Farge på leppestift:

Slik velger du riktig farge på leppestiften

Hvilken farge kler egentlig deg best? Vi har svaret!

LEPPESTIFT: Hvilken farge liker du best på leppestiften? Og hvilke farger kler du best? FOTO: NTB
LEPPESTIFT: Hvilken farge liker du best på leppestiften? Og hvilke farger kler du best? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Våren har for alvor meldt sin ankomst og i store deler av landet har vi vært heldige med godt vær. Det gjør at flere av oss både finner frem vår- og sommerklær, lettere sko og jakker.

Men det er ikke bare garderoben som endres når sola titter frem. Også sminken vår er i endring, og mange bytter både farge, nyanser og produkt ut fra sesong. Kanskje flere velger farget dagkrem istedenfor foundation? Eller endrer litt på bruk av solpudderet?

Så er det leppene. Det er vel ikke bare jeg som har leppestift, balm og lipgloss liggende i hver skuff og veske? Men hva med fargen: når på året bruker vi mørk og lys farge? Jeg vet med meg selv at når sommeren nærmer seg frister det mer med knæsjfarger og lysere toner, enn mørke.

Det finnes et hav av leppestifter og farger på markedet, men hvor lett er det å finne riktig nyanse til din hud, øyne og ansiktsform? Og kler alle rosa, oransje og røde lepper like godt?

Vi har tatt kontakt med makeupartist og skjønnhetsekspert, Tone Skipa, som har over 20 års erfaring innen skjønnhet og mote, for å få litt eksperthjelp.

- Hvordan kan valg av farge på leppene fremheve ansiktet vårt?

- Generelt kan man si at når du bruker farger på leppene som henter opp farger du allerede har i ansiktet fremhever du ansiktet ditt. Har du litt lilla eller rosa i huden er de samme fargene pene på leppene dine. Har du brune øyne med gullårer vil både gull, brunt og kobber fremheve ansiktet, mens kjølig rosa med blått i fremhever ansikt med blå øyne, forklarer Skipa og legger til:

- Formen på leppene har også noe å si. For eksempel kan veldig smale lepper ta bort oppmerksomheten fra et ellers så proporsjonert ansikt. Da jukser man leppene en millimeter fyldigere med en blyant og fyller ut med hvilken fargen man ønsker.

ØYENBRYN: Cecilie Krogh viser deg hvordan du kan sminke brynene. VIDEO: Cecilie Krogh Vis mer

- Det handler mest om å tørre

Videre forklarer hun at hudtone ikke har så mye å si for hvilken farge som kler deg. Det som har noe å si er hvilken undertone det er på fargen - varm eller kald.

- Er det andre ting enn hudtone vi bør tenke på når vi velger leppestift?

- Det handler mest om å tørre! Mange snakker også om fargen på tannkjøttet, men det blir for komplisert. Det som er litt artig er at de aller fleste kler kjølige nyanser, og det vil derfor i 90 prosent av tilfellene være et sikkert kjøp. Det kreves mer av varme nyanser, sier hun.

ROSA LEPPER: Har du prøvd rosa lepper sammen med en bronze-look? FOTO: NTB
ROSA LEPPER: Har du prøvd rosa lepper sammen med en bronze-look? FOTO: NTB Vis mer

Hvilke farger du bruker på sminken din ellers, påvirker også hvor kledelig en leppestift er.

- For eksempel kan en varm burgunder være veldig spennende å bruke til en ellers kjølig sminke, mens en kjølig rosa får leppene til å poppe skikkelig i en bronze-look eller om man har varme fregner.

- Jeg må også si at det er en typisk «feil» at rødtopper med fregner skal kun bruke varme farger og jordfarger. Jeg synes ofte varme farger gjør at du blir eldre og veldig fort «brun» og kjedelig. Er det noe som virkelig er spennende på dem så er det en rosa, blodrød eller kjølig korallfarget leppestift.

EKSPERTEN: Tone Skipa forteller oss hvilke leppefarger vi vil se mer av i tiden fremover. FOTO:
EKSPERTEN: Tone Skipa forteller oss hvilke leppefarger vi vil se mer av i tiden fremover. FOTO: Vis mer

- I sommer går jeg for fersken og korall!

Stephan Ulvund Øien, internasjonal makeupartist, blogger og kolorist, har tidligere forklart til KK at det er mange faktorer som spiller inn når det kommer til hvilken leppestift som er perfekt for akkurat deg.

- For å oppnå en perfekt makeup må det være god balanse mellom alle fargene i makeup-en. De må samsvare med menneskets fargetype, og ikke ta vekk fokuset fra en god dialog mellom lepper og øyne. På denne måten blir kommunikasjonen mellom menneskene i fokus, og ikke i makeup-en.

Etter over ett år med hjemmekontor, lite fest og reise, er det kanskje ikke alle som har hatt behov for å vise seg frem med lekre klær og sminke. Noe Tone Skipa er helt enig i.

- Før korona syntes jeg folk egentlig var ganske flinke til å utforske ulike farger på leppene, men nå har vi ikke hatt anledninger til å vise oss frem. Teams er liksom ikke det samme! Men jeg er for å bruke leppestift med masse farge fremover!

- Nude lepper har vært veldig populært – hva vil bli hot nå i sommer?

- For det første må jeg si at nude er den aller vanskeligste fargen, nå det kommer til å finne riktig nyanser. Her er det mye rart å se! Det er mange fine farger og teksturer, men når alt kommer til alt digger vi mest kremete og glossy varianter. I sommer går i alle fall jeg for fersken og korall!

Er du usikker på hvilke farger du kler, men vil utforske det som er, tipser Skipa om følgende farger for sommeren:

- Plomme, rust, karamell, korall, fersken og bringebær!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer