Skinn

Slik tar du best vare på skinn

Skomakerens beste triks for sko, vesker og klær.

FØR OG ETTER: Husk å gi skinnskoene en runde lærfett innimellom for å unngå at skinnet tørker ut. Lærfett er i tillegg en utmerket impregnering, mener Tromsø-skomakeren. Foto: Facebook.com/TromsoSkomakerverksted
FØR OG ETTER: Husk å gi skinnskoene en runde lærfett innimellom for å unngå at skinnet tørker ut. Lærfett er i tillegg en utmerket impregnering, mener Tromsø-skomakeren. Foto: Facebook.com/TromsoSkomakerverksted Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du behandler skinnproduktene dine jevnlig, dobler du levetiden på dem, mener Rolf Steinar C. Aarberg, skomaker ved Tromsø skomakerverksted.

– Skinn har fiber og struktur i seg og dette tørker inn ved bruk. Hvis du ikke behandler det, vil det tørke inn og fibrene sprekker opp til slutt, forklarer Aarberg til KK.no.

Det er også viktig at du smører riktig produkt på tingene dine.

Smører du produkter som er rettert mot skinn på noe som er syntetisk, blir det bare kliss og gris. Det trekker ikke inn i det hele tatt. Skokrem skal du ikke bruke på vesker, sier Tromsø-skomakeren.

Glatt skinn? Slik gjør du det

På glatt skinn kan du godt bruke lærfett. Tromsø Skomakerverksted bruker «Gold Quality», som kan smøres på belter, skinnvesker og skotøy, så fremt skinnet ikke er veldig mykt.

ACNE-SKO FØR OG ETTER SKOPUSS:. Det er viktig å pleie skotøyet sitt jevnlig, ifølge Tromsø Skomakerverksted. En runde med godt lærfett innimellom den ordinære pussingen med skokrem gir næring og forlenger levetiden på læret.  Foto: Facebook.com/TromsoSkomakerverksted
ACNE-SKO FØR OG ETTER SKOPUSS:. Det er viktig å pleie skotøyet sitt jevnlig, ifølge Tromsø Skomakerverksted. En runde med godt lærfett innimellom den ordinære pussingen med skokrem gir næring og forlenger levetiden på læret. Foto: Facebook.com/TromsoSkomakerverksted Vis mer

Lærfett skal smøres inn ved hjelp av fingrene slik at du kommer til alle steder, og det skal tørke inn i produktet over natten.

– Her gjelder det også å ikke overdrive forbruket, da det kan være mykgjørende. På skinnklær skal du ikke bruke for mye lærfett.

- Vi bruker noe som heter «Prestige» og påfører det med roterende bevegelser. Etter det har tørket må det poleres opp med en nylonstrømpebukse, da vil det ikke svarte av. Da får du nærmest en ny jakke fordi produktet gir fett og farge på samme tid, forteller Aarberg.

LES OGSÅ: Derfor bør skoen ha skinn på innsiden!

Har du nubuck-sko?

Nubuck-lær er vanlig i fjellsko og vanlige skoletter.

– Der har de tatt av den ytterste glansen på skinnet, som ligner på slett, børstet lær. For å beholde nubuck-effekten skal du bruke en spray eller nubuck-impregnering for å holde samme looken på skinnet, råder skomakeren.

Dersom nubuck-lær blir smurt inn med lærfett, mister det nubuck-looken, noe som gjør dem mer lignende glatte skinnsko.

– Les om instruksjonene på nubuck. Det er mer styr å holde nubuck-sko vedlike. Glatte skinnsko er lettere å bevare og impregnere, opplyser han.

Før du kjøper vesken bør du spørre butikken hva slags type skinn det er, hva slags bruksområde vesken har, og hva den tåler. Denne vesken har for eksempel lakkerte detaljer som ikke bør sprayes med impregneringspray. Foto: KK.no
Før du kjøper vesken bør du spørre butikken hva slags type skinn det er, hva slags bruksområde vesken har, og hva den tåler. Denne vesken har for eksempel lakkerte detaljer som ikke bør sprayes med impregneringspray. Foto: KK.no Vis mer

LES OGSÅ: Her er utstyret som redder skoene dine

Slik pleier du skinnvesker

Det er kanskje en større selvfølge at du pusser og impregnerer skoene dine med jevne mellomrom. Men gjør du det samme med vesken din?

Her er pleiereglene for de ulike skinntypene:

Vanlige skinnvesker: Skal sprayimpregneres, lyse vesker må sprayes oftere enn mørke vesker. Ikke bruk skokrem på vesker, bruk nøytrale skinnkremer for å gi fuktighet i skinnet. Dette får man kjøpt i veskebutikker eller lærmakere.

Semskede skinnvesker: Skal som regel sprayimpregneres, men om det er behandlet fra fabrikk, trenger man ikke. Semsket skinn er veldig ømfintlig. Får man flekker, kan børster eller viskelær mot semsket skinn brukes. Ofte kan det også hjelpe med en litt fuktig klut, om da skinnet er behandlet. Potetmel er faktisk også noe man kan bruke om man får fettflekker på, det vil trekke fettet ut, men vær forsiktig. Går ikke dette, kan man prøve å farge skinnet.

Skinnvesker med pelsoverflate: Sprayimpregneres. Eldres naturlig. Kan eventuelt tørkes av med en litt fuktig klut om man får flekker.

Lakkerte skinnvesker: Skal ikke sprayes. Her kan man bare tørke av om man får flekker. Det setter seg lett fingermerker på lakkerte vesker, men det kan vaskes vekk eller man kan bruke en polish som man får i veskebutikken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer