Hudtype

Slik vet du hudtypen din

Usikker på om den er oljete, tørr eller fet?

TØRR ELLER FET? Å vite hvilken hudtype du har, gjør det lettere å gi den den pleien den trenger. Når du velger produkter tilpasset din hudtype, vil huden være i bedre balanse. Foto: evgenyatamanenko - Fotolia
TØRR ELLER FET? Å vite hvilken hudtype du har, gjør det lettere å gi den den pleien den trenger. Når du velger produkter tilpasset din hudtype, vil huden være i bedre balanse. Foto: evgenyatamanenko - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vet du egentlig hva slags hudtype du har? Mange av oss er slett ikke sikre på dette, og det gjør det veldig vrient å finne de riktige produktene i hudpleiehylla. 

Helst bør du jo velge både ansiktsrens, serum, øyekrem, fuktighetskrem, peeling og ansiktsmaske som passer for akkurat din hudtype, og da er det greit å vite litt mer om hva du skal se etter. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om peeling

Hudtype vs. hudtilstand

- En hudtype er genetisk betinget, altså medfødt, forklarer Grethe Marie Grimen, kurs- og produktansvarlig hos Beautyproducts.no.

Huden har ofte enten en overaktiv eller underaktiv oljeproduksjon, noe som gir deg henholdsvis fet eller tørr hud. 

– Genetisk betingete sensitive hudtyper er normalt født med tynnere hud og flere kapillærer, sier Grimen. 

Hun understreker også forskjellen på hudtype, som altså er medfødt, og hudtilstand, som er resultatet av eksterne og interne faktorer. 
 
– Vanlige eksterne faktorer er sol, klima, aircondition, makeup, feil produktbruk, parfyme og lignende. Interne faktorer er kosthold, medisiner, hormoner, sykdom, vanninntak og denslags, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Finn riktig rens til din hud

Slik tester du hudtypen din

– Den beste testen for å finne ut om huden produserer lite eller mye olje, er å rense den, vente i to timer og se hvordan huden føles, sier Grimen. 

Unngå å smøre huden med noe som helst etter du har renset den, så kan du lese av resultatet mest mulig riktig. 

– Hvis huden er blank, produserer den for mye olje. Hvis den er stiv eller stram og føles tørr når du tar på den med fingrene, produserer den for lite olje.

Avhengig av hva slags renseprodukt du bruker, kan rensen fjerne overflødig olje eller tilføre olje eller annen fuktighet, og derfor må du altså vente et par timer før du ser hvordan huden din oppfører seg uten produkter. 

LES OGSÅ: Rens huden to ganger

TØRR ELLER FET? Test hudtypen din ved å rense huden og la den være i fred i et par timer uten å påføre krem eller serum. Blir huden blank, har du en fetere hud. Kjennes huden stram når du beveger ansiktet, har du en tørrere hud. Foto: Voyagerix - Fotolia
TØRR ELLER FET? Test hudtypen din ved å rense huden og la den være i fred i et par timer uten å påføre krem eller serum. Blir huden blank, har du en fetere hud. Kjennes huden stram når du beveger ansiktet, har du en tørrere hud. Foto: Voyagerix - Fotolia Vis mer

Kjenn igjen tegnene

Når du skal velge hudpleieprodukter, er det lurt å vite hva behovene dine faktisk er, og da spiller hudtypen en viktig rolle. 

– Det beste er å få en skikkelig hudanalyse hos en hudterapeut, men veiledningen under kan hjelpe deg som ikke har mulighet til det, sier Grimen og gir oss en oversikt over kjennetegnene for de ulike hudtypene. 

Normal/kombinasjonshud

 • Hudtypen er en kombinasjon av normale, tørre og fete områder. 
 • Oftest er T-sonen (panne, nese og hake) fet med store porer, mens resten av huden har normal oljeproduksjon. 
 • Dette er nok den mest vanlige hudtypen.

TIPS: Det er ofte den vanskeligste hudtypen å finne produkter til, siden de ulike områdene egentlig trenger ulike produkter. Du kan for eksempel bruke et serum for oljete hud bare i T-sonen og en god fuktighetskrem på hele huden, foreslår Grimen. 

Fet hud

 • Oftest genetisk betinget, men kan endre seg i løpet av livet på grunn av hormonelle endringer. 
 • Du blir fort blank i løpet av dagen,.
 • Du har ofte store porer.
 • Du kan lett få urenheter. 

TIPS: – Det viktige her, er å ikke «tørke» den ut med uttørrende produkter, da ender du oftest opp med en enda høyere olje-produksjon, og dermed fetere hud i stedet, sier Grimen. 

LES OGSÅ: Husk å sjekke ingrediensene

TO TYPER TØRR: Det finnes to ulike varianter av tørr hud. Den ene mangler olje, og dette er ofte genetisk betinget. Den andre mangler vann, noe som gjerne skyldes indre og ytre faktorer. Foto: Alliance - Fotolia
TO TYPER TØRR: Det finnes to ulike varianter av tørr hud. Den ene mangler olje, og dette er ofte genetisk betinget. Den andre mangler vann, noe som gjerne skyldes indre og ytre faktorer. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Tørr hud

 • Det er to typer tørr hud. Den ene typen mangler olje (genetisk betinget), og den andre mangler vann (resultat av ytre og indre faktorer). 
 • Du har ofte små porer. 
 • Etter du har renset huden, føles den tørr å ta på, og ansiktet kjennes litt stivt når du beveger på det. 

TIPS 1: Om du har en tørr hud som mangler olje, er det viktig å ikke tilføre for mye olje. Da kan huden bli «lat» og produsere enda mindre olje selv og dermed bli enda tørrere med tiden. 

TIPS 2: Har du en tørr hud som mangler vann, altså en dehydrert hud, trenger du gode fuktighetsprodukter som både tilfører vann og holder på vannet i huden. Du bør også drikke mer vann og beskytte huden mot sol og tørr inneluft, siden begge deler er med på å gjøre den mer dehydrert. 

LES OGSÅ: Bruk olje og krem for å unngå vintertørr hud

Sensitiv eller sensitivisert hud

 • Sensitiv hud kan være genetisk
 • Det er også veldig vanlig at huden er «miljøskadet», men da kaller hudpleierne den heller sensitivisert. En slik hudtilstand kan komme av overdreven soling, kulde uten beskyttelse, ekstrem dehydrering (for eksempel på grunn av air-condition eller vedfyring).
 • Du kan også ha eksemhud, hudsykdommer som couperose, rosacea eller annet som gir huden nedsatt immunforsvar og gjør at den blir lettere irritert.

LES OGSÅ: La kremen trekke godt inn før du går ut i kulda

PIGMENTFLEKKER: For å gjøre behandlingen av pigmentflekker mest mulig effektiv, bør du ha gode renserutiner hver eneste morgen og kveld, eksfoliere grundig med en effektiv, men skånsom peeling og beskytte deg mot sola hver eneste dag. Foto: phasinphoto - Fotolia
PIGMENTFLEKKER: For å gjøre behandlingen av pigmentflekker mest mulig effektiv, bør du ha gode renserutiner hver eneste morgen og kveld, eksfoliere grundig med en effektiv, men skånsom peeling og beskytte deg mot sola hver eneste dag. Foto: phasinphoto - Fotolia Vis mer

Hyperpigmentert hud

 • Du har mørkere områder, såkalte pigmentflekker, i ansiktet. 
 • For å roe ned og behandle overproduksjon av pigment i huden, trenger du spesialbehandling. 
   

TIPS: For å forebygge at pigmentflekkene blir større og mørkere, er det viktig at du alltid bruker høy solfaktor.  

LES OGSÅ: Bruk fruktsyrer på huden din

Problemhud/akne

 • Huden kan være enten fet eller tørr, eller kombinasjon av begge deler. 
 • Har du oljete problemhud, blir den blank ganske raskt etter at du har renset huden. 
 • Har du tørr problemhud, kjennes den stram når du beveger ansiktsmusklene etter rens.
   

TIPS: Du trenger spesialprodukter tilpasset hudproblemet ditt enten du har en hud med mer eller mindre grad av akne. Det er avgjørende å velge de riktige produktene for å få bukt med problemet uten å forstyrre olje- og fuktbalansen i huden.

LES OGSÅ: Sliter du med kvisete hud?

Aldrende hud

ALDRENDE: Selv om vi alle har aldrende hud, betegnes den ikke som dette før cirka fylte 30 år. Om huden din ser mye eldre ut enn det som er vanlig på din alder, kalles det en for tidlig aldret hud. Foto: Robert Kneschke - Fotolia
ALDRENDE: Selv om vi alle har aldrende hud, betegnes den ikke som dette før cirka fylte 30 år. Om huden din ser mye eldre ut enn det som er vanlig på din alder, kalles det en for tidlig aldret hud. Foto: Robert Kneschke - Fotolia Vis mer
 • Dette er en hudtilstand, ikke en hudtype. 
 • Selv om alle eldes og dermed har en aldrende hud, sier man i hudpleieverdenen at en hud er aldrende omtrent etter fylte 30 år. 
 • Om huden har flere linjer og rynker og «henger» mer eller er slappere enn det som er normalt for din alder, har du en for tidlig aldret hud
 • For tidlig aldret hud er altså en hud som ser eldre ut enn alderen tilsier. Dette kan være genetisk, men skyldes ofte ytre og indre påvirkninger som sykdom, medisiner, sol, klima, feil produktbruk og lignende.  
   

TIPS: – Du trenger gode anti-age-produkter, men må samtidig finne riktig hudtype for å få de beste produktene for akkurat din hud, sier Grimen. 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer