Foundationflekker:

Slik unngår du foundationflekker på klærne

Vi har samlet de beste rådene fra makeupartisten, stylisten og vaskeeksperten.

FOUNDATIONFLEKKER: Et uforsiktig øyeblikk og blusen har en beige flekk som virker umulig å få vekk. Foto: NTB Scanpix
FOUNDATIONFLEKKER: Et uforsiktig øyeblikk og blusen har en beige flekk som virker umulig å få vekk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det passer selvfølgelig aldri å få foundationflekker på klærne, men det skjer liksom alltid rett før du skal på date eller fest, og er skikkelig sent ute.

Så, hva kan man gjøre for å unngå foundationflekker på klærne?

Vi har spurt makeupartist Therese Dombek, stylist Line Langmo og leder for Orklas forbrukerservice Malin Skaar om råd.

LES OGSÅ: Kan en uke uten sminke gi finere hud?

-Dropp foundation

Ifølge makeupartist Therese Dombek er det ett viktig grep du kan ta når du sminker deg. Ikke legg foundation helt ned til halsen. Skal du komme «unna med dette» mener makeupartisten at det krever tre ting av foundationen din:

- Skal du bare legge produkt i ansiktet, må du velge en lett, flytende variant og den må matche hudtonen din perfekt, sier hun.

MAKEUPARTIST: Therese Dombek. Foto: Privat
MAKEUPARTIST: Therese Dombek. Foto: Privat Vis mer

Men hva hvis du ønsker deg litt mer dekke? Ifølge Dombek vil du, uansett og til tross for alle urenheter du måtte ha, være best tjent med en lett foundation.

- Kombiner den heller med en skikkelig god concealer, som du legger der du ønsker litt mer dekke, sier hun og legger til at det for mange handler mer om vane enn at man virkelig «trenger» foundation på halsen.

LES OGSÅ: Slik finner du riktig foundation

Våtservietter og silkeskjerf

Hva gjør så en stylist for å unngå foundationflekker? Ifølge stylist og moteblogger Line Langmo kan det absolutt være en utfordring. Etter mange år i motebransjen synes hun fortsatt foundationflekker kan være vanskelig å unngå, men hun har landet på følgende taktikk:

1. Smink deg først

STYLIST: Line Langmo. Foto: Privat
STYLIST: Line Langmo. Foto: Privat Vis mer

Til tross for «foundationfaren» som lurer, er Langmos erfaring at dryss fra pudder og øyenskygge, kan være vel så vanskelig å få vekk som foundation.

2. Bruk silkesjerf

Å legge et silkeskjerf foran ansiktet og halsen når du tar på deg blusen eller genseren, er ifølge Langmo blitt et klassisk triks med god grunn.

- Dette er et av de beste triksene jeg har kommet over så langt, sier hun og legger til at dette virkelig fungerer når du vil være helt sikker på at klærne verken får flekker fra foundation eller annen sminke.

3. Når uhellet først er ute

Dersom skaden først er skjedd, er våtservietter stylistens redning.

- Det funker som bare det, sier hun.

LES OGSÅ: Har du sett dette lure trikset?

Slik fjerner du flekkene

Dersom flekken er et faktum og våtservietter ikke funker, hva er så vaskeekspertenes råd? Malin Skaar, leder for Orklas forbrukerservice, forteller at foundation og sminke generelt kan være vanskelig å fjerne fra klær. Hun forklarer at både sminken og tekstiltypen spiller inn: Noen tekstiler er vanskeligere å få rene, og noen produkter sitter bedre enn andre.

- Det viktige er uansett å vaske plagget så fort som mulig og ikke minst er det viktig å vaske det «riktig» første gangen, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du ALLTID vaske nye klær før bruk

Har du fått foundation eller annen sminke på et klesplass, bør du gjøre dette:

VASKEEKSPERT: Malin Skaar, leder for Orklas forbrukerservice. Foto: Privat
VASKEEKSPERT: Malin Skaar, leder for Orklas forbrukerservice. Foto: Privat Vis mer

- Hell litt flytende vaskemiddel på området du har fått sminke, trykk det inn i stoffet og la det virke i noen minutter, sier hun.

Deretter kan du holde området under rennende lunkent, eller varmt vann til såpe og smuss har forsvunnet. Dersom flekken fortsatt synes, gjenta prosessen. Hjelper ikke dette, forsøk å vaske plagget i maskin.

- Og håp at flekken forsvinner etterhvert, sier hun.

For at en maskinvask skal ha best sjanse til å få bukt med flekken, anbefaler Skaar å helle flytende vaskemiddel rett på flekken, trykke det inn i stoffet og la det virke i cirka 30 minutter. Eventuelt kan du bruke en flekkfjerningsspray i stedet for flytende vaskemiddel.

- Er plagget lyst, kan du bruke et vaskemiddel med blekningsmiddel, og husk å vaske på så høy temperatur som vaskeanvisningen tillater, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke gjør dette før du tar på foundation

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer