallsstoffer som huden kvitter seg med i løpet av natten, slik at serum og kremer vi investerer i får best mulig nytte.
Om kvelden brukes renseprodukter for å fjerne makeup, forurensing, talg, støv og smuss i tillegg til at huden blir klargjort for påfølgende hudpleierutine som får virke optimalt.
Jeg vil oppfordre alle til å prioritere rens. 

Selv om de med tørr hud er spesielt utsatt i disse værskiftende tidene, er det også noen som bør være litt ekstra forsiktige nå om dagen - spesielt ute i solsteika.

- Går du på antibiotika er du mer sensitiv for solen. Det er også elementer i hudpleie, som for eksempel kjemisk peeling, som kan være med på å endre på hudstrukturen. Dette gjør deg mer utsatt for slike typer klimaendringer, sier Bjørn E. Bondevik.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer