Bunad

Slik tar du vare på bunadsølvet

Det er ikke så mye som skal til for å holde søljene dine blanke.

Dette er alt du trenger for å ta vare på søljene dine. Foto: Per Ervland
Dette er alt du trenger for å ta vare på søljene dine. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Cecilie Eskild på systua ved Heimen Husflid i Oslo gir de beste tipsene du kan følge for å oppnå skinnende sølv. Det du trenger er dine vaskemidler, pusseklut og en føner.

Før 17. mai

Med mindre du pusset bort alle fingermerker sist du la fra deg sølvet, er det sannsynlig at de fortsatt er der ennå. For å få sølvet blankt og uten flekker kan du bruke vaskemidlene du har hjemme. Ta en bolle og legg noe aluminiumsfolie i bunn. Fyll på med vann, zalo, salmiakk og salt. Dypp sølvet i bollen, men pass på å ikke holde på for lenge. Da kan noe av det svarte du vil ha der gå bort. Bruk en pusseklut til å gni sølvet blankt. For å være helt sikker på at du får bort alt vannet, kan du for sikkerhets skyld bruke en føner.

LES OGSÅ: Slik stryker du bunadskjorta

Påsydde knapper

Mange bunader, særlig herrebunader, har påsydde sølvknapper. Da lønner det seg å legge noe rundt knappen før du pusser, slik at ingen ting vil ødelegge stoffet under. Bruk gjerne papp du skjærer et hakk i slik at du kan du kan tre den bak knappen. Det finnes også et ferdiglagd produkt til dette formålet du kan bruke.

I denne videoen får du gode tips om bunadsølvet

[obj:media:8576]Etter festen

Før du legger bort søljene dine er det lurt å pusse bort alle fingermerker. Sølvet skal oppbevares i poser, og er du ekstra flink kan du surre plastfolie rundt. Da er det ikke mye puss som skal til ved neste gangs bruk, og sølvet ditt vil holde seg pent.

LES OGSÅ: Se de fine 17. mai antrekkene

Pass på

Vær forsiktig med å bruke sølvpuss du må dyppe sølvtøyet i, de er ofte for sterke. Da kan du være uheldig og ødelegge søljene dine. Hvis du pusser litt hver gang før og etter bruk, holder sølvet ditt seg pent, og du slipper store operasjoner.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer