Vonde sko:

Slik unngår du å få gnagsår av penskoene

Store vannblemmer og gnagsår er ikke bare irriterende, men kan virkelig gjøre vondt!

GNAGSÅR OG VANNBLEMMER: Det er grusomt ubehagelig å gå lenge rundt i vonde sko, OG det fører gjerne med seg vannblemmer og gnagsår. Foto: Scanpix
GNAGSÅR OG VANNBLEMMER: Det er grusomt ubehagelig å gå lenge rundt i vonde sko, OG det fører gjerne med seg vannblemmer og gnagsår. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Helt nye sko kan være en skikkelig plage, uansett hvor fantastisk fine de er. Ofte må jo skoene gås inn litt før de blir behagelige og passer føttene.

Gnagsår, vannblemmer og ømme partier på føttene er dessverre veldig vanlig. Særlig på en dag som 17. mai, som ofte innebærer nye sko og mye gåing. Og uansett om du går i tog eller ikke, er det gjerne hælen som er mest utsatt.

Gnagsår oppstår som følge av økt friksjon over huden. Dette gir en vannblemme som kan sprekke og gi et sårt og ømt hudparti med manglende huddekning.

Heldigvis finnes det noen ting du kan gjøre for å forhindre at gnagsårene oppstår. Det er nemlig viktig å ta grep så tidlig som mulig, for det er enklere å forebygge gnagsår enn å redde deg selv fra smerten når sårene først har oppstått.

Foto: Skjermdump fra TV-serien Friends på Netflix
Foto: Skjermdump fra TV-serien Friends på Netflix Vis mer

Forebygging er viktig

Nye sko er som regel det største problemet relatert til dette.

Bruk derfor tid på å finne sko/støvletter som passer perfekt til din fot, og dersom du føler deg utsatt bør du legge noe forebyggende, som gnagsårplaster, stift, eller sportstape på de områdene du føler kan ta skade.

Regel nummer én er altså å velge riktig skotøy. Gå gjerne inn skoene – ta dem på deg inne om kveldene for å tøye dem litt. Nye sko kan være litt stive, så da kan du få sjekket hvor skoen trykker.

Husk at kraftigere hæler eller kilehæler er mer stabile og bedre å gå på enn helt tynne hæler, og velg en hæl med moderat høyde. Ja, høye hæler er flott å se på og man føler seg veldig bra i dem, men det er hverken behagelig eller spesielt fint å se på når man må gå helt forknytt eller å faktisk måtte ta av seg skoene på grunn av gnagsår.

GÅ INN SKOENE: Mange velger bunadssko til 17. mai. Husk å bruk de hjemme en stund før du skal bruke dem. Du kan takke deg selv når nasjonaldagen kommer! Foto: Scanpix
GÅ INN SKOENE: Mange velger bunadssko til 17. mai. Husk å bruk de hjemme en stund før du skal bruke dem. Du kan takke deg selv når nasjonaldagen kommer! Foto: Scanpix Vis mer

Husk tørre strømper

Gode sokker/strømper er også viktig. Sørg for å ha tørre strømper i bunadsskoene eller pumpsene. Velg sokker eller strømpebukser i et stoff som puster og transporterer svette.

HUSK STRØMPEBUKSE: En strømpebukse i et stoff som puster og transporterer svette kan hjelpe stort på å forhindre gnagsår. Foto: Scanpix
HUSK STRØMPEBUKSE: En strømpebukse i et stoff som puster og transporterer svette kan hjelpe stort på å forhindre gnagsår. Foto: Scanpix Vis mer

Lær deg vaselintrikset

Et annet triks du bør få med deg, er vaselintrikset. Ved å smøre føttene – spesielt de partiene som er særlig utsatt for gnagsår – med vaselin, kan du faktisk unngå de verste plagene.

Ta av deg på beina

17. mai er dagen hvor man gjerne slår seg ned i parken mellom slagene. Da er det viktig å få luftet beina og tørket skoene. Kipp dem av og nyt en is.

Og ha gnagsårplaster i bunadveska!

Er skaden skjedd? Gjør dette:

  • Stopp med én gang og ta av skoene dine. Legg på gnagsårplaster, gjerne med ekstra sportstape rundt, som forhindrer at gnagsårplasteret forskyver seg.

  • Er det allerede oppstått et sår bør du forsøke å holde det rent og tørt, og om mulig unngå ytterligere trykk og press på området.

Vil du stikke hull?

«Dersom blemma er stor og smertefull, er det oftest bedre å avlaste ved å stikke et forsiktig, lite hull i kanten av blemma med en steril, tynn nål for å få ut vannet. Ellers blir blemma ofte enda større og kan sprekke i et åpent sår. Ha tilgjengelig sårrens (finnes som små servietter), og eventuelt sårsalve tilgjengelig. Alle sår må holdes rene, og gror best tørre/med luft», står det på Lommelegen.

Trikset er å ikke stikke på selve blemmen. Huden vil da ikke bli ødelagt og holder såret sterilt.

LES OGSÅ: Her er vårens fineste sko!

Foto: Skjermdump fra TV-serien Friends på Netflix
Foto: Skjermdump fra TV-serien Friends på Netflix Vis mer

Flere gode råd mot gnagsår:

1. Velg lær
Kjøp sko av lær, ikke syntetiske materialer. Lær er rett og slett snillere med føttene dine og er mye lettere å gå inn slik at de passer akkurat dine føtter perfekt.

2. Pakk dem inn
Bruk litt talkum på føttene før du ifører deg sokker og deretter de nye skoene dine. Slik demper du friksjonen.

3. Ta noen testrunder
Har du en lang festdag i høye, og kanskje spisse sko foran deg, ta noen testrunder med stillettene først, slik at du vet de er akseptabelt behagelige å gå med.

4. Kattemyke såler
En såle eller pute av silikon (du får dem både til hele skoen, til tåballen og til hælen) kan gjøre dagen mye mer behagelig. Sørg for at skoen din har plass nok til den.

5. Sko deg riktig
Vet du at du skal gå langt, så velg noe mer praktisk enn skyskraper-stilettene.

6. Ha en plan B
Sørg for å ha et par behagelige sko i bakhånd, slik at du kan bytte hvis smertene tar overhånd. Prøv på forhånd, kanskje festkjolen er nesten like fin til ballerinasko som til høyhælte sko?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer