Aknearr

Slik sminker du aknearr

Kan ikke fjernes helt, men de kan helt klart gjøres mindre synlige. Her får du ekspertenes beste tips!

AKNEARR: Er du plaget med sjenerende aknearr? Da kan riktig sminke være løsningen. I denne saken får du ekspertenes beste tips. FOTO: NTB Scanpix
AKNEARR: Er du plaget med sjenerende aknearr? Da kan riktig sminke være løsningen. I denne saken får du ekspertenes beste tips. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sliter du med sjenerende aknearr? Da er du ikke alene. Heldigvis finnes det hjelp å få. Vi har spurt to eksperter om hvordan man kan jukse seg til litt mindre synlige arr.

EKSPERTEN: Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning. FOTO: Privat Vis mer

Ifølge kosmetisk lege Rolah Osman Lønning får vi dette aknearr som en følge av inflammasjon - der ulike betennelseceller gjør at huden brytes ned og kroppen svarer med å reparere skadene. Resultatet er arrvev.

Denne primeren bør du velge

Men er det mulig å dekke disse arrene med sminke? Ifølge Ida Skipsfjord, som er makeupartist hos Adam og Eva Grensen, kan sminke om ikke redde, hvertfall hjelpe:

- Sminken kan dekke fargeforskjeller, men det kan være vanskelig å skjule arrene helt, sier hun.

Likevel har hun et par triks, og det første er å bruke en god primer.

- Har du litt rødhet kan du velge en med gulgrønne toner. Dette kan virke nøytraliserende.

Når det gjelder foundation, mener makeupartisten at du bør velge ut fra hudens tilstand. Ønsker du litt ekstra dekke, råder hun deg til å velge en foundation med medium til god dekkevne, eller en lettere dekkende, men tyntflytende variant. Siste kan fint legges i flere lag. Hun anbefaler dessuten å bruke en foundation med mindre dekk på de uberørte områdene.

- Legger man en dekkende foundation i hele ansiktet kan det lett blir litt «maskete». Har du arr du vil skjule kan du heller prioritere å legge den på disse områdene, sier hun.

LES OGSÅ: Foundation-en norske kvinner elsker

Dette bør du legge sminken med

Verktøyet du legger sminken med kan også ha noe å si. Sminkøren anbefaler deg å legge foundation med en foundationbørste med tett bust eller en svamp.

- Disse vil hjelpe deg å komme godt til i groper, og slik kan du oppnå en tettere dekkevne, forklarer hun.

Når foundation er lagt kan du gå inn med en concealer på eventuelle hovne partier som trenger litt ekstra. Her anbefaler Skipsfjord deg å velge en som matcher hudfargen din. De dype aknearrene mener sminkøren derimot at kan være vanskeligere å skjule helt.

EKSPERTEN: Ida Skipsfjord, makeupartist hos Adam og Eva Grensen. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Ida Skipsfjord, makeupartist hos Adam og Eva Grensen. FOTO: Privat Vis mer

- Er de veldig dype kan man gå inn med en lysere consealer. Den lyse tonen vil skape illusjon av at arret ikke er så dypt , sier hun.

Dersom arrene er under kinnbena kan du legge en kontur-skygge. Dette kan nemlig også gi illusjon av at de ikke er så dype.

- Men prøv deg frem med små mengder så det ikke ser for mye ut, råder hun.

Når basen er lagt, anbefaler hun deg å bruke en mindre, tettere kost for å legge et gjennomsiktig pudder.

-Pudderet hjelper både for at sminken skal sitte bedre og at arrene ikke skal bli like fremtredende, forklarer hun.

Slik bør du ikke bruke highlighteren

Når det gjelder bruk av highlighter har makeupartisten følgende råd: Den er fin å bruke for å lure inn glød på den ellers matte sminken. Men dersom du ønsker å skjule arrene, bør du unngå å legge produktet rett på dem. Highlighter er nemlig lysreflekterende og vil fremheve ujevn hud.

- Det gjelder både om årsaken er aknearr eller akneutbrudd, sier hun.

Man kan også velge å trekke oppmerksomheten mot andre trekk. Da kan du for eksempel legge en fin øyenskygge eller ha en frisk farge på leppene. Avslutningsvis kan du spraye en fuktighetsspray. Dette forklarer makeupartisten at vil ivareta en naturlig glød og gjøre at sminken smelter fint inn i huden.

LES OGSÅ: Slik bruker du en highlighter

AKNEARR: Arrene kan ikke fjernes helt, men de kan helt klart gjøres mindre synlige. FOTO: NTB Scanpix
AKNEARR: Arrene kan ikke fjernes helt, men de kan helt klart gjøres mindre synlige. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan arrene unngås?

Det letteste hadde kanskje likevel vært om arrene ikke var der. Så er det noen måte man kan unngå dem? Ifølge Osman Lønning finnes det grep som kan gjøres. Du kan starte med å prøve å begrense betennelsen og utbruddene.

- Man bør heller ikke klemme eller plukke for mye på kvisene, da dette kan medføre større skade og dermed et større arr, sier hun.

Videre forklarer hun at mye av jobben kan være gjort ved å bruke akneforebyggende kosmetikk, med ingredienser som reduserer utbrudd. Eksempler er BHA og AHA syrer.

-Er du veldig plaget kan du gå til en lege som kan sette opp en akne-plan til deg som også inkluderer resepter på for eksempel antibiotika eller reseptbelagte kremer, råder hun.

LES OGSÅ: Ja, du kan spise deg til bedre hud!

Kan arrene forsvinne?

Men hva om man vil gjerne arrene helt? Her kan legen betrygge med at det finnes hjelp. Blant annet er god hudpleie nøkkel.

Hun forklarer at hudpleie med mange av de samme ingrediensene som forebygger utbrudd kan redusere synligheten av arr.

- Den aller beste er vitamin A syre, nærmere bestemt retinol og tretionin kremer. Vil man ha rask effekt, er medisinske medium til dype peelinger å anbefale. Fraxel laser eller dermapenn kan også korrigere arr, forklarer hun.

- Kan arrene forsvinne av seg selv?

- Aknemerker, altså pigmenterte flekker som ikke er arr vil forsvinne av seg selv med tiden. Arr vil kanskje mildnes noe, men ikke forsvinne av seg selv. Hvert fall ikke uten hjelp av gode produkter og behandlinger, sier hun.

LES OGSÅ: Dropp hudkrem - bruk matolje

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer