Klestips

Slik unngår du at kjolen klistrer seg til strømpebuksen

Produktet du trenger har du garantert i skapet!

KLESTIPS: Vi visste ikke at løsningen kunne være så enkel! FOTO: NTB
KLESTIPS: Vi visste ikke at løsningen kunne være så enkel! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Endelig er våren her, og sesongen for sommerkjoler og solbrune legger er like rundt hjørnet. Men før vi kommer dit, lar vi strømpebuksen være på til gradestokken viser flere røde streker.

Med både nasjonaldagen, bryllup og konfirmasjoner i vente, er det nok av anledninger til å få på seg finstasen.

Det blir for øvrig deilig å kaste strømpebuksen for sesongen, for vi har alle opplevd frustrasjonen når kjolen klistres inntil bena, og du må dra den statiske kjolen fra strømpebuksen. Og enda verre – du får ufrivillig shorts.

Hva kan man egentlig gjøre for å unngå at skjørt og kjoler klistrer seg inntil kroppen?

Vi har tatt en prat med vaskeekspert Malin Skaar i Orkla og Hanne Wergeland i Lindex, for å få gode råd til å unngå statisk elektrisitet ved bruk av strømpebukse.

Gammelt råd

Mange har hørt om hårspray-trikset der du sprayer hårspray innunder kjolen for å unngå at den klistrer seg til bena.

Skal vi tro Hanne Wergeland i Lindex, ligger det noe i det.

– Ved å spraye hårspray på strømpebuksen etter å ha tatt den på, vil det hjelpe for å unngå at den blir statisk og fester seg til skjørt eller kjoler, sier hun til KK.

KK-redaksjonen er derimot delt på om det fungerer like godt i praksis, så vi gikk litt mer i dybden for å finne ut av hva elektrisiteten kommer av, og hvilke andre potensielle løsninger vi har.

Fuktighet eller avledning

«En liten flaske med fuktighetsgivende hårspray eller ”leave in-balsam” i vesken kan være gull verdt. Denne sprayer du på innsiden av plagget og lar det tørke», skriver OMO på sine nettsider.

KK tok kontakt med Malin Skaar i Orkla som står bak OMO. Hun sier til KK at klær laget av hydrofobe tekstiler som avstøter vann, kan gi statisk elektrisitet – typisk silke, nylon, ull, pels, skinn og akryl.

– Når denne typen tekstiler gnisser mot hverandre, skaper det en elektrostatisk spenning som fører til at blant annet håret står til alle kanter eller kjoler klistrer seg til strømpebukser, forklarer Skaar.

For å bli kvitt spenningen må man komme i kontakt med et ledende materiale, for eksempel et metallhåndtak. Da kan man kjenne at den elektriske ladningen blir utlignet som et lite støt.

Det finnes også andre alternative metoder å unngå spenningen som oppstår.

– Du kan for eksempel spraye en ullkjole eller et nylonplagg med fortynnet tøymykner, sier hun og anbefaler å lage en fortynnet tøymykningsspray med 1:30 med vann (30 deler vann, 1 del tøymykner) i en sprayflaske og spraye på tekstilene.

Det har også TikTok-kontoen @tipsogtriksihverdagen testet ut, og skal vi tro den lille videosnutten, fungerer det akkurat slik vi håpet!

@tipsogtriksihverdagen Er det flere som har vært en tur i det statiske helvete jeg viser til her? 😭 Jeg har TIDENES LIFEHACK og det funker sååååååå bra! Dette her er hverdagsmagi for meg 🙈 #lifehack #statiskelektrisitet #hårspray #hairdpray #klær #motetips #fashiontips #tipsogtriks #mammatips #fyp #foryou ♬ Good as Hell - Lizzo

Da nøytraliseres og absorberes spenningen som oppstår ved gnissing, slik at kjolen ikke klistrer seg til strømpebuksen.

– De aller fleste tøymyknere skal ha denne funksjonen i varierende grad, men man kan lese på innholdsdeklarasjonen til produktet. Der det står mengde kationiske overflateaktive stoffer (typisk mengde er 5-15%). Mange tøymyknere har et relativt høyt innhold av disse overflateaktive stoffene og fungerer veldig godt til å redusere statisk elektrisitet, skal vi tro Skaar.

Hårsprayen kan brukes til så mangt

Og når vi først er inne på hårspray – visste du at hårsprayen har enda flere bruksområder?

Den amerikanske stylisten Alex Lamb deler ting hun har lært gjennom sin karriere med engasjerte brukere på TikTok. Hun avslører at hun har brukt hårspray på skjortekragen opptil flere ganger.

Hvorfor, spør du? Det gjør at sminken ikke fester seg i stoffet, og du unngår sminkeflekker på skjortekragen.

– Spray hårspray på den hvite kragen eller skjortekragen for å unngå sminkeflekker. Takk meg senere, skriver hun overbevisende og mener det er noe man burde lære i oppveksten – men bedre sent enn aldri!

Hun får flere bekreftende kommentarer under videoen, og en ung jente deler at dette er et klassisk triks for å ikke overføre sminken på hijaben, men Lamb vil ikke konkludere med om det fungerer like godt på alle plagg da hun kun har prøvd på hvite skjorter.

Vi i KK-redaksjonen sitter igjen med at hårsprayens bruksområder var flere enn vi trodde, og gleder oss over at det finnes praktiske tips og råd for det meste – også det vi ikke visste vi trengte.

@alexlambstyle Part 22 of Things I learned as a Stylist when I lived in NYC. Probably should have been taught this growing up but better late than never! To avoid makeup transferring all over your beautiful white shirt, spray hairspray along on the collar of said shirt (really, any shirt that would be touching your neck where makeup may have been blended). This will prevent the makeup from going on the shirt! Nothing gives me the ick more than when you have a dirty collar of makeup. Or when you’re trying clothes on in a store and the clothing piece has makeup already on it 🤢 Follow here and on inst for all things style - you won’t regret it, you’ll just be better dressed. #personalstylist #stylisttips #minimalstyledaily #personalshopper #ootdinspirationdaily #minimalstyleinspiration #elevatedstaples #minimalstyleinspo #effortlessstyle ♬ original sound - Danny

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer