Lugg

Slik vet du om du kler lugg

Det er noen ting du bør være obs på, ifølge frisøren.

LUGG: Emily in Paris-skuespiller Lily Collins med en klassisk rett lugg. FOTO: NTB
LUGG: Emily in Paris-skuespiller Lily Collins med en klassisk rett lugg. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

2022 var året gardinluggen hadde sitt store comeback. Alt fra de hotteste kjendisene til norske tenåringsjenter kastet seg over trenden, som fremdeles florerer i motebildet.

Fagfolk har spådd at det vil bli mer av oppklipte frisyrer i 2023 – og luggen vil spille en stor rolle i motebildet. Så langt har ikke frisørene tatt feil.

I høst var det merkbart mange flere kunder som ønsket gardinluggen. Nordmenn har en tendens til å bruke tid på å venne seg til hårtrender og bli trygge på dem, før vi gjør noe mer vågalt, har frisør Anniken Bergelien erfart.

Tør mer etter hvert som vi blir vant til trendene

Det finnes mange fryktløse brukere i sosiale medier som deler sine erfaringer med å klippe både curtain bangs og butterfly cut hjemme foran speilet, til tross for at hjemmeklipte frisyrer frarådes av flere grunner. Ofte blir ikke resultatet som forventet, og det er ikke så lett å vite hva man selv kler.

Nå som vi har vent oss til disse trendene, ser vi mer og mer av den rette luggen. Det kan Bergelien ved Rock Hair by Tango bekrefte overfor KK.

– Gardinluggen er litt lengre, mens denne er litt rettere og litt kortere. For mange kan det være et naturlig steg å gå fra gardinluggen til den rette luggen som er mer «statement» og mer markert.

IKONISK: Luggen har nærmest blitt Taylor Swifts identitetsmarkør. FOTO: NTB
IKONISK: Luggen har nærmest blitt Taylor Swifts identitetsmarkør. FOTO: NTB Vis mer

En lugg kan tilpasses etter behov

Den rette luggen har vi nylig sett blant annet i Netflix-suksessen Emily in Paris med Lily Collins i hovedrollen. Den er forsiktig med litt lengde på, og den er litt svevende og gjennomsiktig. Det er en mindre skummel lugg å gå for enn den mer markerte, tykkere luggen.

Når kunder kommer inn i salongen og ønsker lugg, er det mange som sier at de har tenkt på det i flere år.

– Da klipper du en lugg, så kan vi heller tilpasse den, sier Bergelien, og legger til at den vokser fort ut igjen om ikke du trives med den.

Anbefaler å ta seg tid til å style luggen

Skal du ha en lugg à la Emily i Emily in Paris, krever det at du føner den. Ingen lugger vil legge seg sånn selv, skal vi tro Bergelien, men det betyr ikke at du må style hele håret. Å bruke tre minutter på å føne luggen og vippe den litt innover er nok.

– Alle kan kle en lugg. Men jeg kan ikke garantere at du vil trives med den.

Bergelien oppfordrer til å ta med bilder av ønsket lugg til frisøren, slik at det ikke blir misforståelser.

Flere ulike faktorer avgjør hva du kler

EMILY IN PARIS-LUGG: Lily Collins og Ashley Park spiller bestevenninner i serien. FOTO: NTB
EMILY IN PARIS-LUGG: Lily Collins og Ashley Park spiller bestevenninner i serien. FOTO: NTB Vis mer

Om du kler en rett lugg avhenger av flere faktorer. Både ansiktsform, hårfeste, tykkelse på håret, viker og verver i luggen bør tas hensyn til når du skal klippe lugg. Derfor oppfordrer frisørene til å få en faglig vurdering.

– Har du kort panne kan det være bedre for ansiktet ditt med litt lengre lengder rundt ansiktet, mens har du høy panne kan en lugg være midt i blinken, har Alexander Woll fra Kevin Murphy tidligere fortalt til KK. Han oppfordrer å snakke med en frisør, og fortell også hvor mye rådighet du har til styling før du tar avgjørelsen.

Mange har også naturlig verver som skiller luggen, og for noen går det rett og slett ikke an med rett lugg uten å slåss med håret. Da kan du heller klippe en litt lengre lugg som ikke er rett, men som er litt mykere.

– Hvis du vet at du har hatt en kranglete verv som du ikke får til, da ser også frisøren at en rett lugg ikke vil passe, men man kan alltids få til noe likevel, sier Bergelien. – Det handler om å tilpasse. Du bør gå til fagfolk som kan si hva slags lugg som passer deg, for en rett lugg vil sannsynligvis aldri legge seg sånn du vil.

Hun får støtte fra Woll:

– Jeg vil aldri anbefale å klippe selv. Luggen er viktig! Gå til en frisør.

De to frisørene har til felles at de hyller lugg-trenden som bidrar til at flere får øynene opp for et mer lekent uttrykk som rammer inn ansiktet.

– Jeg tenker at alle kan kle en lugg. Lugger er anvendelige fordi man kan justere både tykkelse og form på dem, sier Bergelien entusiastisk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer