Hår

Slik unngår du tørre, sprø og slitte lokker i sommer

Ekspertene deler sine beste tips.

HÅR SOL: Det er viktig å beskytte håret når du er mye ute i sommersola.  Foto: NTB Scanpix
HÅR SOL: Det er viktig å beskytte håret når du er mye ute i sommersola. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har gjort det: Farget håret sent i mai i håp om å møte sommeren med kastanjebrune lokker. Manken har, som sikkert flere av dere har opplevd, stort sett endt opp som sprøe, blasse tuster.

Om ikke annet, så har det vært en oppgradering fra sommeren jeg farget håret med platinablond hjemmefarge - i saltvann. Tanken var enkel: saltvann gjør håret lysere, så da måtte det jo virkelig maxe fargeeffekten ved å skylle den ut i dette. Resultatet var tekno-gult hår som var såpass vanskelig å farge tilbake at jeg kjapt steg ned fra min kreative trone. Kort oppsummert har livet lært meg at det ikke bare er huden som trenger litt ekstra omsorg om sommeren.

«I  bedre- sent- enn- aldri»-ånd har vi derfor spurt eier og dagligleder ved Hendrix Hair Grunerløkka, Elisabeth Enger og skjønnhetsblogger, Precilia Isaksen, om deres beste tips for å ta vare på håret i solen og hvordan man unngår å, vel, ødelegge det helt. 

- For å ta best vare på håret i solen er det viktig med beskyttelse, enten ved å dekke det til eller ved å bruke solfaktor på hår og hodebunn, sier Enger.

Hun minner om at håret også trenger mye fukt på sommeren, da sol og saltvann tørker det ut. Et tips kan derfor være å ta med en god fuktighetskur i kofferten.

EKSPERTEN: Eier og dagligleder ved Hendrix Hair Grunerløkka, Elisabeth Enger. Foto: Privat
EKSPERTEN: Eier og dagligleder ved Hendrix Hair Grunerløkka, Elisabeth Enger. Foto: Privat Vis mer

- Ta den gjerne med på stranda og påfør det i håret etter at du kommer opp av vannet. På denne måten får håret pleie gjennom dagen og produktet skylles ut igjen neste gang du går i vannet, forklarer hun.
En annen hjelper på ferie er en god leave-in conditioner: Et praktisk produkt da den 
sprayes i håndkletørt hår og ikke skal skylles ut igjen.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke at du kunne bruke hårspray til! 

Ketchup kan redde hårfargen

Og det er ikke bare uttørking som truer håret på sommeren. Som altså mange av oss har erfart, er også farget hår skjørt i møte med sol og saltvann og ifølge frisøren også mye av kranvannet i utlandet.

Enger råder derfor til å bruke en god fargebeskyttende sjampo. For de blonde av oss kan dessuten bassengvann by på trøbbel, da klorinnholdet kan gi et grønnskjær. For å unngå dette problemet anbefaler Enger derfor å kjøpe med en rensesjampo, en sjampo som renser ut uønskede mineraler og overflødig farge i håret.

Dersom skaden alt har skjedd, kan en gammel kjenning  komme til unnsetning: 

-Om grønnskjæret har satt seg godt, kan du ta en knert med ketchup i sjampoen. Det røde nøytraliserer da det grønne, og er ikke skadelig for håret, tipser hun.

LES OGSÅ: Det ene trikset du trenger for å vite hvilken hårfarge som er best til deg

Dette må du tenke på med krøllete eller fint hår

Sommeren kan by på utfordringer både for de som har krøllete og fint hår. Krøller trives generelt godt i land med høyere luftfuktighet enn Norge, men kan lett bli uregjerlig.

En god krøllekrem i håndkletørt hår kan hjelpe å gjenerobre definerte og spenstige krøller. Har man typisk fint, nordisk hår er derimot tørrsjampo å anbefale. 

-Fint hår kan fort bli fett på varme dager, og da er tørrsjampo et bedre alternativ enn å måtte vaske håret for ofte, sier Enger.  

Og dersom man trodde at extensions betydde fritt frem, tar man feil. Det er viktig å huske på at løshåret ikke skal i saltvann eller klorvann, da kan du lett ende opp med dreads, så sett det opp eller våg å være tøff med badehette, mener Enger.

LES OGSÅ: Stjernene elsker det korte, platinablonde håret

Disse fargene bør du være forsiktig med om sommeren

Med fare for å slå inn åpne dører, så ja- det finnes faktisk hårfarger som er verre enn andre på sommeren. Frisøren røper at såkalte «Crazycolors», det vil si «unaturlige» farger som rosa, blå eller turkis, er blant de vanskeligste å opprettholde. 

- De kan fort skifte fra lilla til grønt eller fra rosa til kobber. Da er det viktig å ikke ta saken i egne hender med bleking eller lignende da dette bare gjør vondt verre, opplyser hun.
 
Dersom fargen allerede er ødelagt kan rensesjampoen også her være en løsning. Om man sitter med den under plast en stund kan det hjelpe å rense ut fargen, eventuelt må man farge over med noe annet, sier hun. 

Sistnevnte anbefaler hun på det sterkeste å gjøre hos en frisør som kan fargeteori godt. Hun gjør også oppmerksom på at kalde toner kan være vanskelig å holde på i solen. 

-Dette er fordi blonde hår helst vil være varme, sier hun og fortsetter:

- Lillasjampo er god på å holde gule toner unna, men det er viktig at du får en som er anbefalt for deg og din blondtone, forklarer hun. 

- Hva er det verste som kan skje med håret i solen?

-At hårfargen blir «ødelagt», altså crazycolours skifter farge, kalde toner kan bli varme, brune toner kan bli blasse. Solen tørker også ut håret. Dersom du har et veldig kjemisk skadet eller ekstremt tørt hår, vil solen føre til at det blir verre. Altså tørt, sprøtt og slitt.

EKSPERTEN: Skjønnhetsblogger Precilia Isaksen.            Foto: Privat
EKSPERTEN: Skjønnhetsblogger Precilia Isaksen. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: 7 superfine solbriller

Vasker håret hver dag

Skjønnhetsblogger Precilia Isaksen har også noen triks i ermet for beskytte håret mot solstrålene. Hun forteller at hun på dager med sol, strand og bading-enten i saltvann eller klor- vasker håret hver kveld. 

- Jeg er også nøye med å bruke en god balsam for å gi håret mest mulig fukt og utsette det for minst mulig slitasje, sier hun.

En god hårmaske er også essensielt, spesielt hvis håret blir lett slitt i utgangspunktet. 

- Et godt tips er å påføre litt hårmaske på tuppene før du legger deg. Det er lettere å forebygge slitte tupper enn å pleie når skaden allerede er gjort, sier hun.

Dersom du allerede har fått tørre lokker, anbefaler hun deg å bruke en god hårolje som stylingprodukt. Selv påfører hun olje i hele håret både før og etter vask om sommeren for ekstra fukt og pleie. 

Er du blant de som ønsker seg glansfulle saltvannsbølger, men ikke vil ha saltenes stivhet, anbefaler hun også en god saltvannsspray.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer