Ull:

Slik redder du ulltøyet som har krympet

Dette er den vanligste tabben folk gjør med ulltøyet.

ULL: Du har garantert gjort samme tabbe som oss, men kan du trikset som kan redde krympet ulltøy? FOTO: NTB scanpix
ULL: Du har garantert gjort samme tabbe som oss, men kan du trikset som kan redde krympet ulltøy? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Da er det den tiden av året igjen - hvor minusgradene sniker seg innpå og ulltøyet er hentet frem fra boden.

Og du, som mange av oss i KK-redaksjonen, har garantert gjort én av flere klassiske tabber når det kommer til ull. Du vet, klesvasken skal henges opp, men så ser du noe som ikke stemmer. Søren!

Der var ullstrømpebuksen og ullgenseren blandet med resten av tøyet, og nå passer det til et barn på seks år. Kanskje du prøver å dra i armer og ben, men ingenting hjelper.

Ikke at det er noe trøst, men du er ikke alene om å ha gjort denne tabben.

- Den største tabben folk gjør er at ullplagget vaskes på normalt vaskeprogram, som gjør at ullen som oftest vil krympe. Grunnen til at tøy krymper er at fiberhårene trekker seg sammen på grunn av temperatur og/eller for sterk mekanisk bearbeiding. Dette gjelder spesielt plagg som inneholder ull, forteller Malin Skaar, leder for Orkla Forbrukerservice og vaskeekspert på plusstid.no, til KK.

LES OGSÅ: Så lenge kan du bruke ulltøyet før du vasker det

ULL OG VANLIGE KLÆR: Den vanligste feilen vi gjør er at vi glemmer å skille ull fra vanlige klær. FOTO: NTB scanpix
ULL OG VANLIGE KLÆR: Den vanligste feilen vi gjør er at vi glemmer å skille ull fra vanlige klær. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Skaden har skjedd... Prøv et kjerringråd!

Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Høyskolen i Oslo og Akershus, er enig med Skaar. Folk gjør den samme tabben gang på gang, ofte fordi de glemmer seg.

- Ja, vi gjør ofte tabber når det kommer til vasking av ulltøyet vårt. Den typiske feilen er at ullplagg kommer med på vask som ikke er beregnet for ull. Mange «glemmer» også at ullvask må ha ullvaskemiddel, sier hun.

Skaden har skjedd, og du sitter der med ulltøy som ikke passer lenger. Hva gjør du?

- Om man får rettet opp i skaden kommer an på hvor mye plagget har krympet. Har en voksengenser blitt til babystørrelse så er det lite å gjøre, men er det kun snakk om noen centimeter så kan det reddes, sier Skaar og legger til:

- Da kan du prøve å vaske plagget på nytt, på riktig program og med lav sentrifugering. Når plagget da er våtere enn normalt så kan du prøve å dra det tilbake i riktig fasong (forsiktig, så man ikke drar for mye).

Dersom plagget ditt fremdeles ikke er tilbake til sin vanlige form, tipser Skaar om et kjerringråd som også kan funke:

- Legg plagget i bløt med lunkent vann og litt hårbalsam – la det ligge litt før man begynner å dra det litt ut i fasong.

LES OGSÅ: Sliter du med fett og statisk hår? Da er du ikke alene

LES OGSÅ: Lar du de nyvaskede klærne ligge?

Slik gjør du det

  • Fyll vasken med lunket vann og bland inn 1/4 kopp balsam.
  • Legg genseren så flatt som mulig i vannet og la den ligge i 15-20 minutter.
  • Tapp ut vannet og skyll genseren i rent, kaldt vann til all balsam er ute. Det kan ta fem minutter eller mer, så vær tålmodig.
  • Vri opp genseren og legg den flatt på flere håndklær.
  • Hold fast genseren ved halsen med den ene hånda mens du strekker den forsiktig. Jobb fra den ene til den andre siden å strekke den så jevnt som mulig.
  • Gjenta dette i genserens bredderetning for å gjøre den bredere.
  • La genseren lufttørke flatt på et håndkle.

LES OGSÅ: Slik temmer du elektrisk hår

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer