Fet og uren hud:

Slik sminker du fet og uren hud

- Ikke dekk over urenheter, flytt heller fokus, råder ekspert.

FET HUD: Det kan være vanskelig å sminke fet og uren hud. Heldigvis finnes det mange gode tips og triks der ute. FOTO: NTB Scanpix
FET HUD: Det kan være vanskelig å sminke fet og uren hud. Heldigvis finnes det mange gode tips og triks der ute. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle som er eller har vært plaget med fet hud har helt sikkert hørt regla om at man skal unngå sukker, la være å røre urenhetene og for all del ikke dekke dem med sminke - noe som dessverre er lettere sagt enn gjort.

Vi har derfor spurt ekspertene om hva man faktisk kan gjøre for å skjule, og kanskje til og med få bukt med, fet og uren hud. Her er deres tips.

- Hovedproblemet er ikke at man sminker seg, men at man ikke fjerner sminken på kvelden, sier Tove Eggen, som er makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, og understreker at sminken må vekk, da den kan tette porene og skape enda mer trøbbel. (Pssst! Sliter du med tørr hud?)

Ja, du kan sminke deg

Makeupartisten mener altså at du fint kan dekke fet hud med sminke, så lenge du er flink til å fjerne den før du legger deg.

Men husk: det er viktig å bruke riktige produkter når du sliter med fet og uren hud.

- Generelt bør du unngå «poretettende« ingredienser og velg gjerne mineralsminke, tipser hun.

LES OGSÅ: Triksene som skjuler store porer

Dette bør du se etter når du velger primer og foundation

Nå som vi har fått grønt lys på sminkefronten tar vi hudsminken step-by-step. Vi begynner med primer- er det noe spesielt vi bør tenke på her? Ifølge makeupartisten er konsistensen en sentral faktor: Jo tykkere den er (og jo mer du bruker) jo større er sannsynligheten for at du tetter porene dine.

Eggen anbefaler derfor en tyntflytende variant, som gjerne også består av naturlige ingredienser.

EKSPERTEN: Makeup artist Tove Eggen. Foto: Privat
EKSPERTEN: Makeup artist Tove Eggen. Foto: Privat Vis mer

- Har du akne med mye arr kan du velge en primer med grønt i. Dette vil nøytralisere rødhet så slipper du å bruke så mye sminke, tipser hun.

Så var det foundation. Mange er kanskje redde for at dette kan bli lite pent, men ifølge makeupartisten er også dette helt innenfor. Trikset ligger også her i å velge en tyntflytende variant.

- Og ikke pøs på med vanlig concealer. Da risikerer du at urenheten blir verre, advarer hun og legger til at hvis man skal legge noe rett på en akne, bør man her også gå for mineralsminke i pulverform. Hun trekker dessuten frem at det finnes antibakterielle concealere, som også kan være et alternativ.

LES OGSÅ: Baseprodukter: Shoppe eller droppe?

Slik legger du sminken

Hvordan går man frem når man skal sminke fete og blanke partier? For ofte ender man jo opp med å se enda fetere ut.

Eggen forklarer at fet hud lettere blir oljete med sminke og ser derfor mer kvisete ut. For å unngå dette har hun følgende tips: Du kan begynne med å legge din fine, tyntflytende foundation, deretter påføre fuktighetspray og avslutte med litt transparent pudder.

- Teknikken handler om å legge tynne lag med produkt, spraye fuktighet mellom hvert lag og avslutte med gjennomsiktig pudder, sier hun.

At pudderet bør være fargeløst begrunner hun med følgende: Fargede produkter er ofte tykkere, noe som gjør at de krakelerer lettere og blir fete.

Så et siste tips til de av oss som sliter med akne langs kinnbena, et område mange ønsker å fremheve med rouge. Dette er noe makeupartisten fraråder. Hun byr heller på et aldri så lite avlendingstriks.

- Flytt fokus heller til eplekinnene og legg gjerne litt matt solpudder under kinnbena. Bare ikke legg det rett på aknen, sier hun.

På denne måten flytter du fokuset og unngår å fremheve urenheter. Det samme gjelder skimmer:

- Legg heller produktet på nesepartiet, over brynsben eller andre akne-frie steder, sier hun.

LES OGSÅ: Slik får du vakker hud

Disse hudpleie produktene bør du bruke

Men en ting er å dekke over, en annen ting er å ta fatt på selve grunnlaget. Ifølge hudterapeut og eier av Oslo Hudklinikk Anne Berit Eide er huden alfa og omega for et pent sminke-resultat.

- Ønsker du at sminken skal sitte hele dagen er et godt grunnlag helt nødvendig, sier hun.

Hudterapeuten peker på at huden er et utskillingsorgan og at de med genetisk fet hudtype skiller ut spesielt mye talg. Er porene blokkert med sminke kan dette altså by på trøbbel.

EKSPERT: Hudterapeut og eier av Oslo Hudklinikk Anne Berit Eide. Foto: Privat
EKSPERT: Hudterapeut og eier av Oslo Hudklinikk Anne Berit Eide. Foto: Privat Vis mer

- Har du fet hud er det spesielt viktig at huden er helt ren når du legger deg og ikke minst fuktig, sier hun.

For de med fet hudtype har hun følgende tips:

  • Drikk nok vann.
  • Bruk vannbaserte produkter og fuktighetsserum.
  • Unngå oljete -og fet sminke.
  • Vær nøye med å rense huden morgen og kveld.

Gjør du denne vanlig feilen?

Hun trekker dessuten frem at mange av oss begår en aldri så liten slurvefeil.

- Man glemmer å bruke en egen makeuprens og bruker bare en skumvask. Det er ikke bra! Invester i en precleanse, slik at sminken fjernes sikkerlig og ikke tilstopper porene dine, anbefaler hun.

LES OGSÅ: Syv veier til ren hud

For å sikte seg inn på rett makeuptype er hun enig med Eggen: jo fetere huden din er, jo mindre fett burde du ha i produktene dine. Mineralsminke er derfor også hennes anbefaling.

- Har du fet hud er den dessuten ofte varm. Mineralsminke er også bra for varme hudtyper, så mest sannsynlig er dette perfekt for deg, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer