Selvbruning

Slik velger du riktig selvbruningsprodukt

Gelé, mousse, spray eller krem? Sjekk KKs guide.

MANGE VALG: Uansett hvilken konsistens du velger på selvbruningsproduktet – gelé, mousse, krem eller spray, er det viktig at det påføres jevnt på godt forberedet hud.  Foto: Subbotina Anna - Fotolia
MANGE VALG: Uansett hvilken konsistens du velger på selvbruningsproduktet – gelé, mousse, krem eller spray, er det viktig at det påføres jevnt på godt forberedet hud. Foto: Subbotina Anna - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det kommer til selvbruningsprodukter, finner du dem i alt fra den tradisjonelle kremen til lette sprayer, luftige mousser og hurtigtørkende geleer. 

Kort oppsummert har du produkter som tørker raskt, produkter som går kjapt å påføre og produkter som gir huden god pleie, i tillegg til farge.

Hvilken konsistens du velger, avhenger altså både av hudtypen din, hvor mye tid du vil bruke og hvordan du foretrekker å påføre selvbruneren. 

LES OGSÅ: Fire steg til lekre sommerlegger

Spray-selvbruning

– Fordelen med spray er at du ikke trenger å bruke hendene eller en vott til å påføre selve produktet, forklarer Ingrid Presttun Eide, daglig leder ved makeupskolen Art Complexion. 

Dette gjør at du slipper misfargede håndflater

– Spray kan gjøre det lettere å fordele produktet over hele kroppen, men må smøres utover på samme måte som gel, mousse og krem for et jevnt resultat, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.

Hun mener altså at du faktisk bør jevne ut en spray med hendene eller en hanske eller vott.

– Så lenge sprayen virker som den skal, får du enkelt til et tynt og jevnt lag, sier Presttun Eide.

Maria Louise Bisgaard i Sunspa forteller at mange av Sunspas kunder bruker sprayen nettopp fordi det er enkelt og raskt. 

– Det tar deg ikke mer enn fem minutter å få en flott farge, sier hun. 

UNNGÅ SKJOLDER: Konsetrer deg om et parti om gangen, for eksempel lårene. Foto: Image Source
UNNGÅ SKJOLDER: Konsetrer deg om et parti om gangen, for eksempel lårene. Foto: Image Source Vis mer

En ulempe med sprayproduktene, er at det rett og slett er vanskelig å komme til på baksiden av kroppen. 

– Noen produkter kommer med en dyse som er tilpasset dette, men hvis ikke, kan du alltid spørre om hjelp, sier hun.

Husk også at sprayen fordeler partikler ut i rommet og dermed kan misfarge vegger og gulv. Derfor kan det være lurt å stå i dusjen slik at du kan spyle gulv og vegger etterpå. 

– Det er også en treningssak å holde sprayen i samme avstand fra kroppen når du fører sprayen over de ulike områdene du vil ha brunere. 

Om du sprayer for fort eller for nær kroppen, kan du ende opp med våte flekker som renner og gir deg et ujevnt resultat. 

LES OGSÅ: Få brunfargen til å vare

Mousse og gelé

– Mousse er lett i konsistensen og det går fort å fordele det utover kroppen, sier Presttun Eide. 

Hun forklarer at mange foretrekker å bruke enten mousse eller gelé, som egentlig fungerer ganske likt, fordi disse produktene ofte tørker fortere på huden enn en tradisjonell krem. 

– Gelé og mousse kan være lettere å smøre ut. Men man får ikke like mye nærende ingredienser i en slik formulering, sier Johansen.

I likhet med mousse, fordeles geléproduktene lett og raskt over huden, noe som altså er en fordel for et jevnt resultat. 

– Er produktet for trått, kan det fort samle seg mye der du starter slik at ikke fargen blir helt jevn i tonen.

LES OGSÅ: Derfor lukter selvbruning vondt

SOLBRUN: Selvbruning er et tryggere valg enn å sole seg, men det er ikke til å komme utenom at lukta ikke er favorittegenskapen til de fleste selvbruningsprodukter.  Foto: Colourbox
SOLBRUN: Selvbruning er et tryggere valg enn å sole seg, men det er ikke til å komme utenom at lukta ikke er favorittegenskapen til de fleste selvbruningsprodukter. Foto: Colourbox Vis mer

Krem-selvbruning

For deg som sliter med tørr hud, kan nettopp de tradisjonelle kremproduktene være de aller beste, siden det gir deg både fuktighet og farge i ett. 

– Krem kan være fint for tørrere hud og påføres på samme måte som bodylotion, sier Presttun Eide. 

– Kremer må jobbes litt mer inn i huden, men man kan kombinere hudpleie med selvbruning slik at man unngår uttørring og irritasjon, sier Johansen. 

Skal du først påføre noe over hele kroppen, kan det like godt gjøre mest mulig nytte, så du slipper en runde til med bodylotion før eller etterpå.

Også Bisgaard understreker hudpleieaspektet du får ved å bruke en krem.

– Har du tendenser til tørr hud, er det godt å gi huden litt ekstra fuktighet. Velg et produkt som inneholder E-vitamin og aloe vera og som har en litt kremete konsistens.

Hun sier at de mer forsiktige kundene ofte liker kremvariantene. 

– Her er det en god idé å velge en selvbruner hvor du kan bygge opp fargen over tid, foreslår hun. 

For å få en dypere farge, kan du gjenta påføringen av slike mer gradvise produkter oftere, gjerne flere dager på rad. 

LES OGSÅ: Nå er det pastell-tan som gjelder

Gode tips for et flott resultat

Ta deg god tid! – Griper du oppgaven med god ro og grundighet, er risikoen for fiasko meget, meget liten. All form for hastverk kan og vil gå galt, sier Bisgaard. 

Eksfolier først. Start med et langt bad eller en god dusj, eksfolier alle områder som skal selvbrunes, særlig de tørreste områdene som føtter, hender og albuer. – En god skrubb og bodylotion før selvbruning gir det beste resultatet, sier Presttun Eide. 

Barber først. – Barber leggene først. Da unngår du at selvbruneren setter seg i stubbene, sier Bisgaard.

BARBER FØRST: Ta gjerne et bad eller en dusj før du påfører selvbruning. Eksfolierer og barberer du leggene, er du ekstra godt forberedt og vil få et best mulig resultat.
BARBER FØRST: Ta gjerne et bad eller en dusj før du påfører selvbruning. Eksfolierer og barberer du leggene, er du ekstra godt forberedt og vil få et best mulig resultat. Vis mer

Gi huden fukt. – Tørr hud tar imot fargen annerledes enn godt fuktet hud, sier Bisgaard. Det kan derfor lønne seg å smøre huden godt med fuktighetskrem før du begynner selvbruningen. For at kremen ikke skal forstyrre produktet, kan det være lurt å gjøre dette allerede dagen før og noen timer før du skal påføre selvbruningsproduktet. 

Vær obs på tørre flekker/områder. Ankler, knær og føtter er ofte ekstra tørre og absorberer selvbruningsproduktet annerledes enn resten av huden. – Om huden er tørr vil det feste seg ekstra mye selvbruning her slik at det blir flekkete, sier Presttun Eide.

Bruk mindre på knær/albuer/ankler/hæler. – Man ser ofte mørkere farge på albuer, knær og hæler på grunn av manglende peeling her, men også fordi man påfører like mye produkt her som ellers. Sveip bare raskt over med lite produkt på disse områdene, legger Johansen til.

SKRUBB GODT: Du må ikke glemme føttene, anklene, knærne og albuene når du forbereder huden før selvbruning.  Foto: Thinkstock.com
SKRUBB GODT: Du må ikke glemme føttene, anklene, knærne og albuene når du forbereder huden før selvbruning. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Påfør om kvelden. Selv om selvbruningsproduktene ofte trekker fort inn i huden og tørker fort, trenger de tid for å utvikle fargen du er ute etter. De fleste produsenter anbefaler at du lar produktet virke uten kontakt med vann eller svette i cirka åtte timer. Derfor er det aller best om du påfører selvbruningen om kvelden, slik at det får virke mens du sover. 

Velg produkter med indikatorfarge. – Mange velger gjerne et produkt med farge i slik at man kan se hvor man har smurt og ikke, sier Presttun Eide.  

Ikke velg for mørk farge. – Hvis huden din er veldig lys, bør du finne et produkt som ikke har for mørk farge. Bodylotion med litt selvbruning er bra her, sånn at du heller påfører produktet flere ganger over flere dager for å få ønsket brunfarge, sier Johansen.

– Ikke velg en selvbruner som er for mørk, da vil du lett se skitten ut, sier Bisgaard.

Velg riktig tone. – Jeg synes personlig at de beste selvbrunerene på markedet er dem med olivenundertoner. De har et lite grønnskjær når de påføres, men gir den flotteste og mest naturlige fargen. Du blir nemlig ikke oransje, sier hun.

– Ønsker du en mer solkysset farge, altså mer rødlig, er det en god idé å velge selvbrunere med lilla pigmenter i seg.

Dusj av restene. Når de omlag åtte timene er over og fargen har utviklet seg ferdig, er det på tide å skylle av restene. Mange produkter har indikatorfarge, altså denne fargen som gjør det lettere å se hvor du har påført produktet. Denne må vaskes av. Ta en god dusj og få av alle restene. 

SVAMP: Denne enkle votten gjør påføringen av selvbruningsproduktet til en drøm og gjør at du unngår misfarging på hendene.  Foto: Produsenten.
SVAMP: Denne enkle votten gjør påføringen av selvbruningsproduktet til en drøm og gjør at du unngår misfarging på hendene. Foto: Produsenten. Vis mer

Bruk en påføringshanske. Har du prøvd selvbruning, har du nesten garantert også opplevd oransje, flekkete hender. Det ser virkelig ikke bra ut, og avslører for alle at du har juksa med brunfargen. Det aller beste for å unngå dette, er å bruke en svamp eller hanske til å påføre produktet. Noen selvbruningsprodukter kommer med en påføringshanske, men du kan også kjøpe disse separat. 

Vask hendene. Dette er ikke nødvendig dersom du har brukt en hanske, men har du fått noe produkt på hendene, er det lurt å vaske det av umiddelbart. – Pass på at det ikke blir renner fra vannet rundt håndleddene, understreker Presttun Eide. 

Hendene til slutt. Om du ønsker å gi hendene litt farge, bør du gjøre dette helt til slutt, etter at du har vasket hendene. Ha litt selvbruner på en bomullspad og smør forsiktig på hendene. Bruk veldig lite produkt her, og sørg for å dra det gradvis ut på yttersidene og mellom fingrene. Du vil ikke har harde overganger, da disse ser veldig tydelig ut som selvbruning. Unngå å vaske hendene så lenge som mulig, helst åtte timer. Nok en grunn til å gjøre dette rett før du legger deg.  

La det tørke. Men selv om det er det siste du gjør før du hopper til køys, bør du gi produktet tid til å trekke godt inn i huden og tørke. – La produktet trekke inne før du kler på deg eller legger deg, slik at det ikke blir flekker på tøyet, sier Presttun Eide. 

LES OGSÅ: Unngå selvbruningsflekker på klær og sengetøy

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer