Solbriller

Slik velger du riktige solbrilleglass

Ja, det er faktisk forskjell på lyse og mørke briller.

HEMMELIGHETEN ER Å VITE AKKURAT HVA DU SKAL BRUKE SOLBRILLENE TIL: Ifølge Kristina Dysenius hos Luxottica Nordic, finner du perfekte briller når du stiller betjeningen masse spørsmål, investerer i god kvalitet og vet hvordan mørke og lyse glass fungerer. Her ser du KKs moteredaktør Silje Pedersen med mørke glass.
HEMMELIGHETEN ER Å VITE AKKURAT HVA DU SKAL BRUKE SOLBRILLENE TIL: Ifølge Kristina Dysenius hos Luxottica Nordic, finner du perfekte briller når du stiller betjeningen masse spørsmål, investerer i god kvalitet og vet hvordan mørke og lyse glass fungerer. Her ser du KKs moteredaktør Silje Pedersen med mørke glass. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som vi gleder oss til deilige dager vi kan sprade rundt med lekre solbriller på nesetippen. Da vet vi at vinteren endelig er over for denne gang.

Men selv om du drømmer om siste skrik fra Cèline, Chanel og Marc Jacobs, eller nøyer deg med et par fra kjedebutikken eller der du fyller bensin, må du vite hva du gjør.

For selv når solen ikke stråler, kan lyset være ganske skarpt her til lands. Og vi vil jo gjerne beskytte øynene våre best mulig.

Men hvordan vet vi om det vi kjøper er bra nok?

Still masse spørsmål

Ifølge training manager hos Luxottica Nordic i Stockholm, Kristina Dysenius, starter jakten på de perfekte solbrillene idet du vet hva du skal bruke dem til.

Skal du sole deg på stranden hele ferien, rusle rundt i byen med dem eller sykle, jogge og klatre?

- For å finne bra briller, må du bestemme seg for hvordan du har tenkt til å bruke dem, slik at de som jobber i butikken vet akkurat hva du skal ha, sier hun.

Og du må stille masse spørsmål. Hvilke briller fungerer best når jeg skal surfe rundt på seilbrettet mitt hele dagen? Hva om jeg skal kjøre mye bil, eller luke i hagen?

Jo mer betjeningen vet om dine behov, jo lettere er det for dem å hjelpe deg.

Lyse eller mørke glass?

Vi er nok mange som velger solbriller ut i fra hva vi synes er fint. Selvsagt er det viktig å finne et par som kler ansiktsfasongen vår også, men hva med glassene?

Er det forskjell på de lyse og de mørke?

- Det er ikke slik at mørke glass beskytter bedre enn lyse, fargen har faktisk ingenting å si, det er selve materialet som beskytter mot UV-strålene, sier Kristina.

Derimot så er mørkere glass mer behagelig for øyet i sterkt solskinn. Man skal likevel være forsiktig med hvor man kjøper solbrillene sine, skal vi tro Kristina.

- Det kan være store forskjeller på hvordan glasset er slipt og behandlet, og et dårlig glass kan slite mye på øyet, sier hun.

Og selvsagt bør du alltid kjøpe briller som er CE-merket, for disse skal oppfylle en europeisk standard og beskytte effektivt mot UV-stråler.

Kan være lurt å investere

Hvert år lurer vi på om vi skal kjøpe solbriller i kjedebutikkene eller hos de dyrere leverandørene. Vi hører ofte at billige briller er like bra som dyre, og de har vunnet flere tester, blant annet hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

- Man bør se på sine solbriller som en investering, og passe godt på øynene sine. Velger man et lavprisprodukt, skal man være klar over at de ikke nødvendigvis holder like lenge og at glassene kanskje ikke har fått den samme behandlingen, sier Kristina.

Og husk at en god solbrille skal forhindre lysbrytning og reflekser - en dyr brille vil dessuten score litt høyere på god passform, høyere komfort, bedre motstand mot riper, polariserende effekt og generelt bedre holdbarhet.

Huskelista du trenger:

1. Velg kun CE-godkjente solbriller
2. Sørg for at solbrillen er tilpasset bruken – det gjelder både form, mørkhet og komfort
3. Gå til optiker for hjelp og gode råd.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer