Kleskoder:

Slik tyder du kleskodene

Du skal helst unngå både å «under-» og «overdress», men vet du hva kleskodene betyr?

KLESKODER: I bryllup er nok den viktigste regelen at du unngår hvitt. Ellers gjelder det å følge kleskoden i invitasjonen. FOTO: NTB Scanpix
KLESKODER: I bryllup er nok den viktigste regelen at du unngår hvitt. Ellers gjelder det å følge kleskoden i invitasjonen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sommeren er for mange festtid, og med bryllup, konfirmasjoner og jobbfester, står vi også overfor mange potensielle kleskriser. For hvor pynta skal du egentlig være i bryllupet? Hva betyr det egentlig når det står «mørk dress» på invitasjonen? Og kan du velge den røde kjolen?

Heldigvis er det stort sett litt mer frihet for hva du skal kle deg i i dag enn det har vært tidligere. Det skal litt til å trå helt feil.

- Det begynner å bli litt romsligere, og det er mer som er lov nå enn før. Du har lov til å vise frem litt mer personlighet, sier festplanlegger Mette-Christine Christensen i Arrangøren.

LES OGSÅ: 3 moteprofiler om sommerens trender

Spør om kleskoden

Men det kan likevel være litt vanskelig. Så hva har du på deg i konfirmasjonen, dåpsfesten og bryllupet?

- Jeg tenker at i for eksempel en konfirmasjon for eksempel så kjenner du ofte godt til menneskene du skal til, og vet litt om hvordan det blir, påpeker Mette-Christine Christensen.

I et bryllup er det kanskje litt flere mennesker du ikke kjenner like godt og i store bryllup er det heller ikke alltid man er bestevenninne med bruden. Da står det heldigvis gjerne en kleskode på invitasjonen.

- Om det ikke står noe, noe som er ganske uvanlig, så ville jeg forhørt meg litt med andre som skal dit. Det kan også være lurt å se litt på hvor dere skal, for da kan du få et inntrykk av hva slags bryllup det er snakk om. Skal det holdes på en låve, på et hotell eller et herskapshus?

For der kleskoden ikke er oppgitt betyr selvsagt ikke det at du kan gå i joggebuksa. I de fleste tilfeller, som i konfirmasjoner og i barnedåp er det kleskoden «dress» som gjelder. Det vil si mannen i lys eller mørk dress og kvinnen i en pen, men knelang kjole, forteller skikk- og bruk-ekspert Reidar Helliesen.

Også han råder til å undersøke litt om du skal i bryllup.

- I et bryllup bør man vite litt om hvordan ting skal være. Noen ønsker et stort og prangende bryllup, andre ønsker et mer avslappet bryllup, og du vil ikke skille deg for mye ut, sier han.

LES OGSÅ: - Konfirmasjonen er kanskje mange ungdommers første møte med klasseskille

Aldri hvitt i bryllup

Én ting det er lurt å huske på uansett er selvsagt den gylne regelen med å unngå hvitt.

- Ikke gå i helt hvitt eller helt svart, råder Christensen.

Rødfargen og andre prangende farger som kan stjele mye oppmerksomhet kan det også være lurt å unngå. Her er det litt ulike meninger, men vil du helst være på den helt sikre siden, så kan det være lurt å droppe den røde kjolen i venninnens bryllup. Vær også litt forsiktig med å velge altfor kort.

- Det synes jeg er enda viktigere enn fargen. Veldig kort synes jeg ikke det skal være, sier Christensen.

LES OGSÅ: «Bryllups-kjøret har tatt helt av. Det skal være stort, tradisjonelt og klisjéfylt. Og utenlandsbryllup er det nye statussymbolet»

Les invitasjonen nøye

Jobbfesten ligger i en litt annen kategori, men kan være vel så vanskelig å kle seg til. Her kommer det selvsagt helt an på hva slags fest det er snakk om – skal dere spise en fin middag ute, i bakgården til en kollega, på go cart eller på båttur?

- Men jeg tenker at kleskoden på en jobbfest generelt er litt løsere enn på andre formelle tilstelninger, sier Christensen.

Igjen gjelder det å forhøre seg litt, og vet du ikke hva dere skal gjøre på sommerfesten så spør, så du slipper å løpe orienteringsløp i skyhøye hæler eller tar på den fineste kjolen din for en hel dag ute i regnet. Samtidig har hun en oppfordring til arrangørene.

- Jeg tenker at de som lager festen godt kan gi litt informasjon. Det er ikke noe gøy å ikke vite hva som skal skje, så det er ikke noe vits i å holde det tilbake, sier hun.

AVSLAPPET: På jobbfesten står du ofte ganske fritt til å velge i klesveien, men sørg for at du vet litt om hva dere skal gjøre og hvor festen skal holdes. FOTO: NTB Scanpix
AVSLAPPET: På jobbfesten står du ofte ganske fritt til å velge i klesveien, men sørg for at du vet litt om hva dere skal gjøre og hvor festen skal holdes. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hva betyr kleskodene?

I de fleste bryllup vil du få litt hjelp av kleskoden som ofte står på invitasjonen, men de er ikke til mye hjelp om man ikke har klart å tyde dem. Det er i hovedsak fire kleskoder du kan finne på en festinvitasjon, og skikk og bruk-ekspert Helliesen hjelper oss med å få en oversikt.

Kjole og hvitt:

Dette er et gallaantrekk – flosshatt og snipp.

- For kvinnen betyr det lang, fotsid kjole, som dekker skuldrene, sier Helliesen.

Bunaden er også et «godkjent» og fint gallaantrekk.

Smoking:

Denne er nest øverst på rangstigen – det nest peneste, og betyr svart smoking og sløyfe for mannen. Kvinnen kan godt droppe den lange kjolen. Det er fortsatt snakk om et pent og formelt antrekk, men du har litt mer frihet.

- Kvinnen kan da tillate seg et noe kortere skjørt, men det skal fortsatt være av tydelig formell karakter, forteller Helliesen.

LES OGSÅ: Har du hørt om mikrobryllup?

Dress:

«Mørk dress» og «dress» betyr altså nettopp det for ham. Ved førstnevnte velger han mørkt og ved sistnevnte står han fri til å velge mørk eller lys dress. Kvinnen kan kle seg noe mer avslappet enn ved «smoking», men stadig skal det være pent. Du må gjerne gå for en pen buksedress.

- Mannen kler seg i dress med sløyfe eller slips, og kvinnen kan kle seg enda mer avslappet, sier Helliesen.

Det er kun der dresskoden er «kjole og hvitt» at du er ventet å ha lang kjole, men for å være på den sikre siden er det greit å heller ikke velge altfor kort. Helliesen råder til å gå for en skjørtelengde som passerer kneet.

GALLA: Bunaden er et trygt valg. FOTO: NTB Scanpix
GALLA: Bunaden er et trygt valg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Men det kommer jo også an på anledningen, og i noen tilfeller kan du godt ha skjørt som går enda litt høyere, sier han.

Casual:

Casual betyr «avslappet», men det skal likevel være pent. Det betyr at du kan bruke de peneste hverdagsklærne dine. Et godt eksempel for menn er en pen skjorte med en blazer utenpå.

- Dette er avslappet, men det er likevel et pent antrekk. Det skal være rent og pent og ordentlig, sier Hellisen.

Også her kan du godt velge å gå i et par pene bukser, og det er ikke nødvendig å tenke for mye på skjørtelengden.

- Det er mange som misforstår og tenker at er det casual så kan jeg gå i hullete bukser, men er det oppgitt en kleskode, så skal det alltid være pent, påpeker Hellisen.

LES OGSÅ: Færre velger å døpe sine barn eller ha navnefest

Ikke «kle deg oppover»

Det er heller ikke bare det å «underdress» du skal passe på. Du bør heller ikke kle deg for pent.

- Du skal ikke gå opp en klasse, og du skal ikke overgå vertskapet, sier Helliesen.

Også han påpeker at klesetiketten forandrer seg og at det er mer frihet i dag, men mener likevel vi bør prøve å holde oss innenfor de kleskodene som er satt.

- Jeg ser jo at konfirmasjonsguttene går i dress og hvite joggesko, sier han.

- Det er jo helt feil, men samtidig så er dette i konstant endring. Takt og tone-reglene som gjaldt for 150 år siden fungerer ikke like godt i dag, sier han.

LES OGSÅ: Har du dårlige manerer?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer