Elektrisk hår:

Slik temmer du elektrisk hår

Nøkkelen ligger i å unngå tørre lokker.

ELEKTRISK HÅR: Det kan være flere årsaker til at du plages med elektrisk hår, men ifølge ekspertene er det spesielt to ting som spiller inn. FOTO: NTB Scanpix
ELEKTRISK HÅR: Det kan være flere årsaker til at du plages med elektrisk hår, men ifølge ekspertene er det spesielt to ting som spiller inn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange av oss sliter med elektrisk hår, og det spesielt nå som det er blitt kaldere ute. Men hva skyldes det egentlig - er det kulda? Og hva kan man gjøre med det? Vi har spurt ekspertene om de har noen gode råd.

Ifølge Inger Lise Moa, som er Senior Art Director hos Adam og Eva Grensen, kan problemet skyldes flere ting. Hun sier at både vær, produktvalg og hårtype er viktige årsaker.

LES OGSÅ: Trenger du egentlig sjampo?

Nok fuktighet er nøkkel

Frisøren forteller at det dessverre er slik at noen av oss er mer utsatt enn andre for elektrisk hår - og at været, som vi mistenkte, kan forverre problemet.

- Plages du med elektrisk hår er det gjerne fordi det mangler fuktighet. Den tørre luften på høsten og vinteren gjør dessuten at mange lettere får elektrisk hår, sier hun og legger til at luer og lune skjerf dessverre ikke gjør saken bedre.

EKSPERTEN: Inger Lise Moa Senior art director hos Adam og Eva Grensen. Foto: Yoo Sunn.
EKSPERTEN: Inger Lise Moa Senior art director hos Adam og Eva Grensen. Foto: Yoo Sunn. Vis mer

For å unngå elektrisk hår mener frisøren at to prinsipper er spesielt viktige: man må tilføre håret fuktighet og ta vare på den fuktigheten man har naturlig.

Her spiller produktene inn, og de kan både ta og gi. For mens fuktgivende produkter vil være supre, kan andre rett og slett forverrer tilstanden, mener hun.

Blant sistnevnte trekker Moa frem butikksjampoene.

- Jeg kan nesten spotte om folk bruker butikksjampo ut i fra om håret er elektrisk, sier hun.

Videre forklarer frisøren at dette skyldes at fuktigheten ikke trekker inn i håret, noe som ofte hindres av silikoner. Disse forbindelsene finnes ofte i produktene og kan legge seg som en blokade rundt hårstråene.

- Ikke bare hindres stoffene i å trekke inn. De inneholder i tillegg ofte relativt få virkestoffer, sier hun.

Jakten på den nyvaskede følelsen kan også by på trøbbel. Frisøren forklarer nemlig at for hyppig hårvask kan gjøre deg tørr og slik gi deg elektrisk hår. Hennes anbefaling er derfor å vaske håret hver tredje dag.

- Tørrsjampoen din er nødvendigvis ikke bedre. Den kan nemlig fjerne talg, som er en naturlig hjelper mot elektrisk hår, sier hun.

Hørt om pre-sjampoen?

Så var det de gode produktene. Blant disse trekker hun frem det nye hotte innen hår -verden, nemlig pre-sjampoen.

- Denne bruker du før du sjamponerer. Produktet tar vare på fuktighet og beskytter håret fra å tørke ut når man bruker sjampo, forklarer hun.

Gode «leave in»-produkter kan også hjelpe. For litt ekstra kontroll anbefaler frisøren å velge varianter som inneholder både fuktighet og hold.

Noen permanent løsning mener hun dessverre ikke at finnes.

- For å unngå tørt hår må du hele tiden passe på og pleie håret. Tar du en kur hos frisøren er den både mer langvarig og går dypere inn i håret, men også denne må følges opp, sier hun.

Sliter du med «krus» på krøllene?

Men det er ikke bare luer og tørr manke som kan skape trøbbel. Mange har sikkert også opplevd problemer med å holde småhårene i sjakk når man retter håret, spesielt i fuktig vær.

Charlotte Ingelson hos P&G Salon Professionals har tidligere fortalt at fuktigheten i luften nemlig også kan gi uregjerlige tuster. Med andre ord virker både tørre og fuktige omgivelser inn på håret vårt.

Ingelson forklarte da at fuktigheten gjør at skjellagene åpner seg, suger til seg fuktigheten og slik svulmer opp.

EKSPERTEN: Skjønnhetsblogger Precilia Isaksen. Foto: Privat
EKSPERTEN: Skjønnhetsblogger Precilia Isaksen. Foto: Privat Vis mer

- Dette gjør at håret går tilbake til sin naturlige form og hvert hårstrå går litt i sin egen retning.

Skjønnhetsblogger Precilia Isaksen forteller at hun opplever uregjerlige tuster når hun retter håret.

- Jeg bor i fuktige Bergen, så bekjempelse av «krus» på krøllene er en kamp hvert gang jeg bruker rettetang, sier hun.

For henne er det derfor følgende tips som gjelder: å omfavne sin naturlig hårtekstur mest mulig.

- Fokuser heller på å gjøre håret til en bedre versjon av deg selv, sier hun.

- Tørk håret med en t-skjorte

Hennes beste tips er å bruke produkter som beskytter mot luftfuktigheten. Blant disse trekker hun frem anti-frizz krem, serum og oljer. Ellers anbefaler hun å investere i en god sjampo og balsam, eller du kan gå for en kur.

- Et annet tips er å tørke håret med en t-skjorte i stedet for et håndkle. Da unngår du å skade håret med de harde fibrene. Dette kan nemlig gi frizz, forklarer hun.

Dersom du skal føne håret anbefaler hun å bruke varmebeskyttelse for å unngå at det blir slitt. Personlig tyr hun til skjønnhetsverdenens kanskje største potet: kokkosoljen.

- Varm den godt i hendene før påføring og før den lett gjennom håret. Dette gir også en god beskyttelse mot luftfuktighet, tipser hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer