Hudpleie:

Slik pleier du huden mens du sover

Visste du at hudens absorpsjonsevne er på sitt best om natten? Slik kan du utnytte det!

HUDPLEIE: Hudpleiebransjen har lenge vært opptatt av søvn, for det som skjer i huden mens du sover har litt å si for hva du møter i speilet på morgenen.

FOTO: NTB Scanpix
HUDPLEIE: Hudpleiebransjen har lenge vært opptatt av søvn, for det som skjer i huden mens du sover har litt å si for hva du møter i speilet på morgenen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En god hud starter med en god natts søvn, men du kan også få ekstra drahjelp med målrettet hudpleie! Har du lagt merke til at huden din både føles og ser ganske bra ut etter en natt du har sovet godt? Og det motsatte kan ofte være tilfelle når du flere dager på rad har sovet minimalt. Grå hud, blå ringer og noen nye linjer møter deg i speilet på morgenen.

Hudpleiebransjen har lenge vært opptatt av søvn, for det som skjer i huden mens du sover har litt å si for hva du møter i speilet på morgenen.

Derfor får du nå produkter som jobber for at du skal få en bedre nattesøvn gjennom duft, men også lurer huden til å tro at den har sovet godt. I tillegg sørger en god «natt-trøye» for at huden får et mindre væsketap, og derfor føles mindre tørr om morgenen. Siden cellene er på reparasjon og på sitt mest aktive om natten er også dette et godt tidspunkt for å tilføre huden målrettede ingredienser mot for eksempel pigmentering, kviser, arr, tørr hud og rosacea.

- Kroppen begynner å produsere søvnhormonet melatonin på kvelden, og det er da cellefornyelsene starter. Den er derimot mest effektiv når du sover, for i våken tilstand vil blant annet stresset i kroppen forstyrre prosessen, sier Ann-Kristin Stokke, fagsjef i Skintific, som er leverandør av produkter til hudpleie- og kosmetikkbransjen.

Hun forteller også at hudens absorpsjonsevne er på sitt aller beste om natten, og at det derfor er lurt å bruke produkter om natten som understøtter reparasjonsprosessen.

LES OGSÅ: Kremene som jobber mens du sover

Gjør kveldsstellet tidligere på kvelden!

Flere produsenter oppfordrer til å begynne å rense og pleie huden tidligere på kvelden, i stedet for rett før du skal legge deg. Når melatoninproduksjonener i gang, vil huden få mye ut av pleien og produktene får lenger virketid.

Visste du at det japanske merket Shiseido er kjent for å bruke aromakologi i sine produkter? Aromakologi er læren om hvordan duft påvirker hjernen og kroppen vår.

I årevis har de brukt søvndyssende dufter de har utviklet på sitt eget forskningssenter. De har testet ut hvordan ulike duftkombinasjoner påvirker hjerterytmen og hjerneaktiviteten, og den duften de mener er den perfekte for nattesøvn har havnet i deres nattkremer.

LES OGSÅ: Ikke sov med dagkrem som har SPF

NATTKREM: Huden har som regel forskjellige behov dag og natt, så derfor lønner det seg ofte å bruke to kremer. FOTO: NTB Scanpix
NATTKREM: Huden har som regel forskjellige behov dag og natt, så derfor lønner det seg ofte å bruke to kremer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Må man ha egen nattkrem?

Huden har som regel forskjellige behov dag og natt, så derfor lønner det seg ofte å bruke to kremer. En dagkrem kan for eksempel inneholde pigmenter som matter eller gir ekstra glød, antioksidanter som beskytter mot forurensing og solfaktor. Dette trenger ikke huden på natten, og kan faktisk virke mot sin hensikt og irritere og skade huden.

Om natten trenger huden beroligende, pleiende og reparerende ingredienser som huden er mottakelig for nå den er på sitt mest aktive. Dessuten er det visse ingredienser som skader huden i kontakt med UV-stråler, for eksempel antiage-vitaminet A og mange syrer. Disse ingrediensene har vitenskapelig effekt på huden, men kan gjøre skade i kontakt med lys.

Det finnes mange gode kremer som det ikke står «Night» på som kan brukes på natten, og motsatt. Andre kremer igjen er ment for å brukes både dag og natt, men at du heller komplementerer med målrettede serumer og SPF. Natt- og dagmerkingen er en hjelp til deg slik at det blir enklere å velge riktig.

LES OGSÅ: Tabbene som gjør at huden eldes raskere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer