Rosacea:

Slik sminker du med rosacea deg

Triksene som hjelper deg å skjule rødhet, hovenhet og akne-lignende symptomer.

ROSACEA: Her får du triksene som hjelper deg å skjule rødhet, hovenhet og akne-lignende symptomer. FOTO: NTB Scanpix
ROSACEA: Her får du triksene som hjelper deg å skjule rødhet, hovenhet og akne-lignende symptomer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens ungdomstiden har sin sjarme i uren og fet hud, kan voksenlivet altså lokke med den kroniske betennelsen, rosacea. Med andre ord: livet kan for mange av oss i stor grad dreie seg om å se rødt. Så her kjære leser, er makeupartistenes beste tips for å skjule rosacea.

LES OGSÅ: Cynthia Nixon rammet av kronisk hudsykdom

Slik dekker du rødhet og hovenhet

Makeupartist Lina Johansen, mener det ofte kreves mye prøving og feiling når man skal sminke rosacea-påvirket hud. Generelt må man finne ut hva man liker og hva som passer ens hudtype. Men ett par gjennomgående teknikker kan hun likevel anbefale:

- Bruk fargekorrigerende produkter for å skjule rødheten. Grønt nøytraliserer rødt og er fint å bruke i områdene i ansiktet, sier hun.

Av produkter med grønt i foreslår hun primer, concealer (velg en mer dekkende en) samt en lett foundation til å skjule området. Sistnevnte kan også være mer dekkende dersom man skulle ønske det.

EKSPERT: Makeup artist Lina Johansen anbefaler fargekorrigerende produkter for å skjule rødhet. Foto: privat
EKSPERT: Makeup artist Lina Johansen anbefaler fargekorrigerende produkter for å skjule rødhet. Foto: privat Vis mer

Når det kommer til hovenhet anbefaler makeupartisten å ikke bruke sminke med shimmer over området, da dette vil fremheve hevelsen.

- Prøv heller å matte det ned, råder hun.

LES OGSÅ: Slik finner du riktig foundation

Vær forberedt!

Det kan også være lurt å ligge litt foran, dersom man frykter et utbrudd.

- Selv om man ikke har de når man sminker seg, kan symptomene komme utover dagen. Vær derfor forberedt og bruk en grønn primer uansett utbrudd eller ikke, sier Johansen og legger til at man i hvert fall burde ta med seg noen nødprodukter i vesken.

- En god fuktighetsgivende mist kan for eksempel være fin for å kjøle ned huden, tipser hun.

LES OGSÅ : Slik finner du riktig ansiktsrens

- Ikke stress huden!

Videre anbefaler makeupartisten at du også burde jobbe med underlaget. Det vil si, uansett om du er midt under et utbrudd eller jobber for å unngå et, gjør du lurt i å anvende en hudpleieserie som er beregnet på rosacea.

-Det finnes mange produkter på markedet og de har ofte også et skimt av grønt i seg for å nøytralisere rødheten, sier hun.

Makeupartisten anbefaler også å ikke påføre huden mer stress enn nødvendig. Hennes råd er å være forsiktig med både skrubber og peeling i de periodene man opplever forverring i huden.

- Vær også forsiktig med klemming av urenheter eller hardhendt bruk ved sminkepåføring. Bruk lette hender for å unngå verre utbrudd, råder hun.

Hun forklarer at det er vanlig å føle man blir varm i ansiktet når utbruddet står på, nesten som om det koker i huden.

- Da kan man bruke produkter som har en «soothing» eller «cooling» effekt. Mange bruker til og med after sun ved slike utbrudd, forteller hun.

ROSACEA: Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødhet i huden i ansiktet. FOTO: NTB Scanpix
ROSACEA: Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødhet i huden i ansiktet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dette bør du unngå

Det er alltid greit å vite, hva man virkelig bør unngå for å ikke bomme helt. Ifølge Johansen ligger de største tabbene i feil valg av produkter.

-Mange velger produkter som inneholder ingredienser som kan utløse slike utbrudd. Det er viktig å snakke med lege om problemene forverrer seg eller vedvarer. Man kan få god hjelp av medisinske kremer eller behandlinger hos hudpleier, sier hun og understreker at man bør kontakte lege ved større utbrudd.

LES OGSÅ: Over 80 ansiktskremer er anmeldt – dette er topp 5!

Slik dekker du kvise-lignende partier

Makeupartist og skjønnhetsblogger hos KK.no Tone Skipa forklarer at rosacea påvirket hud krever masse fuktighet før man legger sminken.

- Men ikke bruk kremer som inneholder mye fett. Dette kan gjøre rosaceaen verre, sier hun.

EKSPERT: Makeup artist Tone Skipa anbefaler å legge masse fukt før en legger sminke på rosacea-påvirket hud. Foto: Privat
EKSPERT: Makeup artist Tone Skipa anbefaler å legge masse fukt før en legger sminke på rosacea-påvirket hud. Foto: Privat Vis mer

Så hva med det kvise-lignende utslettet mange får? Ifølge Skipa gjør du lurt i å legge en grønn krem innerst her også for å unngå å bli grå.

-Legg så et tynt lag med foundation og dekk heller litt ekstra med en concealer på de eksakte punktene du ønsker. Bruk gjerne en pensel på disse, råder hun.

LES OGSÅ: Kremene du ikke bør begynne med for tidlig

Foundationtonen du bør du gå for

Daglig leder ved Jan Thomas Studio, Christopher Mørch Husby mener det finnes mange muligheter for å dekke rødmen.

- Start med en god og skånsom hudpleie. Bruk produkter for sensitiv hud som beroliger huden og får den til å slappe av, sier han.

Når det kommer til sminke, anbefaler han å tenke komplementærfarger. Plages du av mørke rosa utbrudd, vil blått være komplementærfargen. Er utbruddet mer rødt, kan du ty til grønne produkter. Han støtter Skipa og Johansen på å anvende tankegangen både når det gjelder kremer og hudsminke.

PSSST! Her er 5 sminkekoster du bør prøve - over 60 er anmeldt!

Mørch Husby understreker at det er viktig at sminken ikke legges lag på lag da den kan bli kakete.

EKSPERT: Daglig leder ved Jan Thomas Studio, Christopher Mørch Husby anbefaler en gul undertone når man velger foundation. Foto: privat
EKSPERT: Daglig leder ved Jan Thomas Studio, Christopher Mørch Husby anbefaler en gul undertone når man velger foundation. Foto: privat Vis mer

- Dette er heller ikke særlig bra for huden. Jobb heller i tynne lag for et naturlig og friskt resultat, sier han.

Dersom du ønsker å avslutte med en foundation eller farget dagkrem, har han også et triks.

- Vår erfaring er at en gul undertone gir en fantastisk finish! Den gir tilbake glød og liv til både huden og ansiktet, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer