Hud:

Slik pleier du tørr og sløv vinterhud

Ja, huden forandrer seg med årstidene!

TØRR VINTERHUD: Mange av oss opplever det og heldigvis er det noe vi kan gjøre noe med! Foto: Scanpix
TØRR VINTERHUD: Mange av oss opplever det og heldigvis er det noe vi kan gjøre noe med! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Idet vinteren meldte sin ankomst, var det akkurat som om huden min reagerte umiddelbart. Enten det var i form av tørr hud, tap av glød eller et par ekstra kviser. Det var ganske irriterende og jeg har ennå ikke fått bukt med det. Hvorfor?

Ifølge Bjørn E. Bondevik, dermatolog ved Estetisk Hudklinikk på Nordstrand, kommer det an på hva slags hudtype du har i utgangspunktet.

- Har du tørr hud fra før, kanskje til og med eksem, vil du merke klimaforandringene mer enn noen med normal hudtype. Det beste klimaet for en med tørr hud er i solen, men med en gang man da opplever at det er tørt og iskaldt, vil disse variasjonene merkes på huden, har han tidligere fortalt til KK.no.

Men han kan også bekrefte at det er en måte å løse dette problemet på.

- Du som har eksem har et «oppgira» immunsystem. Derfor virker sola dempende på utslett og tørr hud, og derfor gir vi lysbehandling til pasientene våre – noe de står i kø for å få når høsten kommer.

LES OGSÅ: - Det er tre typiske feil folk gjør når håret er vått

Huden endres med årstiden

Isabella Bukurie Krasniqi, klinisk hudpleier og gründer av klinikken Elite Helse, forteller at huden vår endres ved årstidenes overganger på grunn av luftfuktighet, eksponering for lys og temperatur.

- Disse faktorene påvirker fuktighetsnivået i huden din, elastisiteten, porøsitet og mer.

Bukurie Krasniqi forteller at det første kundene hennes legger merke til i vinterhalvåret, er at huden blir tørrere.

- Det som er skjer i tørt vintervær, er at hudens naturlige barriere blir mer komprimert og mer porøs. Vannet fordampes av huden din veldig raskt - raskere enn den den fylles opp igjen. Dette skaper en ond sirkel. Mer vann kan fordampe og til slutt blir huden enda mer porøs og gir deg tørr, sprukket hud, sier Bukurie Krasniqi og forklarer at dette er hvorfor vinteren kan være et mareritt for huden din - spesielt for de med atopisk dermatitt eller psoriasis.

På vinteren har pH-nivået i huden en tendens til å stige. Dette kan forstyrre hudens barriere. I løpet av dette halvåret vil også hudens elastisitet forfalle.

- Når det er varmt er huden din formbar og elastisk. Om vinteren er huden mindre elastisk, noe som kan gjøre den sløv.

Bukurie Krasniqi oppfordrer alle til å ta godt vare på huden sin om vinteren og bruke nærende ingredienser på denne tiden av året.

- Bytt til en skånsom og ikke-skummende rengjøringsmiddel. Rengjøringsmidler er noe av det hardeste du kan påføre huden din. Ja, de fjerner smuss og sminke, men de fjerner også viktige oljer og forstyrrer hudens barriere. Siden huden din allerede er så følsom om vinteren, er det bedre å ta ekstra forholdsregler for å beskytte den.

LES OGSÅ: Den eneste måten du bør klemme en kvise på

TA GODT VARE PÅ HUDEN: Den trenger ekstra pleie om vinteren. Foto: Scanpix
TA GODT VARE PÅ HUDEN: Den trenger ekstra pleie om vinteren. Foto: Scanpix Vis mer

Hun anbefaler å bruke en mild skrubb. Den vil bekjempe rødhet, irritasjon og betennelse. Det er viktig å understreke at denne bør være mild ettersom sterke eksfolierende stoffer ikke går godt sammen med vinterhud.

- Sørg for å unngå produkter med sterke syrer, som glykolsyre eller alfahydroksylsyre.

Det er nok mange som kjenner seg igjen i det at huden er ekstra tørr på denne tiden av året. Da anbefaler hun deg å bytte til en rikere fuktighetskrem.

- Selv om lette fuktighetskremer ofte er tilstrekkelig om sommeren, når huden din er naturlig mer hydrert, er det viktig å bytte til en tyngre og rikere fuktighetskrem om vinteren.

En slik fuktighetskrem er viktig for å hjelpe huden din å føle seg beroliget, behagelig og mindre irritert gjennom dagen. Til slutt anbefaler Bukurie Krasniqi deg å bruke fuktighetsgivende serumer.

- De feller vann i huden din slik at fuktighet forblir på overflaten i stedet for å fordampe bort, sier hun og fortsetter:

- Et serum er hudens kraftverk og ditt daglige multivitamin.

LES OGSÅ: 5 kjendiskvinner avslører hvilke skjønnhetsprodukter de sverger til

IKKE GLEM ET SERUM: Ifølge eksperten er det hudens kraftverk og ditt daglige multivitamin. Foto: Scanpix
IKKE GLEM ET SERUM: Ifølge eksperten er det hudens kraftverk og ditt daglige multivitamin. Foto: Scanpix Vis mer

Viktig å huske på

Tone Skipa, skjønnhetsblogger og makeupartist, opplever også at huden hennes trenger ekstra pleie om vinteren.

- På sommeren bruker jeg stort sett et serum under solkremen, mens på vinteren er jeg nøye med fuktighetsgivende toner, serum, krem og solkrem, sier Skipa og forteller at hun faktisk dynker huden med to lag med toner slik at huden får en skikkelig god base.

Hun forklarer det slik at det blir som å dynke tørr blomsterjord med vann før du gir den gjødsel. Hvis man ikke gjør det vil gjødselen bli liggende igjen på toppen av jorden i blomsterpotta.

LES OGSÅ: Slik finner du den perfekte hårkuren

EKSPERTEN: Tone Skipa. Foto: Toneskipa.blogg.no
EKSPERTEN: Tone Skipa. Foto: Toneskipa.blogg.no Vis mer

- Akkurat nå bruker jeg to typer serum også. En med vitamin C og en med fuktbindende hyaluronsyre. Deretter bruker jeg en fuktgivende krem som jeg topper med et lag solkrem.

På kvelden bruker Skipa vitamin A-serum med et tykt lag med beroligende og nærende krem utenpå.

- Og så er det en ting til som er veldig viktig, og det er at ingen av disse produktene har noe for seg når de legges utenpå et tørt hudlag eller dårlig rengjort hud. Rens er superviktig, det samme er peeling av huden slik at kremene faktisk får gjort jobben sin.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer