Hår

Slik tar du vare på håret i kulda

Det er flere grep du kan ta for å unngå tørt og statisk hår.

UNNGÅ FOR MYE VARME: Varmeverktøy kan gi termiske skader og gjøre at håret ser tørt og matt ut, sier ekspert. FOTO: Shutterstock
UNNGÅ FOR MYE VARME: Varmeverktøy kan gi termiske skader og gjøre at håret ser tørt og matt ut, sier ekspert. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Det blir kaldere og kaldere ute, og det kan gå utover håret vårt. Du har sikkert opplevd at håret blir tørrere og mer statisk når temperaturen faller? Her får du forklaringen på hvorfor dette skjer, og ikke minst hva du kan gjøre for å ta best mulig vare på håret gjennom de kaldeste månedene.

KK har spurt eksperter om tips til hvordan vi kan unngå statisk og tørt hår.

- Hvorfor kan vi oppleve at håret blir mer tørt, pistrete eller statisk på høsten og vinteren?

- Store temperaturforandringer, som kald høst eller vinterluft og oppvarmet innendørstemperaturer, kan bidra til at håret blir tørt og elektrisk. Vi merker også at huden på hender og lepper blir tørre om vinteren - også hår og hodebunn, forklarer Sølvi Bjørnevoll, som er daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen.

Også Lisbeth Hildre, som er frisør og daglig leder ved Nikita Sirkus, forklarer at håret rett og slett blir tørrere fordi det blir kaldere ute og fordi vi har det varmt inne. Håret er ikke så glad i store temperaturforskjeller.

- Andre ting som påvirker, er om vi bruker syntetiske klesplagg og elektrisk fyring. Grunnen til at håret blir statisk er fordi det er tørt. Om hår mangler fuktighet blir det sprøtt og statisk - enkelt og greit, sier Hildre.

LES OGSÅ: - Det er tre typiske feil folk gjør når håret er vått

TEMPERATURFORSKJELLER: Når det er kaldt ute og varmt inne kan håret bli tørrere. FOTO: Shutterstock
TEMPERATURFORSKJELLER: Når det er kaldt ute og varmt inne kan håret bli tørrere. FOTO: Shutterstock Vis mer

Slik unngår du statisk hår

Statisk hår som klistrer seg til ansiktet og klærne er utrolig irriterende. Hårproduktene du velger er nøkkelen til å unngå statisk hår, ifølge ekspertene. Håret mister altså fuktighet når temperaturforskjellen blir for stor, og derfor bør vi bruke produkter som kan gi håret fuktigheten den trenger, forklarer Hildre.

- Da gjerne i form av en god fuktighetskur og gode leave-in-produkter med fuktighet (spraybalsam, olje, krem). Sjampo og balsam har også mye å si. Her kan din frisør hjelpe deg å velge riktig, så du får nok fukt uten for mye tyngde til ditt hår.

Bruker du gode pleieprodukter, så slipper du statisk hår. Her fire tips fra Hildre som kan hjelpe deg med å unngå problemet:

  1. Cluet: fuktighet, fuktighet, fuktighet! Pass bare på å ikke få for mye pleie i hårrøttene, da kan håret virke fett og livløst.
  2. Et tips for å unngå fett og livløst hår på grunn av pleie i hårrøttene, kan være å føne på en saltvannspray i bunnen, for så å spraye litt tørrsjampo i tørt hår. Dette bygger volum, og hjelper med å motvirke tyngden fra fuktighetsproduktene.
  3. .Unngå for hard bruk av varmeverktøy, da håret kan bli statisk av det også.
  4. Unngå gjerne å bruke syntetiske klesplagg. Det forverrer tilstanden til håret.

Også Bjørnevoll anbefaler at du investerer i gode produkter som gir fuktighet.

- Du må kanskje sette sommerproduktene på vent - og bruke litt rikere produkter fremover.

LES OGSÅ: Veldig mange bruker feil produkter til håret sitt

Slik unngår du tørt og pistrete hår

Om du sliter med tørt og pistrete hår finnes det flere grep du kan ta. Bjørnevoll råder deg til å besøke frisøren din med jevne mellomrom.

- Frisøren vil ta utgangspunkt i ditt hår og hodebunn ved anbefaling av behandling og hjemmeprodukter. Invester i gode produkter, så har du mye igjen for dette.

Bruker du gode produkter er mye gjort, forklarer hun. Du bør også unngå overdrevet bruk av varmeverktøy. For mye bruk av rettetang, hårføner og krølltang kan gi termiske skader, og håret kan fort se tørt og matt ut. Husk også å ta vare på deg selv:

- Se til at du får nok søvn, næring, stress ned. Det finnes vitaminer/tilskudd du kan ta for å gi håret bedre vekstvilkår. Dette har jeg ikke testet selv, men hører mye bra om produktene på markedet, sier Bjørnevoll, og fortsetter:

- Og du, produktene du kjøpte hos frisøren - bruk dem! Jeg hører ofte at kuren ikke kommer inn i dusjen, men blir stående og støve ned på hyllen utenfor.

LES OGSÅ: Tykkere og lengre hår: Finnes det egentlig en snarvei?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer