Skinnsko

Slik tar du vare på skoene og unngår tåfisstank

Det er viktig at du rengjør og pleier både utsiden og innsiden av skoene - særlig hvis de er laget av skinn.

INNSIDEN AV SKOEN: Også innsiden av skinnskoene dine bør rengjøres, smøres og impregneres.  Foto: Per Ervland
INNSIDEN AV SKOEN: Også innsiden av skinnskoene dine bør rengjøres, smøres og impregneres. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har helt sikkert fått med deg at det kan være lurt å investere i ekte skinn når du skal kjøpe sko, da skinn er et materiale som kan holde seg fint i mange år - så fremt du pleier det riktig. Regelmessig rengjøring, pussing og impregnering av skoene er nemlig helt essensielt for at skinnet skal bevares, og ikke minst holde deg varm og tørr på beina.

Ta vare på skoene i sommervarmen

Dette er imidlertid ikke bare viktig om vinteren, når snø, slaps og saltrender kan ødelegge skoene dine. Det er like viktig om sommeren - når temperaturene stiger. Kjøper du deg for eksempel et par søte ballerinasko, eller lekre pumps i skinn, må disse altså stelles og pleies på lik linje med vinterstøvlettene dine - ja, det beste er faktisk å rengjøre dem hver uke, hvis du har tid/mulighet. Og det er ikke bare utsiden av skoene som trenger behandling. Om sommeren går vi nemlig oftere barføtt i skoene, eller med tynne sokker - og siden det er varmt, svetter vi også mer.For å holde skinnet fint (og ikke minst forhindre at tåfisstanken setter seg), er det derfor viktig at du rengjør og pusser innsiden av skoene, så vel som utsiden. - Det absolutt beste du kan gjøre for å bevare skinnskoene dine i sommervarmen, er å rense skinnet innvendig og utvendig, forklarer Sherryl Ignacio Agustin, som er Field Manager hos skomerket Ecco, til KK.no: - Først bruker du en rensesjampo - som du tar på en klut og tørker over innsiden og utsiden av skoen. Dette rengjør skinnet. Deretter kan det være lurt å smøre skoen med en skokrem (på innside og utside), som gir skinnet næring og gjør at det holder seg mykt, før du avslutter med impregnering. LES OGSÅ: Derfor er spenol genialt

Kan brukes på jogge-/tøysko

Ifølge Agustin kan du også bruke skosjampo og impregneringen på innsiden av joggesko/tøysko. Dette kan både forhindre lukt, og hjelpe deg å holde skoene rene hvis du ikke ønsker å ta sjansen på å vaske dem i maskinen. - Er du flink til å rengjøre skoen, er det bra for både foten din og skoen. Akkurat hvor ofte dette bør gjøres, kommer selvsagt an på hvor mye du bruker skoen, men bruker du den mye, og du ser at den begynner å bli litt møkkete, da kan du rense den, forklarer hun: - Det er heller ingen skadelige stoffer i produktene våre, så du trenger ikke være redd for at det vil ødelegge skinnet. Sko/rensesjampo, krem og impregnering selges i de fleste skoforretninger, og hos Ecco ligger prisen på rundt 60 - 70 kroner for de ulike produktene. Husk å sjekke at produktene kan brukes på skinntypen på de aktuelle skoene før du kjøper (feks. hvis skoene er i semsket skinn). Flere gode tips til hvordan du tar vare på skinnskoene/støvlettene dine, får du i denne saken!LES OGSÅ: Er de nye skoene vonde og trange?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer