Parfyme

Slik unngår du å bruke for mye parfyme

Hvordan vet du hvor mye som er nok? Vi har snakket med ekspertene.

PARFYME: – For best mulig holdbarhet og lukt bør man påføre parfymen på pulspunktene fordi duftmolekylene reagerer på varme, sier eksperten. FOTO: NTB
PARFYME: – For best mulig holdbarhet og lukt bør man påføre parfymen på pulspunktene fordi duftmolekylene reagerer på varme, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det finnes parfymer for enhver anledning, årstid og kjønn – noen søte, noen friske og andre tyngre. Mange av oss bruker duft i hverdagen, mens andre bruker parfyme kun i mer staselige anledninger.

Men hvor mye skal vi spraye? Hvordan vet vi om duften passer oss? Hvor skal den egentlig sprayes? Spørsmålene er mange, og derfor har vi tatt en prat med ekspertene som deler sine beste råd til parfymebruk 101.

Retail Education Manager i L'Oréal Luxe, Jenny Herstad, forteller at parfymens varighet vil avhenge av parfymen. Er det en eau de parfum, vil den være mer konsentrert og inneholder mer råmateriale. Det gjør at den holder lenger. Eau de cologne inneholder mer alkohol og vil forsvinne fortere fra huden.

– For best mulig holdbarhet og lukt bør man påføre parfymen på pulspunktene fordi duftmolekylene reagerer på varme, sier hun til KK, og forklarer at det kan for eksempel være bak ørene eller på håndleddene.

PARFYME: Jenny Herstad er Retail Education Manager L'Oreal Luxe og forteller at vi ofte kan oppfatte parfymen som svakere etter at vi har vent oss til duften, og deler sine beste tips til bruk av parfyme. FOTO: Privat
PARFYME: Jenny Herstad er Retail Education Manager L'Oreal Luxe og forteller at vi ofte kan oppfatte parfymen som svakere etter at vi har vent oss til duften, og deler sine beste tips til bruk av parfyme. FOTO: Privat Vis mer

Slik får du parfymen til å sitte lenge

Herstad får støtte fra Henia Gamborg Kjørsvik i Heaven Scent.

– Det er lurt å spraye på pulsområder, da disse områdene er varmere og det da dufter mer, sier hun, men det er ingen regel som sier at det skal være på håndledd og hals. Er du kledd i skjørt, kan du gjerne prøve i knehasene – eller i albuekroken og nakken.

– Om du vil gi duften mulighet til å utvikle seg best; Ikke gni sammen håndleddene da dette kan stoppe utviklingen, det kommer til å lukte, men kanskje litt flatere eller spissere, legger Kjørsvik til.

Parfyme sitter veldig godt i hår, da hår er fett, og fett bærer duft. En vanlig parfyme vil tørke ut håret, og Kjørsvik råder til å bruke en egnet hårparfyme.

Hvis du ønsker at duften skal sitte ekstra lenge, råder Herstad til å påføre en nøytral bodylotion på huden først.

– Er man tørr og har lavt ceramidelager vil duften sitte dårligere på huden. Påfører du derfor litt fuktighet først vil parfymen sitte bedre, råder Herstad i L'Oréal Luxe som fører eksklusive merker som YSL Beauty, Armani Beauty og Designer Brand Fragnances.

Men hvor mye skal vi spraye?

En utbredt metode er å spraye parfymen i luften foran, for så å gå gjennom parfymen. Det er helt fint å gjøre, særlig om du skal ut i solen og ikke vil ha parfymen direkte på huden, og du kun vil ha duften på klærne – eller om det er en veldig sterk duft.

– Hvor mye en skal spraye, avhenger av hvor mye en vil at det skal lukte, samt hvor sterk duften er. En grei huskeregel er å huske hvor mye en sprayet i begynnelsen, og ikke ta noe mer etter hvert, selv om en synes duften blir «svakere» eller lukter mindre, sier Herstad i L'Oréal Luxe.

Ifølge Kjørsvik i Heaven Scent lukter vi oss selv mindre enn vi lukter andre, og mennesker har ulik luktesans. Derfor vil vi lukte den samme duften på forskjellige måter. Man kan bli litt «blind» på sin egen duft dersom den brukes over tid.

Ekspertene råder til alltid å prøve duften på huden før du kjøper, ettersom parfymer har forskjellig oppbygging: Topp, hjerte og bunn. De vil derfor forandre seg i løpet av dagen, i tillegg til at vi har forskjellig pH-verdi og olje i huden. Disse faktorene gjør at parfymene lukter forskjellig fra person til person.

VÆR OBS: Dersom du gnir håndleddene mot hverandre etter påført parfyme, kan lukten bli flatere eller skarpere. FOTO: NTB
VÆR OBS: Dersom du gnir håndleddene mot hverandre etter påført parfyme, kan lukten bli flatere eller skarpere. FOTO: NTB Vis mer

Forskjell på varighet og lukt

En parfyme med mer innhold av råmateriale vil holde lenger og være sterkere på huden. Herstad merker at flere og flere ønsker å bruke tyngre og mer intense dufter.

Vi kategoriserer duft inn i eau de cologne, eau de toilette, eau de parfum og le parfyme. En utbredt oppfatning er at de to vanligste – eau de toilette er svakere enn eau de parfum. Men det er ikke nødvendigvis korrekt.

Kjørsvik forklarer at eau de parfum generelt er sterkere enn eau de toilette, og skal sitte bedre.

– Men sammenligner vi en eau de parfum med sitrusnoter, og en eau de toilette med vanilje og sandeltre, vil eau de toilette-parfymen sitte bedre. Det er på grunn av ingrediensenes natur, da de dypere notene ofte sitter bedre, sier hun

Derfor vil det ikke bety at de to variantene nødvendigvis er sterkere enn den andre – det er helt avhengig av ingrediensene i duften.

Spray etter hvor kraftig duften er

Oppsummert er det ingen tommelfingerregel på hvor mye parfyme en skal spraye. Her må styrke på duften tas hensyn til.

– Det er så forskjellig styrke på dufter – har du en lett duft – kjør på, men er den «lett» fordi du har brukt den lenge og du ikke kjenner den lenger? Da er det jo en helt annen sak.

Kjørsvik gir likevel en indikasjon på at en duft som er midt på treet i styrke, fint kan sprayes på håndledd og et spray i nakken til hverdags, noe som kan være en pekepinn på hvor mye du kan spraye for å dufte godt uten at det blir for mye.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer