SHOP SMART: Ta en ordentlig gjennomgang i klesskapet før du begir deg ut på romjulssalgene. Foto: Produsentene
SHOP SMART: Ta en ordentlig gjennomgang i klesskapet før du begir deg ut på romjulssalgene. Foto: Produsentene Vis mer

Salg

Slik shopper du smart på salg

Ta en garderobe-detox før du begir deg ut på shopping!

Publisert

STYLEMAG.NO: Du har et skap fullt av klær, men du har så mye at du egentlig ikke helt vet hva du har.

Du føler at du ikke har noe å ha på deg, og det er så rotete i garderoben din at du ender opp med å bruke stort sett det samme hver dag (for det ligger lengst framme).

I tillegg kan det være at du har fått mye nytt til jul. Likevel klør det i hele deg etter å komme deg ut på romjulssalgene! Kjenner du deg igjen?

LES OGSÅ: Slik er vårtrendene

Hvis du kan si ja til et eller flere av alternativene over, er det dags for en garderobedetox! Dette er viktig før du begir deg ut på febrilsk etterjuls-shopping. 

Før du setter i gang bør du finne fram fjorårets plagg som har vært pakket bort eller gjemt lengst inn i skapet, slik at du vet hva du har før du tar til salgene for å kjøpe nytt! 

RYDD OPP: Rydd plass i garderoben før du går amok på salget! Foto: All Over Press
RYDD OPP: Rydd plass i garderoben før du går amok på salget! Foto: All Over Press Vis mer

For det skjer oss alle - at vi kjøper et plagg vi tror vi trenger, for så å finne ut at vi har nesten et lit et fra en tidligere sesong. 

Våre tips til garderobe-detoxen

1. Sorter
Gå gjennom hele garderoben i detalj. Oppdag skattene lengst inne, som du hadde glemt faktisk eksisterte. Sorter alt innhold i kleskategori; jeans, topper, skjorter, bluser, kjoler osv. Gjør det samme med sko og tilbehør.

2. Rens
Dette er jo strengt tatt det vanskeligste punktet, men også det aller viktigste for å oppnå en oversiktlig garderobe. Gjør du dette riktig, frigjør du plass og gjør ting langt enklere for deg selv. Lag fem hauger med klær:

Det du vil beholde
Det du vil gi bort 
Det du vil selge 
Det du må fikse på (sy opp, sy inn, bytte glidelås på, sette knapp på, osv.)
Det du vil pakke bort for sesongen

Det er viktig å være streng med seg selv. Klær du ikke har brukt på lang tid (2 år eller mer), bør ut av garderoben en gang for alle. Er du veldig usikker, gå en ekstra runde i tenkeboksen, og pakk det ned sammen med sommerklærne.  

3. Prøv på
Nå har du kommet noen skritt nærmere målet – gratulerer! Gå gjennom «behold» bunken en gang til, og prøv klærne på. Uansett hvor mye du elsker snittet på kjolen, eller detaljene (og designermerket) på den buksa – passer ikke plagget kroppen din, er det ikke noe poeng å beholde det! Ta gjerne bilder av deg selv med plagget på. På den måten og forsikrer du deg at plagget fortjener en plass i garderoben.

4. Vurder verdien
Nå som du har eliminert en hel masse (forhåpentligvis), er det en god idé at du etablerer dine favoritt-«basics». Sannsynligvis har du noen favorittplagg du bruker hyppig. Vi snakker for eksempel om jeansen du alltid føler deg vel i, den svarte enkle blazeren du alltid kan ty til, flatterende topper/T-skjorter, skinnbuksa og den enkle strikkegenseren. Dette er din basisgarderobe, og bør henge langt fremme i skapet.    

5. Pakk bort
Har du dårlig plass er det alfa og omega å pakke bort den forrige sesongen. Har du ikke ryddet bort sommerplaggene enda er det på tide. Tenk vinter og at våren faktisk kommer fortere enn man tror, men husk at en søt sommerkjole lett kan funke sammen med grove strømper og boots. Det er forfriskende i en ellers kanskje grå og svart vintergarderobe.

6. Organiser
På dette punktet strides de lærde. Sorter etter farge, hverdag og fest eller etter type klær? Et godt tips er å henge flest mulig plagg på kleshenger. På den måten får du bedre oversikt og slipper å grave febrilsk i skapet på leting etter den skjorta eller blusen. Lag ditt eget system og få det til å funke.

7. Time to shop
Nå vet du hva du har og hva du ikke har. Finn ut hva du trenger og kan gå til innkjøp av på romjulssalget. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer