Sminke

Slik velger du riktig foundation til vinteren

Det er faktisk ikke det samme hvilken foundation du bruker til hvilken årstid. Det er nemlig sesongbasert, og dette er hvorfor!

RIKTIG FOUNDATION? Ifølge ekspertene bør man ha to ulike farger foundation i sminkepungen til bruk for de ulike årstidene. Foto: Shutterstock / JAYANNPO
RIKTIG FOUNDATION? Ifølge ekspertene bør man ha to ulike farger foundation i sminkepungen til bruk for de ulike årstidene. Foto: Shutterstock / JAYANNPO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trodde du at du kunne bruke en og samme foundation gjennom hele året? Da gjør du mest sannsynlig to tabber i én ifølge ekspertene: du bruker feil farge og en foundation med feil innhold.

Og resultatet? Det totalt motsatte av hva en foundation er ment til, å gi en naturlig jevn og vakker hud.

- Markedet tilbyr et hav av konsistenser og farger. Først og fremst tenk at hudfargen din nå blir blekere og at fargen må tilpasses en vinterhud. De fleste må ha to ulike farger i sminkepungen til bruk for de ulike årstidene, sier Tone Cascampas, makeupartist hos Zanzuel og fortsetter:

- For et optimalt resultat må du også velge en foundation som passer hudtypen din; en som ikke tørker ut huden eller gjør huden oljete.

LES OGSÅ: Her er foundation-vinnerne norske kvinner elsker

I tillegg har en god foundation i dag vanligvis behandlende egenskaper som tilsetning av anti age compex eller solfilter, som virker regulerende på talgproduksjon eller har for eksempel beroligende ingredienser som demper rød irritert hud, forteller Cascampas og legger til:

- Hudens alder spiller selvsagt også inn ved valg av type produkt, og ikke minst lyset kremen skal brukes i.

TØRR HUD OM VINTEREN: Tidligere skjønnhetsansvarlig i KK og Henne, Tone Skipa forteller at det er vanlig at huden blir tørrere om vinteren og at det derfor er viktig å tilpasse fountation. Foto: All Over Press Norway
TØRR HUD OM VINTEREN: Tidligere skjønnhetsansvarlig i KK og Henne, Tone Skipa forteller at det er vanlig at huden blir tørrere om vinteren og at det derfor er viktig å tilpasse fountation. Foto: All Over Press Norway Vis mer

- De aller fleste vil oppleve at huden blir tørrere

Tidligere skjønnhetsansvarlig i KK og Henne, Tone Skipa anbefaler også å he flere foundationer til de forskjellige årstidene, men også til forskjellige anledninger.

- Nå er det trendy å bruke en veldig lett foundation som blir en del av huden din, og på de aller fleste vil det se penest ut, men mange ønsker likevel en foundation som dekker og matter ned. Jeg anbefaler derfor at man har et par typer liggende, en lett til dagtid og eventuelt en mer dekkende til kvelden, sier Skipa og legger til:

- Når det er sagt vil de aller fleste oppleve at huden blir tørrere når vinteren nærmer seg, og da kan de være greit å tenke på at du skal velge en foundation som gir mye fukt og pleie.

LES OGSÅ: Rensetabben som gir tørr hud

Serumfoundation, BB- og CC-kremer er gode alternativer ifølge Skipa, men hun forteller også at man kan bruke godt med fukt og pleie under en foundation du allerede har.

- Et godt tips er også å bruke mye mindre foundation, og unngå for all del foundation som inneholder pudder. I tillegg anbefaler jeg de med veldig tørr hud å rense og skrubbe huden skikkelig og smøre med en pleiende krem før de påfører foundation, ellers vil ingen, selv en med masse fukt, bli fin på huden uansett, sier Skipa og får støtte fra Cascampas:

- En tørr hud trenger en foundation som gir god fukt og næring og i enkelte tilfeller også behandlende egenskaper. I tillegg til at den selvsagt skal gi en jevn dekkeffekt. Når det kommer til konsistens vil en flytende krem legge seg penere på tørr hud enn en kompakt krem, som lett vil se «tørr» og unaturlig ut på huden.

LES OGSÅ: Dette er den vanligste foundation-feilen

- De fleste har ikke fet hud

Er du plaget med fet eller kombinert hud er spillereglene annerledes. Ofte er det nemlig ikke slik at huden din nødvendigvis er fet forteller Skipa, men at du gjør den fet.

- De fleste har ikke fet hud, men så tørr hud at den jobber seg ihjel for å prøve å få litt fukt, sier Skipa og fortsetter:

- Det synes som olje utpå huden og kommer gjerne litt ut på dagen. Første bud er å gjøre hudpleien sin. Noen opplever også at huden blir oljete etter en stund selv om man bruker pudder eller mattende foundation og det er fordi huden rett og slett er tørr og ikke fet.

Dersom det er tilfellet anbefaler Skipa å bytte over til en foundation som tilfører huden fukt, og huden vil etterhvert stabilisere seg. Men dersom du faktisk har fet hud av natur, er det spesielt viktig å velge riktig foundation.

LES OGSÅ: Denne foundation-typen kan gjøre at du ser eldre ut

UNNGÅ OLJETE FOUNDATION: Tone Cascampas, makeupartist hos Zanzuel, forteller at dersom du har fet hud bør du velge en foundation som inneholder mer pudder enn olje for å unngå fetere hud. Foto: Privat
UNNGÅ OLJETE FOUNDATION: Tone Cascampas, makeupartist hos Zanzuel, forteller at dersom du har fet hud bør du velge en foundation som inneholder mer pudder enn olje for å unngå fetere hud. Foto: Privat Vis mer

- Har du faktisk fet hud, med store porer, er en foundation med fuktabsorberende ingredienser eller mineralpudderfoundation det beste for deg.

Cascampas forteller også at fete hudtyper er avhengig av foundationer som demper blankheten og anbefaler å bruke tørrere kremer for å gjøre det.

- En fet/kombinert hud trenger en krem som inneholder mer pudder for å dempe blankhet i huden. Unngå alle foundation som er «oljete» til fete hudtyper. Mineralprodukter kan ofte glinse noe, slik at disse ikke alltid er optimale til fete hudtyper heller, sier Cascampas.

- Du kan bruke de fleste foundationer dersom hudpleierutinen er i boks

Men til tross for at begge ekspertene er enige om at man bør tilpasse foundation til huden - spesielt i sesongskifte - forteller Skipa at det først og fremst er en annen ting som er mer avgjørende for resultatet enn selve foundationen.

- Jeg synes det er litt gammeldags å tenke hudtype når man snakker om foundation, sier Skipa og forklarer:

- Man må tenke hudpleie til riktig hudtype før man begynner med foundation. Bortsett fra pudderfoundation kan alle bruke de fleste foundationer så lenge hudpleierutinene er i orden. Og så er det sånn at jo mer foundation du har på deg desto vil de eventuelle hudpleiesyndene dine synes!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer