Jeans

Slik varer yndlingsbuksa evig

Velg riktig modell, legg den i fryseren og vær gnien med vaskingen.

DISSE VIL DU TA VARE PÅ: Vi elsker å gå i jeans, men dessverre så elsker vi dem til døde ved å vaske dem for mye. Noen alternativer kan være å legge dem i fryseren, bare fjerne flekkene eller håndvaske dem. Se flere tips i artikkelen under. Foto: All Over Press
DISSE VIL DU TA VARE PÅ: Vi elsker å gå i jeans, men dessverre så elsker vi dem til døde ved å vaske dem for mye. Noen alternativer kan være å legge dem i fryseren, bare fjerne flekkene eller håndvaske dem. Se flere tips i artikkelen under. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ingenting er mer genialt enn en olabukse. Den kan pyntes opp og ned, går aldri av moten og lar deg være hippiefin, glamorøs eller preppy. Alt etter hvilken stil du har.Som avdøde designer Yves Saint Laurent har uttalt:- Jeg skulle ønske jeg hadde funnet opp jeansen. De har et sterkt uttrykk, de har ydmykhet, sex appeal og enkelhet - alt jeg vil at klærne mine skal være.

Evig liv?

Når vi først har funnet drømmebuksen, som er en kunst i seg selv, vil vi gjerne beholde den en stund. Dessverre er det lettere sagt enn gjort, for vi har en tendens til å elske dem ihjel ved å overvaske dem, dynke dem i skyllemiddel eller rett og slett kjøpe bukser som ikke kler oss i det hele tatt, og som ender opp bakerst i skapet.Men det finnes råd for hvordan vi bedre kan ta vare på dem.

Her er triksene som gir buksen et langt og lykkelig liv:

1. Finn buksa som passer for deg

Aller viktigst er det selvsagt å finne en bukse som sitter som støpt. Men alle vet hvor vanskelig det kan være. Enten får vi plutselig en gigantisk rørleggersprekk eller så sagger knærne langt ned på bakken.Heldigvis er det enkelte ting du kan tenke på når du står i prøverommet.
 • Har du for eksempel pærefasong, bør du unngå jeans som er veldig høye i livet, og heller gå for bootcut-modeller.
 • For timeglassfigurer med smal midje og stor rumpe er bukser i stretchmaterialer supre.
 • Er magen litt stor bør du gå for bukser med høyt snarere enn lavt liv, og for store rumper er lommer trikset, hvis du vil minske den litt.
 • Har du kraftige lår eller legger - unngå slimfitmodeller som er trange nederst. Velg heller bukser med rette bein eller bootcut.
 • Husk også at lommene på rumpa har mye å si for figuren. Finn ut hva som passer deg og prøv deg fram.
 • 2. Følg vaskeanvisningen

  Møkkete jeans vil vi gjerne vaske, men hyppig maskinvask ødelegger fasongen. Derfor bør vasken drøyes så mye som mulig. Når de først skal vaskes, er det viktig å følge instruksene i vaskeseddelen nøye. Den kan variere veldig fra bukse til bukse. Den ene må vaskes separat tre ganger før den slipper inn i vaskemaskinen sammen med de andre, den andre må alltid håndvaskes og den tredje tåler bare 30 grader. Enkelte bør helst ikke vaskes før det har gått seks måneder, mens andre igjen hører hjemme i den bakteriedrepende fryseren.Det som er sikkert er at olabuksen ikke trenger å vaskes like ofte som andre plagg. Jo mer du bruker den, jo kulere blir den.

  3. Ikke vask hele buksen

  Av og til holder det dessuten bare å fjerne flekkene i stedet for å vaske hele buksen. Kanskje du bare har ramlet på grusen? Bruk en mild såpe på en varm klut og gni bort skitten. Et annet triks kan være å bruke litt alkohol.

  4. Dropp skyllemiddel og tørketrommel

  Å vaske buksene med tøymykner er det samme som å ødelegge dem. Hvis buksen er i stretch, vil enzymene i tøymykneren løse opp stretchfibrene. Det samme skjer i tørketrommelen. Passformen forsvinner og buksen blir slappere.Du bør også vrenge buksen før du vasker dem, og ta dem ut med en gang vasken er ferdig. Slik slipper du misfarging og lyse striper i stoffet.

  5. Bevar fargen med eddik

  Ønsker du at buksene skal holde seg blå og fine, sørger du for at vaskevannet er kaldt og at buksen er vrengt. Hvis de allerede har blitt avfarget, kan det lønne seg å vaske dem med andre mørkere jeans. Du kan også ta litt eddik i vannet, som vil gi plagget ekstra beskyttelse.

  6. Heng buksen ut til lufting

  Har du vært på fest der folk har dampet tett, eller spist på et gatekjøkken, og det har satt seg lukt i buksen, holder det at du henger buksen ut en stund. Gjerne i et døgn.Slik sliter du ikke ut buksen, og du sparer dessuten miljøet for unødig bruk av vaskemidler og energi. Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer