Sko

Slik vasker du tøyskoene dine

Spørsmålene dukker opp hver sommer: Hva gjør du når tøyskoene dine blir skitne? Kan du hive dem i vaskemaskinen?

HJELP: De kan brukes til alt, men hvordan i alle dager får du tøyskoene dine rene? Foto: Produsenten
HJELP: De kan brukes til alt, men hvordan i alle dager får du tøyskoene dine rene? Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tøysko hører sommeren til. De er perfekte til både fest og festival, og de hører med i enhver feriekoffert. Tone Damli Aaberge brukte dem til og med på den røde løperen nylig.

Og med så mye bruk, er det uunngåelig at de blir skitne.

Maskinvask eller håndvask?

De fleste tøysko kan faktisk vaskes i vaskemaskinen, på et skånsomt program.

Likevel er det aller best å vaske dem for hånd, spesielt hvis de er laget med syntetiske materialer.

Dette trenger du:
 • Mildt vaskemiddel
 • Myk skobørste eller en gammel tannbørste
 • Vann
 • Håndklé
 • Vask eller bøtte

Slik gjør du det:
 • Fyll vasken eller bøtta med varmt vann.
 • Ha i litt mildt vaskemiddel og få det til å skumme.
 • Legg fram et tykt håndklé.
 • Hold skoen over vannet (ikke dypp den nedi), dypp skobørsten eller tannbørsten i såpevannet og skrubb skoens overflate. Fortsett til alt smuss er skrubbet vekk.
 • Skyll med rent vann.
 • Når skoen er vasket og skylt, legg dem på håndkleet og bruk håndkleet til å presse ut så mye vann som mulig fra skoen.
 • Åpn opp skoen helt og la den lufttørke fullstendig før du bruker eller legger dem vekk. Slik unngår du dannelse av mugg, som er enda vanskeligere å fjerne enn smuss.

Unngå gulskjær

Hvitt er ekstra vrient, ikke bare fordi det åpenbart viser ethvert spor av smuss, men også fordi det faktisk kan gulne av selve vaskingen.

Dersom du har kastet et par hvite tøysko eller joggesko i vaskemaskinen, har du kanskje opplevd at det hvite har fått et snev av gult i seg. Dette kan skje hvis du bruker vaskemiddel med blekemiddel i, eller hvis selve limet som er brukt til å lime sammen skoen har spredd seg utover tøyet under vask.

Ifølge hjemmesidene til skomerket Vans (ekstern lenke), er det likevel helt greit å bruke vaske tøyskoene i kaldt/lunkent vann i vaskemaskinen.

Du må bare unngå å bruke blekemiddel eller flekkfjerner. Alt med klorin i seg kan nemlig gi skoene den gule fargen du prøver å unngå – i tillegg til at den gjør selve tøyet svakere, skriver de på nettsiden.

Hvordan tørker du dem?

For å tørke tøyskoene, anbefaler Vans-siden å bruke en tørketrommel eller annen form for varme hvis du har lyse tøysko. Lufttørking i for kald kan visst nemlig også gi gulskjær.

Men mørkere varianter kan du fint la lufttørke.

Hva med skinn eller semsket skinn?

Dersom tøyskoene dine har partier med skinn eller semsket skinn, bør du behandle disse områdene med vannavstøtende produkter før du tar i bruk skoene.

Børst av smuss med en fin metallbørste. Du kan også spot-rense skinnpartiene med et spesialprodukt for dette, men unngå å dynke skoen i dette. Test på et lite område først, så du ser om det eventuelt blir flekker på skinnet.

La skoen lufttørke uten kontakt med varmekilder. Du kan putte sammenkrøllet papir i skoene for at de skal holde formen best mulig.

Kilde: Howtocleanstuff.net (ekstern lenke).


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer