DROPP VASKEN: Jeans trenger ikke vaskes så ofte som du tror. Hyppig vasking sliter nemlig både på farge og fasong.  Foto: Produsenten / Only
DROPP VASKEN: Jeans trenger ikke vaskes så ofte som du tror. Hyppig vasking sliter nemlig både på farge og fasong. Foto: Produsenten / Only Vis mer

Jeans

Slik unngår du at jeansen mister farge

Alt du trenger er litt bordsalt og eddik.

Publisert
Jeans er mange kvinner - og menns, soleklare favorittplagg. Og her til lands er det mange som sverger til denne buksevarianten - både til hverdags og fest.

Ikke vask for ofte

Har du kjøpt en ny jeans, er den friske denimfargen noe av det man kanskje setter aller mest pris på. Og derfor er det også svært irriterende når du merker at den begynner å bli gusten og blass, kanskje bare etter et par- tre vask.

Nå er det faktisk slik at jeans ikke behøver å vaskes så ofte som du tror.

Hyppig maskinvask påvirker nemlig ikke bare fargen, men også fasongen på buksen. Derfor bør du drøye vasken så lenge som mulig.

Av og til holder det bare å fjerne flekkene i stedet for å vaske hele buksen. Bruk en mild såpe på en varm klut og gni bort skitten. Et annet triks kan være å bruke litt alkohol.

LES OGSÅ: Lei jeans som sagger i rumpe og knær?

SALT I MASKINEN: Et lurt triks for å bevare fargen på splitter nye jeans, er å tilsette en teskje bordsalt i vaskemaskinen. Saltet gjør nemlig at fargen binder seg til fibrene i jeansen.  Foto: Thinkstock

Bevarer fargen

Må du likevel vaske buksen, og ønsker å bevare fargen lengst mulig, finnes det et annet lurt triks du kan prøve - og det er å tilsette en teskje bordsalt i maskinen.

Saltet gjør nemlig at fargen binder seg til fibrene i jeansen.


Hvis de allerede har begynt å bli avfarget, kan det lønne seg å vaske buksene med andre mørkere jeans.

Et annet godt tips som KK.no tidligere har omtalt, er å legge buksen i en blanding av vann og eddik med innsiden ut over natten. Sett vaskemaskinen på kaldvask og tilsett en kopp med eddik. Vent til den fylles opp med vann før du stopper programmet. La jeansen ligge i bløt natten over. Sett på maskinen igjen om morgenen og la programmet kjøre seg ferdig.

Du kan eventuelt legge jeansen i en balje med vann- og eddikblandingen, før du vasker den som vanlig.

LES OGSÅ: Bruk eddik i vasken for å bli kvitt svettelukt

Viktige vaskeråd for jeans og denim

Før du slenger favorittjeansen i maskinen, er det et par, viktige ting du bør huske på. Særlig hvis du ønsker at buksens kvalitet skal holde seg lengst mulig.

Nedenfor får du noen gode råd du bør følge:

Følg instruksene på buksa

Første-pri er å følge instruksene i vaskeseddelen nøye. Som KK.no tidligere har skrevet, kan den variere veldig fra bukse til bukse.

Én variant må kanskje vaskes separat tre ganger før den slipper inn i vaskemaskinen med de andre plaggene, en annen må alltid håndvaskes, mens den tredje bare tåler 30 grader.

Én god huskeregel er at jeans aldri bør vaskes på mer enn 40 grader, og at du vrenger den før du slenger den i maskinen. Ta dem deretter ut med én gang vasken er ferdig, slik slipper du misfarging og lyse striper i stoffet.

LES OGSÅ: Det magiske jeanstrikset

Dropp skyllemiddel og tørketrommel

Å vaske buksene med tøymykner er det samme som å ødelegge dem (gjelder også for treningstøy).

Hvis buksen er i stretch, vil enzymene i tøymykneren løse opp stretchfibrene. Det samme skjer i tørketrommelen. Passformen forsvinner og buksen blir slappere.

Heng buksen ut til lufting

Har du vært på fest der folk har dampet tett, eller spist på et gatekjøkken, og det har satt seg lukt i buksen, holder det at du henger buksen ut en stund. Gjerne i et døgn.

Slik sliter du ikke ut buksen, og du sparer dessuten miljøet for unødig bruk av vaskemidler og energi.

Husk bare å ikke henge buksen i sola. Det vil nemlig bleke fargen!

LES OGSÅ: Fjern disse flekkene FØR vask

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer