Skinn

Slik tar du vare på skinnplaggene dine

Trenger riktig beskyttelse, næring, vask og oppbevaring for å vare lengst mulig.

PLEI DEN GODT: Om du vil beholde favorittskinnjakka (eller andre skinnprodukter) lenge, må du ta godt vare på dem. Beskytt dem, rens dem, gi dem næring og oppbevar dem riktig.  Foto: All Over Press
PLEI DEN GODT: Om du vil beholde favorittskinnjakka (eller andre skinnprodukter) lenge, må du ta godt vare på dem. Beskytt dem, rens dem, gi dem næring og oppbevar dem riktig. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du funnet de perfekte skinnstøvlettene eller -pumpsene? Kanskje ramlet du over en nydelig skinnjakke på tilbud nylig? Eller har du rett og slett spart og spart til et drømmeplagg i skinn?

Det er ikke uten grunn at skinnjakken er blitt en klassiker. Den passer til det aller meste, er like fin til jeans som til kjole, og den kan lett dresses opp og ned.

Og velger du kvalitet og ekte skinn, er det et plagg du kan ha glede av år etter år. Hvis du behandler jakken riktig, da.

For at skinnplaggene eller skoene skal holde seg pene og vare lengst mulig, er det fire ting du må huske på.

Du må beskytte skinnet. Du må gi det næring. Du må holde det rent. Og du må oppbevare det riktig.

Beskyttelse

Allerede før du bruker de nye skinnskoene eller den nye skinnjakka, bør du ta visse grep for å forsikre deg om den skal holde seg pen lengst mulig.

En impregneringsspray eller lærfett beskytter skinnet ved å forhindre eventuelle flekker fra å trenge inn i selve materialet. Det gjør det også enklere å fjerne flekkene, skriver blant annet WhoWhatWear.com

Vær obs på at noen produkter kan misfarge skinnet, så test det på et lite område som ikke synes så godt først.

LES OGSÅ: Symbolet du bør se etter når du kjøper sko

LUKSUS: Kjendisenes favorittvesker er alt fra lyse og søte, til svarte og klassiske til freshe og fargerike i vår. Felles for de fleste av dem, er at de er av skinn. Da bør de pleies godt.  Foto: All Over Press
LUKSUS: Kjendisenes favorittvesker er alt fra lyse og søte, til svarte og klassiske til freshe og fargerike i vår. Felles for de fleste av dem, er at de er av skinn. Da bør de pleies godt. Foto: All Over Press Vis mer

Rens

Selv om skinn og lær tåler bruk veldig godt, betyr det ikke at det ikke får flekker. Derfor bør du sørge for å fjerne eventuelt søl og smuss umiddelbart.

Det finnes egne renseprodukter, men i de fleste tilfeller holder det faktisk med en lett fuktet klut og litt varmt vann.

Sørg for at kluten ikke er klissvåt før du tørker av flekkene. Er de av den litt mer hardføre sorten, kan du bruke litt vaskemiddel eller en rensesjampo.

– Det absolutt beste du kan gjøre for å bevare skinnskoene dine i sommervarmen, er å rense skinnet innvendig og utvendig, fortalte Sherryl Ignacio Agustin, field manager hos skomerket Ecco, til KK.no da vi snakket med henne om hvordan du tar vare på skinnskoene dine og unngår tåfislukt.

– Først bruker du en rensesjampo, som du tar på en klut og tørker over innsiden og utsiden av skoen. Dette rengjør skinnet.

(Saken fortsetter under bildet.)


LES OGSÅ: Skinnveskene stjernene elsker

MANGE BRUKSOMRÅDER: Spenol ble opprinnelig laget for å pleie og beskytte kyras spener, men kan brukes som mer enn bare fuktighetskrem.  Foto: Tone Ra Pedersen
MANGE BRUKSOMRÅDER: Spenol ble opprinnelig laget for å pleie og beskytte kyras spener, men kan brukes som mer enn bare fuktighetskrem. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer

Næring

Akkurat som huden din, må lær (og skinn) få fuktighet for å holde seg fin. Får den ikke det, vil den faktisk tørke helt inn over tid.

– Deretter kan det være lurt å smøre skoen med en skokrem (på innside og utside), som gir skinnet næring og gjør at det holder seg mykt, før du avslutter med impregnering, fortalte Agustin.

– Den aller vanligste feilen er å ikke gi skinnjakken nok fuktighet, har Lene R. Hansen, salg- og markedskoordinator for Aleksander Signature fortalt KK.no i en sak om hvordan du tar best vare på skinnjakka.

Det norske skinnmerket har eksistert siden 1933 og er det eldste varemerket innenfor skinn på det norske markedet.

Igjen kan du bruke et lærfett, bare ikke bruk for mye av det, men du trenger ikke å investere i noe nytt heller.

– Et aldri så lite hverdagstips er å påføre Spenol, anbefaler Hansen.

Du får kjøpt fuktighetskremen for en billig penge i de fleste matbutikker, og Spenol er faktisk litt av et universalmiddel.

(Saken fortsetter under bildet.)


– Siden den verken inneholder parfyme eller sterke ingredienser, er den svært passende til skinn også. I tillegg er den jo billig og lett tilgjengelig.

HUSK Å TESTE: – Men påfør kremen på et skjult sted først, gjerne på innsiden i linningen for å teste hvordan skinnfargen reagerer på dette, understreker Hansen.

– Dersom jakken er tørr, vil den naturligvis bli mørkere etter påført fuktighet, legger hun til.

I de fleste tilfeller vil fargen dog lysne litt igjen når fuktigheten får trekke ordentlig inn. Det er uansett vel verdt det, om du ønsker at skinnplagget eller -skoene skal vare lenge.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha skinn på innsiden

Oppbevaring og hvile

Ikke bare må du gi skinnjakken fuktighet. Den trenger faktisk også å få være i fred.

– Ja, det innebærer å gi skinnet fuktighet innimellom og å gi jakken hvile. Både regn og sol tørker ut skinnet. Dette er noe mange glemmer – eller kanskje ikke er klar over.

Du skal aldri oppbevare skinn i plast. Bruk alltid en tøypose til skinnveskene, -jakkene eller -skoene du lar hvile.

Semsket skinn bør oppbevares separat. Ja, faktisk bør et par semskede sko oppbevares separat – én sko per tøypose.

LES OGSÅ: Skotabben du bør unngå nå

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer