Mote:

Slik tar du bedre vare på klærne dine

Klær som varer, er klær som blir tatt godt vare på. Det trenger ikke å være så vanskelig.

BÆREKRAFT: Lufting, flekkfjerning og damping er gode alternativer til å vaske klærne. Det finnes en rekke tøydampere i salg, også hybridversjoner som glatter ut rynker også. Damping fjerner lukt, dreper bakterier og frisker opp plagget, og fungerer på så godt som alle typer tekstiler, bortsett fra skinn. FOTO: NTB
BÆREKRAFT: Lufting, flekkfjerning og damping er gode alternativer til å vaske klærne. Det finnes en rekke tøydampere i salg, også hybridversjoner som glatter ut rynker også. Damping fjerner lukt, dreper bakterier og frisker opp plagget, og fungerer på så godt som alle typer tekstiler, bortsett fra skinn. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Bærekraft står høyt på agendaen i motebransjen om dagen, og ekspertene er krystall­klare: Overproduksjonen må ned. Og det må forbruket vårt også. Vi må rett og slett handle mindre – og riktigere. Vi må bruke klær vi allerede har, reparere det som er ødelagt, og kanskje også lære oss litt grunnleggende om klespleie.

– Det å kjøpe mindre nytt er det viktigste vi kan gjøre for miljøet, sier klesforsker og professor i klær og bærekraft, Ingun Grimstad Klepp.

Sammen med journalist og forfatter Tone Skårdal Tobiasson har hun skrevet boken «Lettstelt – rene klær med lite arbeid og miljøbelastning».

Det heter at klær ikke blir utslitt, men utvasket. Vi vasker rett og slett for ofte – og på feil måte. Klesvasken vår påvirker nemlig miljøet gjennom bruk av vann, energi, kjemikalier og spredning av mikrofiber, men også indirekte gjennom klærnes levetid, påpeker Klepp. Så hva er gode alternativer til klesvask?

– Hold klær og andre tekstiler mest mulig tørre. Da holder de seg rene lenger, tipser Klepp.

– Tenk også på rengjøringen når du kjøper klær, noe vil åpenbart være mer krevende å holde rent enn annet.

Naturmaterialer, særlig ull, bør luftes framfor å vaskes, og for alle klær er flekkfjerning viktig, sier hun.

– Da unngår du vask, og det er også lettere å fjerne flekkene før de er vasket.

Også tørking av klær er en egen kunst. Ifølge klesforskeren er god tørking rask tørking. Ved å tørke ute eller i uoppvarmet rom spares strøm. Og det er jo ikke så dumt om dagen.

– Tørketrommel sliter på klær og trekker strøm, og gjør noe som egentlig går av seg selv, sier Klepp.

Plagg i polyester skal man som kjent styre unna, men skal man først vaske det, har eksperten noen gode råd:

– Aldri overdoser vaskemidler, og ikke bruk høyere temperatur enn du må. Men det aller viktigste er å vaske syntetiske fiber minst mulig – og derfor unngå plagg i disse materialene så langt det går.

Klepp har også noen universelle råd for klesvask:

– Ikke bruk klesvask som en måte å rydde på, aldri overdoser vaskemidler – det gjør ikke klærne renere – unngå å vaske med full maskin, vask ull og silke ­varsomt, og unngå å kjøpe klær som skal vaskes alene eller kun med lignede farger.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer