Sjampo

Slik tar du best vare på blondt hår

Derfor bør du ha sølvsjampo eller en sjampo med lilla pigmenter i dusjen.

GYLNE LOKKER: Om du synes håret blir litt for varmt i fargen, kan du dempe det gylne og gjøre fargen kaldere med lilla sjampo. Er du platinablond og vil gjøre fargen kaldere, kan sølvsjampo være tingen for deg.  Foto: yellowj - Fotolia
GYLNE LOKKER: Om du synes håret blir litt for varmt i fargen, kan du dempe det gylne og gjøre fargen kaldere med lilla sjampo. Er du platinablond og vil gjøre fargen kaldere, kan sølvsjampo være tingen for deg. Foto: yellowj - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt om både lilla sjampo og sølvsjampo. Kanskje du også har lurt på hva som skiller de to – eller er det faktisk akkurat det samme?

LES OGSÅ: Slik blir du kledelig blond

Sølv eller lilla?

– Når det kommer til lilla sjampo og sølvsjampo, så er det noen forskjeller, sier André Auster, frisør og kreativ leder i Auster Academy.

– Lilla sjampo eller blond sjampo, som det også heter, er supert å bruke dersom du har litt gylne pigmenter i håret og ønsker at fargen skal bli kaldere. 

Siden fiolett er motfargen til gult, vil en sjampo med fiolett dempe gule pigmenter og gjøre fargen renere og kaldere, forklarer frisøren. 

– Sølvsjampo er som regel mer blå i fargen. Den er best å bruke dersom du ønsker en kald, sølvfarget nyanse på håret. 

Du vil få absolutt størst effekt av en sølvsjampo om utgangspunktet ditt er platinablondt hår

– Er håret for gult i utgangspunktet, kan fargen lett bli for skitten eller litt grå/grønn med en sølvsjampo, siden blått og gult blandet sammen blir grønt, advarer Auster. 

LES OGSÅ: Feilen «alle» blondiner gjør

BLONDINER: Blondt hår krever en del pleie, så sørg for å beskytte det mot sol, saltvann og klorin. Da kan du bevare den lekre fargen gjennom hele året, slik Michelle Williams og Emma Stone gjør Foto: All Over Press
BLONDINER: Blondt hår krever en del pleie, så sørg for å beskytte det mot sol, saltvann og klorin. Da kan du bevare den lekre fargen gjennom hele året, slik Michelle Williams og Emma Stone gjør Foto: All Over Press Vis mer

Fargen oksiderer

– Alle kjemiske, tilsatte farger i et hår vil oksidere i varmen og avsløre varmere pigmenter, utdyper Adam Schjølberg, frisør hos Wicked House

Han forklarer at alle farger har en kombinasjon av varme og kalde pigmenter i seg. De kalde er mer flyktige og vil slippe tak i håret først. Deretter sitter man igjen med flere varme pigmenter, siden de sitter litt lenger i håret. 

– All farge vil dermed bli varmere i varmen, på grunn av oksidasjonsprosessen, sier han. 

– Fargen lysnes svakt og skjellaget åpnes, og deretter slipper de flyktige pigmentene først. 

Han anbefaler derfor deg som er bekymret for at håret skal få en for varm farge i sommer til å passe deg litt for solen. Bruk gjerne UV-beskyttelse i håret.

– Men om ikke fargen er så viktig for deg nå om sommeren, kan du alltids rydde opp når du er ferdig med strandlivet, sier Schølberg.

Han råder alltid kundene sine til å spille på lag med solen om sommeren og gå for en litt lysere variant på denne tiden av året. 

– Tenk heller litt dypere mot høst og vinter, for da slipper man at solen oksiderer og forandrer på fargen.

LES OGSÅ: Her er farget hårs verste fiende

ISBLONDT: Du får absolutt best effekt av en sølvsjampo om håret ditt er platinablondt i utgangspunktet. Husk imidlertid at du bør bruke den forsiktig og bare i ny og ne, ellers kan du få blått, sølvfarget eller litt skittent hår. Har du mer gyllent hår kan du ende opp med grønne lokker.  Foto: REX/MediaPunch/All Over Press
ISBLONDT: Du får absolutt best effekt av en sølvsjampo om håret ditt er platinablondt i utgangspunktet. Husk imidlertid at du bør bruke den forsiktig og bare i ny og ne, ellers kan du få blått, sølvfarget eller litt skittent hår. Har du mer gyllent hår kan du ende opp med grønne lokker. Foto: REX/MediaPunch/All Over Press Vis mer

Kan gjøre håret grønt eller skittent

Han forklarer at sølvsjampo egentlig ble skapt for dem som har grått hår. Siden det hvite håret hadde en tendens til å gulne, brukte man av og til en sølvsjampo. 

– Etter kort tid oppdaget det blondere samfunnet den og trykket den til sitt hjerte, sier frisøren. 

Han advarer mot hyppig bruk av sølvsjampo. Bruker du den for mye, vil fargen fort se skitten ut. 

– Du skal være forsiktig. Er håret litt porøst, kan resultatet bli lilla, blått eller sølvfarget. 

Han understreker at sølvsjampo ikke skal brukes som en daglig sjampo eller som fargekorrigering. Den er ment å vedlikeholde fargen, ikke korrigere den. 

– Den skal rett og slett brukes som en behandling av og til for å hjelpe med å holde fargetonen kald. Man kan også blande inn litt av sølvsjampoen i en annen sjampo for å ta vekk brodden litt. 

Sørg for å starte sommeren med en farge du er fornøyd med, beskytt deg selv mot solen og bruk heller en sølvsjampo for å vedlikeholde fargen et par ganger i løpet av sommeren

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer