Krympet i vask:

Slik redder du klær som har krympet

Noen ganger er det bare et godt, gammelt kjerringråd som skal til.

KRYMPET I VASK: Er du redd for at favorittgenseren skal bli bitteliten? Skulle det skje, er det faktisk mulig å redde den! Foto: Scanpix
KRYMPET I VASK: Er du redd for at favorittgenseren skal bli bitteliten? Skulle det skje, er det faktisk mulig å redde den! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Mange av oss har vært der. Du drar klesvasken ut av maskinen og mens du henger opp ett og ett plagg ser du at noe ikke stemmer.

Blant det nyvaskede tøyet ligger genseren som du elsker så høyt i en størrelse som passer et barn på fire år. I fortvilelse drar du i genserens armer og hals, men ingenting skjer. Og hvordan skjedde dette egentlig?

- Grunnen til at tøy krymper er fordi fiberhårene trekker seg sammen på grunn av temperatur og/eller for sterk mekanisk bearbeiding. Dette gjelder spesielt plagg som inneholder ull, forteller Malin Skaar, leder for Forbrukerservice i Orkla.

Når det kommer til det å redde plagget som har krympet, sier Skaar det kommer an på hvor mye skade som er skjedd.

- Har en voksengenser blitt til babystørrelse så er det lite å gjøre, men er det kun snakk om noen centimeter kan det reddes, sier Skaar og fortsetter:

- Du kan prøve å vaske plagget på nytt med riktig program og med lav sentrifugering. Når plagget da er våtere enn normalt kan du prøve å dra det tilbake i riktig fasong. Men vær forsiktig så du ikke drar for mye!

LES OGSÅ: Lar du de nyvaskede klærne dine ligge? Etter bare en time bør de faktisk vaskes på nytt!

UFF, DA: Når genseren er blitt så liten, kan det være vanskelig å endre på det. Foto: Getty Images/iStockphoto
UFF, DA: Når genseren er blitt så liten, kan det være vanskelig å endre på det. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Funker ikke? Prøv et kjerringråd!

Dersom plagget ditt fremdeles ikke er tilbake til sin vanlige form, viser vaskeekspert Skaar til et kjerringråd. Et kjerringråd med en spesiell ingrediens som Huffington Post også tidligere har delt.

Den spesielle ingrediensen? Balsam!

Slik gjør du det

  • Fyll vasken med kaldt vann og bland inn 1/4 kopp balsam.
  • Legg genseren så flatt som mulig i vannet og la den ligge i 15 minutter.
  • Tapp ut vannet og skyll genseren i rent, kaldt vann til all balsam er ute. Det kan ta fem minutter eller mer, så vær tålmodig.
  • Vri opp genseren og legg den flatt på flere håndklær.
  • Hold fast genseren ved halsen med den ene hånda mens du strekker den forsiktig. Jobb fra den ene til den andre siden å strekke den så jevnt som mulig.
  • Gjenta dette i genserens bredderetning for å gjøre den bredere.
  • La genseren lufttørke flatt på et håndkle.

LES OGSÅ: Hertuginne Kates geniale sko- og strømpebuksetriks

BALSAMTRIKSET: Favorittgenseren din lar seg muligens redde med vanlig balsam, men det krever litt tid og jobb. Vel verdt det om det virkelig er favoritten, kanskje? Foto: Getty Images/iStockphoto
BALSAMTRIKSET: Favorittgenseren din lar seg muligens redde med vanlig balsam, men det krever litt tid og jobb. Vel verdt det om det virkelig er favoritten, kanskje? Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer