Undertøysguide

Slik velger du riktig undertøy til festantrekket

Undertøysekspert Linda Raanes Rosén deler sine beste tips og triks, og fellene vi ofte går i...

UNDERTØYGUIDE: Å finne riktig størrelse og passform kan gjøre underverker med resten av antrekket! Foto: Shutterstock / AbElena
UNDERTØYGUIDE: Å finne riktig størrelse og passform kan gjøre underverker med resten av antrekket! Foto: Shutterstock / AbElena Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver jul ser vi etter de perfekte festkjolene som skal være med oss gjennom hele romjula. Men har du noen gang tenkte på at disse kjolene ikke sitter like perfekt som vi kanskje hadde sett for oss? Det kan ha noe med undertøyet ditt å gjøre. 

Linda Raanes Rosén er undertøysekspert hos Cubus, og deler i denne undertøysguiden sine best tips og triks til hvordan dine juleantrekk kan sitte som et skudd!

- Det første man bør tenke på når man skal kjøpe undertøy, er til hvilken anledning og hvilket antrekk man skal bruke det til. Et perfekt undertøysett som sitter akkurat slik det skal, er prikken over i-en uansett om det er til et hverdagsantrekk som t-shirt & jeans, eller til den flotte festkjolen. Føler man seg komfortabel og vakker innerst, synes det også utenpå, sier Raanes Rosén til KK.no.

For å finne den perfekte bh-størrelsen trenger du et målebånd og en bh uten for mye padding. Det vil da si en bh uten push up, eller en stram sportstopp.

- Man tar først et stramt mål under brystene, dette gir omkretsen. Måler man for eksempel 77 centimeter, gå ned til 75 centimeter i omkrets istedenfor opp til 80, for å gi best mulig støtte og avlastning for skuldrene! Bh-en skal sitte komfortabelt, men stramt under bysten. En grei huskeregel er at bh-en alltid skal være stram på de ytterste hektene når man kjøper den. Over tid vil elastisiteten i bh-en bli mindre, og man får bruk for de andre hektene. Dette gir lengre levetid for bh-en, noe som ikke bare er bra for lommeboken, men også miljøet. For å finne cup størrelsen tar man et løst mål rundt ryggen og over det høyeste punktet på bysten. Måler man 92 cm, kan man enkelt se i tabellen under at man er en 75C. 

Føler man seg komfortabel og vakker innerst, synes det også utenpå

Slik velger du riktig undertøy til festantrekket

Typiske undertøysfeil

- Den største og vanligste feilen er å kjøpe for store størrelser. De fleste kjøper en bh som er for vid rundt ryggen og for liten i skålen. Dette gjør at bh-en sklir opp i ryggen, mens brystet velter ut av skålen og bh-en vil ikke gi noen støtte og den kan gnage. Faktisk bruker så mange som 7 av 10 kvinner feil bh-størrelse.

- Siden brystene kan endre størrelse og fasong av ulike årsaker, anbefales det å måle seg hver 6. måned. Ellers kjøper mange for store truser slik at de henger slapt ned bak, eller shapewear som er for stort og som da mister effekten.

LES OGSÅ: Flatere mage med riktig undertøy

- Dersom man har litt større bryster, hva bør man tenke på?

- Har man litt større bryster er god støtte under bysten ekstra viktig for å avlaste skuldre, nakke og rygg mest mulig. Glir bh-en opp i ryggen er bh-en for vid, bør man vurdere å gå ned en omkrets størrelse, og heller opp en cup størrelse.

Men hvilke bh-er vil egentlig passe best til de ulike størrelsene? Alle har sine personlige favoritter og preferanser, så vi her har valgt å fokusere på de vanligste bh-modellene, og fordelene med dem:

BH-GUIDE

Sesongens favoritt: Spileløse bh-er og bh-topper gir fantastisk komfort for alle anledninger. De finnes i et utall varianter, kvaliteter og design, og er sesongens heteste produkt. Disse er uten spiler, men finnes både med og uten padding.

Litt ekstra: En push-up bh gir ekstra volum og kløft. Skånsom og inndelt padding fremhever den naturlige formen på bysten, men forskjellige tykkelse på paddingen kan få bysten til å se opptil to cup størrelser større ut. Myk foring og støpte skåler gir en fantastisk fin form, spesielt under utringede topper. 

Hverdagshelten: Padded bra, også kalt t-shirt bra, er en bh med jevn skål, vanligvis med spiler under, som har polstrede eller formstøpte skåler. Den er et trygt valg for bruk under tettsittende klær eller t-skjorter, takket være den jevne og sømløse designen. Dens allsidighet og komfort gjør den til et «must have» i garderoben, uansett hvilken fasong du har og hvilken størrelse du bruker.

BH-GUIDE

For løft og god støtte: En balconette er en polstret eller ikke-polstret bh med halvskålsdekning. Siden stroppene sitter lengre ut til sidene enn på vanlige bh-er er den perfekt for å bruke under lave eller brede utringninger. Den er tilgjengelig i en rekke stiler og er egnet for lave, gjennomsnittlige og fyldigere byster. 

Klassikeren: En wirebra eller bøylebh, er en spile-bh som er godt valg for de som ønsker en klassisk design, samt god støtte og optimal komfort. Bøyle-bh gir et skånsomt løft og har ofte ekstra foring på innsiden for ekstra støtte. Hvis du har en fyldigere byste vil den gi den en diskret, rund form uten behov for ekstra padding. 

Litt mindre: En minimizer-bh er perfekt hvis man ønsker å gi et inntrykk av mindre byste fremfor å fremheve den. Minimizer-bh-en er designet for de med fyldigere byste og har strukturerte fulle skåler for støtte, og bredere stropper for komfort. Minimizerbh-ene er vanligvis uten padding for klassisk støtte, struktur og stil. 

Festfikseren: En strapless er en bh man naturlig nok kan bruke uten stropper. Den er ofte padded for å gi et optimalt løft og passform. Den har som regel en silikonkant på innsiden for å sikre at den holder seg på plass. Perfekt å bruke til rettskårne kjoler og topper.

7 av 10 kvinner bruker feil bh-størrelse

Årets store undertøystrend er absolutt de spileløse bh-ene, og Linda Raanes Rosén i Cubus er helt enig. Bh-en er både sexy og komfortabel å ha på seg. Altså, snakker vi den perfekte bh-en, eller? De finnes i et utall varianter, lekre materialer og med spennende detaljer. Har man en tyngre byste, og trenger litt mer støtte, tipser undertøyseksperten om å kan gå for en formpresset cup med en imaginær spile. 

Du kan finne noen av våre undertøysfavoritter i kollasjen under, slik at du kan føle deg så bra under julens festligheter!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer